Idén Paks adott otthont a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények központi tanévnyitó ünnepségének.

Az iskolakezdést váró gyerekekkel és szülőkkel, pedagógusokkal és vezetőkkel telt meg vasárnap délután a Paksi Jézus Szíve-templom. A központi tanévnyitó eseményre az egyházmegye valamennyi oktatási intézményéből érkeztek vendégek.

Koósz Roland, a rendezvénynek otthont adó Paksi Balogh Antal Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, köszöntő beszédében háláját fejezte ki az intézmény megújulásában szerepet vállaló egyházi, kormányzati és városi vezetőknek, munkatársaknak. „Tudom, hogy a fizikai, szellemi és lelki növekedéshez rengeteg erő szükséges. Óriási energia kell ahhoz, hogy a magból termés legyen. Hiszem, hogy ez minden pedagógus feladata: a legkisebb, legerőtlenebb magból is előhozni az örömöt hozó termést. Azt kívánom nektek, kedves kollégáim, hogy legyen erőtök, amellyel képesek lesztek az új tanévben bejárni ezt az utat. Tudjátok szeretni a rátok bízottakat és velük együtt újra és újra megszeretni a saját hivatásotokat is, mert ebből születik meg a remény, az öröm, a belső megelégedés békéje, vagyis a szeretet szüntelenül megújító ereje, mellyel a kudarcos, erőtlen napok is legyőzhetők lesznek. Így kívánom mindannyiotokra a Jó Isten áldását az útra.” 

paksi tanévnyitó 2

A Kalkuttai Szent Teréz Tagóvoda műsorát követően Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter útravalóként az élmények kárpótló erejéről beszélt. „A teljesítményre is szükség van, de az élmények kárpótolnak a fáradozásokért. ” A miniszter továbbá ismertette az újonnan épülő atomerőmű híreit, hiszen jól halad az építkezés előkészítése.

Az évkezdés az ember életének egy nagyon fontos része —egész életünk nem más, mint kezdés és megérkezés. Aki soha nem érkezik meg, az elveszíti az életét. – mondta tanévnyitó beszédében Felföldi László pécsi megyéspüspök. A főpásztor hangsúlyozta: fontos megállni, értékelni az eseményeket, hogy az életünket ne veszítsük el. „Akarjuk, hogy több, szebb, értékesebb legyen. Mindnyájunknak. Az lesz a gyümölcs, amikor ezek a gyerekek fel fognak állni és azt mondják: itt vagyunk, dolgozunk értetek, mert értünk is dolgozott valaki. Ezt a lelkületet, szívet kell átadnunk.”

A diáknak, diáknak kell lennie. Az a dolguk, hogy tanuljanak, és megtapasztalják, hogy mindig egy kicsit többet, szebbet lehet kihozni ebből az életből. – magyarázta. A tanárokhoz fordulva a főpásztor a gyerek szívre irányította a figyelmet. „Mindenki, aki találkozik egy gyermekkel, neveli, tanítja, mintha gyúrná, formálja azt a szívet. Legyünk erre nagyon figyelmesek és érzékenyek, mert ránk várnak. Minden osztályban lesznek gyerekek, akik a tanárokon, óvónéniken kívül nem találnak építő, igazi sorsokat segítő szavakat. Nagy a feladat, amit az Úr ránk bízott ezekért a gyermekekért. Ez a felelősség ajándék.” Az élet lényege növekedni, tökéletesedni emberségben, lelkiekben, kapcsolatainkban, tudásban. Ehhez kért erőt, döntést és változtatást az egyházi fenntartásban működő köznevelési intézményektől a pécsi megyéspüspök.

paksi tanévnyitó 1

A kulturális műsort a diákok fellépései tették színessé. Tóth László közoktatási főmunkatárs az intézmények nevelőtestületeinek munkatársait jutalmazta kiemelkedő munkájukért. Elmondta, az életműdíjjal a pedagógus munka megbecsülését is erősíteni kívánják. Kiemelkedő teljesítményért életmű díjban Langó Gizella, a Mohácsi Boldog Gizella Katolikus Általános Iskola pedagógusa, és Pap Zoltánné, a Szent Mór Iskolaközpont pedagógusa  részesült. A 2013-ban alapított Szepesy Ignác díjat az Egyházmegye főpásztora adta át.

Az ünnepség szentmisével folytatódott. „Akár hiszünk benne, akár nem, van közünk hozzá, vagy nincs, az ember élete, küzdelme, munkája csak az áldáson keresztül találja meg a hitet. Ezért kérjük az áldást. Kérjük a Szentlelket, hogy vezessen bennünket minden intézményünkben, minden családban az iskolai évnek kezdetétől, hogy ezen a munkán, amit elkezdünk áldás legyen. Azaz annak gyümölcse legyen.” – fogalmazott a misét bemutató Felföldi László püspök.

Fotó: Nagy Marcell

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség