A pécsi Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség részt vett szeptember 4-én a Váci Egyházmegye Önkéntes Beteglátogatóinak 27. közösségi- és szakmai napján

Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata, amely idén már a 17. születésnapját ünnepelte, megtartotta 27. közösségi napját.

A tavaszi alkalmakon mindig az új önkéntesek képzése, közösségbe integrálása, az önkéntes beteglátogatói csoportok találkozása a hangsúlyos, az őszi szakmai napokon pedig egy-egy téma, gondolatkör köré csoportosítva történik meg a betegekkel való kapcsolatépítés különféle dimenzióinak erősítése.

A rendezvény szentmisével kezdődött, melyet dr. Varga Lajos püspök atya mutatott be (egyben püspökké szentelésének 15. évfordulója alkalmából is), dr. Nyúl Viktor pécsi és dr. Faragó Artúr váci kórházlelkész atyák és a nigériai Henry Nnaemeka Ugokwe atya koncelebrálásával. Püspök atya a szentmisét a lelkigondozói szolgálatért, az önkéntes munkatársakért, a betegekért és a járványhelyzetben helytállókért ajánlotta fel.

Ezután a Püspöki Palota dísztermében került sor az előadásokra, melyek középpontjában a KÉP állt.

Dr. Káposztássy Béla atya „Szépség és silányság, érték és értéktelenség: Mit üzennek szentképeink és emléktárgyaink?” előadásában beszélt művészetről és giccsről. Papírkép, szentkép, melyet, ha odaadunk a másiknak, akkor felelősek vagyunk, hogy mit viszünk oda, milyen ízlésvilághoz tartozik, formáljuk-e ezáltal is a másik érzéseit, gondolatait, ismeretvilágát, evangelizálunk-e ilyen egyszerű eszközzel is. De ide tartoznak az életünk képei is, fotók, pillanatképek, jelenetek az életből, amelyeket őrzünk, amelyek nekünk fontosak, amelyek közvetítésével esetleg bátorító, reménykeltő üzenetet tudunk átadni. De ezekért a képekért is felelősek vagyunk, minket is formálnak és mindig több is van bennük, szimbolikájuk van, tágabb értelmezést is lehetővé tesznek.

Bubrik Miklós görögkatolikus atya és felesége Bubrik-Johan Viktória vezettek be az ikonok szimbolikájába, diákkal bemutatva a keleti és nyugati ábrázolás különbségeit, s egy kicsit az ikonfestés rejtelmeibe is betekinthettek a résztvevők, úgy, mint például a festékek előállításának folyamatába.

Dr. Faragó Artúr kórházlelkész atya „Életünk képei-több van benne” című előadásával gyakorlati tanácsokat is kaptak a résztvevők, hogyan használhatók fel saját képeink, emlékeink, tapasztalataink az önkéntesi munkában, hogyan kerülhetünk általuk közelebb a betegekhez, szenvedésükben hogyan tudunk empatikusak lenni, lelki vigaszt nyújtani.

Az előadások közötti percekben az Eucharisztikus kongresszusra hangolódva szentségi dalokat énekeltek az önkéntesek. A tartalmas délelőtti program után a ragyogó időben a kertben elfogyasztott ebéd alkalmával lehetőség nyílt ismerkedésre több, más egyházmegyékből (Budapest, Debrecen, Eger) érkezett önkéntessel is.

„Köszönjük a meghívást Artúr atyának, s a lehetőséget a pécsi kórházlelkészségnek a részvételért. Jó érzés volt a pandémia miatti hosszú szünet után kimozdulni, találkozni, beszélgetni.  Bízom benne, hogy az itt szerzett új ismereteket, melyekkel gazdagodtunk, mihamarabb hasznosítani tudjuk a betegek szolgálatában.” (Nyúlné Révfalvi Ildikó)

Fotó: Nyúlné Révfalvi Ildikó

Forrás és további fotók: korhazlelkesz.hu

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon
2021 szeptember
H K Sz Cs P Szo V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Közelgő események

Koordinátor találkozó:
Püspökség -
2021. 09. 24. -
Veni Sancte - PTE és PPHF:
Pécsi Székesegyház -
2021. 09. 24. -
Elmarad - Áldoztatók és igeliturgiát tartók képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 09. 25. -
Papi őszi rekollekció:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.
Püspöki biztosok találkozója:
Pécs, Kőtár -
2021. 09. 28. - 2021. 09. 28.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség