Családias légkörű ezüstmise keretében adta át Pawel Sobstyl atya a Pécs-Szent II. János Pál Plébánia védőszentjének vérereklyéjét október 22-én, a szent pápa liturgikus emléknapján.

Szép ajándékkal gazdagodott a Pécs-Szent II. János Pál Plébánia védőszentjének ünnepén. A lengyelországi testvérközösséggel is büszkélkedő fiatal egyházközség különleges vendéget fogadott.

Paweł Sobstyl atya nem először látogatta meg a pécsi egyházkerületet, már-már haza érkezett a kertvárosi plébániára. Ő a Pécs-Szent II János Pál Plébánia testvérközösségének, a varsói Gyermek Jézus Plébániának a vezetője és egyben a varsói magyarság lelkipásztora. Tavaly februárban Boldog Jerzy Popiełuszko ereklyéjét adta át, ez alkalommal újabb meglepetéssel kedveskedett a pécsiek számára, elhozta a lengyel közösség ajándékaként Szent II. János Pál vérereklyéjét.

Az ereklye a búcsús szentmise keretében került átadásra, mely Paweł atya ezüstmiséje is volt. A szertartás kezdetén a Varsói Főegyházmegye érsekének Stanislaw Dziwisz bíboros úrnak üzenete és hitelesítő leirata került felolvasásra. Az érsek, aki a szent pápa egykori titkáraként is szolgált, levelében üdvözletét és áldását küldte a pécsi híveknek.

Kövesi Ferenc plébános úr köszöntőjében barátként üdvözölte Paweł Sobstyl atyát és kíséretét. Családias hangvételű köszöntésben a plébános úr felelevenítette az egyházi körökben ismert mondást, főként a távolabbról érkezőkhöz szólva, miszerint egy csizmatalpat is érdemes elkoptatni mindazért az áldásért, ami egy ilyen szertartás keretében a jelenlevőket éri.

Homíliájában Paweł atya visszaemlékezett, hogy 25 évvel ezelőtti pappá szentelésének idején II. János Pál volt a pápa. Arról mesélt a jelenlevőknek, hogy ki is volt a lengyel emberek számára Karol Józef Wojtyła. Személyes történeteket osztott meg a pápa emberközeliségéről, az emberekért való szolgálatáról. Emlékeztetett, hogy az ereklye segít felidézni szellemiségét, ami örökre velünk marad. Bízhatunk abban, hogy az ereklye előtt imádkozva szólhatunk hozzá, és ő figyelni fog minden szavunkra.

A szentmise áldása előtt a közösség híveinek képviselője és Kövesi Ferenc plébános úr hálájukat fogalmazták meg az ereklye odaadományozásááért.  Kifejezték vágyukat aziránt, hogy méltó követői lehessenek Szent II. János Pál pápának. A szertartás végén Paweł atya felhívta a figyelmet, hogy a lengyel testvérplébánia szíve kicsit már itt is dobog Pécsen. Kérte, hogy imádságaikkal kölcsönösen kísérjék egymást. Ezt követően ezüstmisés áldásában részesítette a jelenlevőket.

A zuhogó esőben egy vérszilva fa elültetése következett, mely emlékül szolgál a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. A rendezvényen a kellemetlen időjárás ellenére nagy számú hívő vett részt. A szentmisét követő szeretetvendégségen sokan éltek a lehetőséggel, hogy közösségüket erősítve együtt ünnepeljenek és megoszthassák egymással gondolataikat és lelki élményeiket.

Filmfelvétel és fotó: Pannon TV

Szentmise közvetítések banner v2

 

LD honlap logó Telefon

2022 január
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Közelgő események

Férfitalálkozó - Férfi munka:
Dombóvári Művelődési Ház (7200 Dombóvár, Hunyadi tér 25.) -
2022. 01. 28. -
Férfitalálkozó - Férfi munka:
Szigetvár, Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola -
2022. 02. 04. -
Házasság Hete:
-
2022. 02. 06. - 2022. 02. 14.
Férfitalálkozó - Férfi sors:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 02. 10. -
Férfitalálkozó - Férfi sors:
Pécs, Magtár Látogatóközpont -
2022. 02. 11. -

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

pem nek

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség