Nagy-nagy öröm volt hallani az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kiemelt miséinek zenei összeállításait, igényes és megfontolt tervezésről árulkodott ez az ajandék.

De nem csak a képzett muzsikus lehetett boldog, hanem egészen bizonyosan minden jóérzésű ember, hiszen a liturgiák zenei gerincét a hagyományos egyházzenei kincsünk adta.
Felemelt minket (ez még a közvetítésen is átjött), hogy a nyitó és a záró szentmisén több, mint 1000 fős kórus szolgált. Az összkar főként az ország egyházzenei szolgálatot teljesítő kórusainak önkéntes tagjaiból állt össze. Itt meg kell jegyezni, szinte emberfeletti vállalás volt ez a kóristáktól és a hangszeres muzsikusoktól, hiszen az előkészületi munkálatok mellett a helyszíni körülmények (több órát várakozni, majd teljesíteni a tűző napon) is nagy próbatételt jelenthetett számukra. Hála érte!
Most a Pécsi Bazilika kántora mesél róla, mi vezetett odáig, hogy az általa készített, nem hivatalos himnusz-válozat a kiemelt miséken és azokhoz kapcsolódva színesíthette a NEK programját.
"Egészen a 2000-es évek elejéig kell visszanyúlni az időben. Még egyetemistaként írtam egy rövid előjátékot és egy ún. basszus cantus firmus feldolgozást (a szokásos orgonakísérettel ellentétben itt nem a felső, hanem az alsó szólamban helyezkedik el a dallam) Bangha Béla és Koudela Géza "Győzelemről énekeljen" himnuszára. Akkor ez csupán egy egyszerű "iskolai feladat" volt, egy szabadon választott énekre kellett ráillesszük a megadott struktúrát. Aztán hosszú évekig pihent a tétel, majd 2007-ben további más énekekre írt feldolgozásaimmal együtt bekerült a Laudate Dominum című liturgikus orgona-gyűjteményembe.

Idén január 6-án a Pécsi Bazilikában szentelték püspökké Felföldi Lászlót, a vele történt liturgikus egyeztetések során kérte tőlem, hogy a "Győzelemről énekeljen"-t illesszem be az áldozási részbe.

Úgy gondoltam, erre a különleges alkalomra le kell porolni a korábbi feldolgozásomat.
Még a pandémia első hulláma alatt készítettem egy hagyományos letétet ehhez az énekhez, illetve egy ún. Überchort, amelyben az orgona szólamai a kórus éneke felé "kúsznak", és írtam egy koráltriós feldolgozást is. Közben megtartottam a régi basszus cantus firmust is, melyet a záró strófához használtam fel. Ezt akkor egy egyházzenészekből álló virtuális kórussal vettük fel, méghozzá 52 énekessel, a számmal is kongresszusra utalva.

 

Már itt is érzékelhető volt számomra, micsoda ereje van ennek az éneknek, hiszen éppen akkor formált egy nagyobb közösséget, amikor el voltunk zárva egymástól. Itt még a NEK zárómiséjének 2000 fős kórusát nem is sejtettem, pedig a mű egy lépéssel közelebb került hozzá.

A püspökszentelési misén végül egy frissen átdolgozott zenekaros változatom hangzott el, amit nagy szeretettel játszottunk, a hívek énekétől zengett a Pécsi Bazilika.


Ezt az alkalmat közvetítette a Bonum TV, talán ezért is érkezett hozzám hamar a megkeresés Sapszon Ferenc karnagy úr részéről, aki a NEK zenei részének egyik felelőse volt. Arra kért, küldjem el neki a feldolgozásom partitúráját, ugyanis szeretné ezt bevetni a NEK kiemelt miséin. Örültem a kérésnek, mert bár nem ez a hivatalos változat -- ekkor már lehetett tudni, hogy azt Kovács Ákos és Pejtsik Péter készítik majd el -- ezzel a Pécsi Bazilika zenei világa megjelenhetett a világtalálkozó liturgikus eseményein.
Sőt, a kérésnek úgy tettem eleget, hogy a püspökszentelési mise csökkentett apparátusú anyagát (a Covid-helyzet miatt csupán 12 fős zenekarral és kisebb kórussal dolgoztunk) nagyzenekarosra bővítettem, ötszólamú kórusanyagot írtam hozzá, így két különböző formát küldtem el Sapszon Ferencnek.

Amint látszik, a véletlenek láncolata vezetett oda, hogy végül egy pécsi kántor feldolgozása is színesíthette a kongresszus zenei repertoárját. Örülök, hogy a NEK hatalmas egyházzenei tortájának egy picinyke szeletét mi adhadtuk Pécsről."

A NEK alatt az alábbi alkalmakon csendültek fel Kovács Szilárd Ferenc "Győzelemről énekeljen" feldolgozásai:


Nyitó szentmise (2021. szeptember 5.)


Pécsi Bazilika egyházzenei áhítat - Ars Sacra (2021. szeptember 7.)


Hungexpo (2021. szeptember 9.)


Záró szentmise (2021. szeptember 12.)

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2021 október
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 25. - 2021. 10. 31.
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2021. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 10. 25. -
Elmarad - Katekumenátus képzés:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 26. - 2021. 10. 27.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség