Névadóját ünnepelte 2021. november 18-án a Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda.

November 18-án, délután tartotta az intézmény, a névadóját is köszöntő „mocorgó” szentmiséjét a dombóvári, belvárosi Jézus Szíve templomban. Az egyházmegyei forrásból felújításra került óvoda udvarának átadásáért hálát adó szentmisén az intézmény dolgozói, gyermekei és a családok mellett megjelentek Dombóvár város képviseletében, Pintér Szilárd polgármester úr, Kerényi Zsolt alpolgármester úr, Dr. Farkas-Szabó András irodavezető úr, a város köznevelési intézményeinek küldöttei, Tóth László Ákos közoktatási főmunkatárs a Pécsi Egyházmegye képviseletében, valamint Gaálné Stettner Beátát a gazdasági osztály képviseletében.

Tóthné Károly Mónika intézményvezető köszöntötte a meghívott vendégeket, családokat. Ünnepi beszédében elmondta, hogy néhány hónappal korábban, amikor a vírus terjedése miatt az óvodában az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelt el, át kellett gondolniuk, hogy a gyermekek érdekében hol tudnak, illetve hol szükséges a tárgyi feltételeken javítani, korszerűsíteni. Az intézmény udvari fajátékai meglehetősen rossz állapotban voltak, az időjárás sok helyen megtépázta ezeket az eszközöket. A fenntartóhoz fordultak – segítséget kérve. Felföldi László megyéspüspök atya jóváhagyta az elképzeléseiket. A játékok felújítási terve a legmerészebb álmaikat is felülmúlta. A korrodálódott hinták, mászókák, várak helyett minden igényt kielégítő, az előírásoknak megfelelő, modern eszközöket kapott az óvoda 8 és fél millió forint értékben. Külön öröm az intézmény dolgozói számára, hogy az átadás időpontja névadójuk, Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére esett.

178 Dombovar Ovoda unnepseg 05

Az ünnepi beszédet követően, Dr. Hegedűs János plébános, püspöki biztos osztotta meg szeretetteljes gondolatait, felidézve Szent Erzsébet alakját. Szent Erzsébet a néphagyományban is megjelenik. Ehhez kapcsolódóan adták elő a Csillag csoportos lányok, népi,- dalos játékaikat. A szent misén a szülőkből álló Szent Szülők zenekar vállalt zenei szolgálatot. Végezetül János atya megáldotta a Szent Erzsébet napi kenyereket - az önzetlenség és szeretet jelképeit - melyeket, a szent mise zárását követően, a családok örömmel vittek haza. A dombóvári Szigethy sütöde és cukrászda 150 db mini kenyér felajánlásával járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

Az intézményben, minden nevelési évben egy egész hetet szentelnek a nevelők arra, hogy Árpád-házi Szent Erzsébet életével, személyével, példájával megismertessék a gyermekeket. Az óvoda névadójának ünnepére való előkészületek az intézmény négy csoportjában zajlottak. A szépre, a jóra, az örömre való lelki készülődést csendes-percek foglalkozásokkal alapozták meg az óvodapedagógusok. A heti téma kiinduló pontját Szent Erzsébet alakjához kötődő, A rózsacsoda legenda adta. A történetet jellemző motívumaihoz, cselekményéhez, szereplőihez (rózsa, kenyér, király, királylány, vár, csoda, jócselekedet) fűzték játékaikat, tevékenységeiket, kezdeményezéseiket, a gyerekek ötleteit, életkori- és egyéni sajátosságait figyelembe véve. Az egyes, óvodai nevelési területeken belül olyan játékba épített párhuzamos tevékenységeket szerveztek az óvodapedagógusok, amelyek segítettek közelebb hozni a gyerekekhez Szent Erzsébet alakját, tulajdonságait: irgalom, jóság, önzetlenség, Isten iránti szeretet. Életének példáját követve egész héten gyűjtötték óvodásaikkal a jócselekedeteket.  A változatos, tevékenységekhez irodalmi, zenei anyagot és mozgást is kapcsoltak. A gyermekek kézügyességére, kreativitására, fantáziájukra építve ötletes dekorációk, alkotások születtek.

Az óvoda a szülőket egy családi rajzpályázat felhívással vonta be az ünnepi készülődésbe. A rózsacsoda elnevezésű pályázatra sok szép alkotás érkezett, melyeket az intézmény elismerő oklevéllel és ajándékcsomaggal jutalmazott. A gyerekmunkákat az óvoda tornatermében állították ki, ahol a szülők is megtekinthették azokat.

A hetet, november 19-én közös óvodai ünnep zárta, ahol felcsendült a névadóról szóló dal is:

Árpád-házi Szent Erzsébet jó szívéről szól az ének,
Betegeket gondoz, ápol, eltart szorgos munkájából.
Kenyerét is mind megosztja, kötényébe' rejtve hozza,
Éhezőket jókkal tölt el, vigasztalást hoz a Földre!

Szöveg: Királyné Lukács Gyöngyi, óvodapedagógus
Fotó: Keszthelyi Tamás, Dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség