A keresztények a Teremtés hetét hagyományosan az október első vasárnapját megelőző héten ünneplik. Ilyenkor figyelmünket a teremtett világ megóvásának sürgető teendőire, ezek gyakorlatba való átültetésére irányítjuk.

A Teremtés ünnepi időszakának (Season of Creation) nemzetközi mozgalmát szeptember 1. és október 4. között ünneplik keresztény testvéreink világszerte. Magyarországon a közös ünneplésre a hálaadó vasárnapot, október első vasárnapját, megelőző héten – idén 2021. szeptember 26. és október 3. között – kerül sor. Ez az időszak különösen alkalmas, hogy figyelmünket a teremtett világ értékeinek megóvása felé irányítsuk, és ezáltal arra is, hogy ökumenikus és civil testvéreinkkel közösen programokat, eseményeket, környezetjavító vagy érzékenyítő rendezvényeket szervezzünk közösségeinkben.  

„»Áldott légy, Uram« – énekelte Assisi Szent Ferenc. Ezzel a gyönyörű himnusszal arra emlékeztetett minket, hogy közös otthonunk olyan, mint egy nővér, akivel osztozunk a létben, és olyan, mint egy szép anya, aki karjába zár minket: »Áldott légy, Uram, földanya-nővérünkért, ki fenntart és ellát minket, gyümölcsöket terem, színes virágokat és füvet!« Ez a nővér kiált a miatt a kár miatt, amelyet az Isten által beléje helyezett javak felelőtlen használatával és a velük való visszaéléssel okozunk neki. […] Ezért a legelhagyatottabb és legsanyargatottabb szegények közé sorolhatjuk a mi elnyomott és elpusztított Földünket, amely »sóhajtozik és vajúdik« (Róm 8,22).” (Ferenc pápa: Laudato si’, 1–2.)

Az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport idén először honosította a nemzetközi témát, így ehhez igazodva hazánkban is az „otthon” és „közös otthonunk” lesz a kiemelt téma.

„Amikor azt a kérdést tesszük fel Jézusnak, hogy »hol laksz?«, akkor azt is meg kell kérdeznünk, hogy mit csináltunk ebből a közös otthonból, hogyan őrizzük és műveljük azt, és hogyan hat ki a kis életterünk a teremtés egészére. Ha Jézus otthont talált a világban, hogy élhető otthonunk legyen, akkor kitől vennénk el ezt?” – olvashatjuk a füzet bevezetőjében. A Teremtés hete segédanyag napi bontásban segít körbejárni az otthon (görögül oikosz) témáját, illetve gyakorlati anyagokat ajánl imádsághoz, elmélkedéshez, gyerek- és ifjúsági foglalkozásokhoz, továbbá tartalmaz  jó gyakorlatokat, valamint liturgiai ajánlásokat ünnepi istentiszteletekhez, imaalkalmakhoz. A Pécsi Egyházmegye Facebook oldalán a Teremtés hetében rövid részleteket, gyakorlatokat, gondolatébresztőket közlünk e segédanyagból.

A „Hol laksz? – Isten oikoszának megújítása” címet viselő füzetet a katolikus közösségek a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületnél igényelhetik, de a segédanyag és plakát online, elektronikus formában az ökumenikus honlapon közvetlenül is elérhető: www.teremtesunnepe.hu

Szeretettel ajánljuk minden ünneplő közösségnek e füzetet. Bátorítjuk a régiókat helyi együttműködések kialakítására és közös alkalmak megszervezésére.

Fotó: Pixabay

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2021 október
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Magyar Katolikus Kulturális Hetek:
-
2021. 10. 24. - 2021. 10. 31.
Katekéták képzése:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 25. -
Boldogasszony Imaszövetség találkozója:
Pécs -
2021. 10. 25. -
Szent Mór püspök, az egyházmegye társvédőszentje-ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2021. 10. 25. -
Elmarad - Katekumenátus képzés:
Magtár Látogatóközpont -
2021. 10. 26. - 2021. 10. 27.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség