„A szemek világa mindig az élő személy világa.” – hívta fel a figyelmet Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke 2021. november 27-én a pécsi Dóm Kőtárban a Punya – Egy falat kenyér című időszakos kiállítás megnyitóján.

A Pécsi Advent programsorozat keretében bemutatott tárlat háttértörténetét Bodnár Boglárka muzeológus tárta fel a hallgatóság előtt. Elmondta, hogy a punya a romák körében a kovásszal készült kenyér neve. A kenyér a keresztény művészetben az eukarisztiára utal, amelynek tisztelete az utóbbi időben különösen hangsúlyossá vált a Budapesten rendezett Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszusnak köszönhetően. A punyáról, vagyis a cigány kenyérről kapta a címét Versegi Beáta Máriának, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővérének mély, belső hívásra megírt Punya – Egy falat kenyér című könyve, amely Jézus történetét egy roma család életén keresztül meséli el. Célja, hogy a történetet közelebb hozza, átélhetővé tegye nemzetiségtől, kortól, egyéni ismeretanyagtól függetlenül.

A kiállítás középpontja Ráczné Kalányos Gyöngyi tizennégy olajfestménye, amelyek a Punya-kötet illusztrációiként szolgálnak. A komlói születésű, Pécsett élő, roma származású naiv grafikus- és festőművész a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetettje több évtizedes művészi pályát tudhat magáénak.

183 Punya kiallitas megnyitoja 038

Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke gratulál Ráczné Kalányos Gyöngyinek, a festmények megalkotójának

Kvanduk Frigyes ünnepi beszédében megfogalmazta, hogy a kiállítás elindítja a személyt egy úton, amelyen a színek, a történések és a szemek világa vezet. Egy mélyről fakadó útkeresés ez, mely megszólítja nézőjét, s ez a személyesség elsődlegessé válik. Kirajzolódik benne az Úr végtelen akarata, hiszen a személyben mindig valahol jelen van az Isten, az önmagát közlő és mindenkit befogadó szeretet. A helynök úr felhívta a figyelmet, hogy olvassunk a képekből, melyek életünk útkereséseiben is segítségünkre válhatnak, hisz itt megjelenik annak a szíve, aki mindenkor odaadja önmagát.

A továbbiakban Bodnár Boglárka múzológus beszámolt arról, hogy a Versegi Beáta Mária szívében született kötet gondolata szépen lassan önálló életre kelt, s egy összművészeti projektté nőtte ki magát. A kiállítás fotósorozattal mutatja be a Punya-projekt egy másik kezdeményezését. Kiss Barbara gyógypedagógus és magyartanár a Máltai Szeretetszolgálattal közösen indította el az ún. Mesélő anyukák csoportját Kadarkúton és Csökölyben, mely egy olyan olvasókör, amiben a Punya-kötet segítségével hívták fel a településen élő édesanyák figyelmét a mesemondás fontosságára.

A kötet ma már a világhálón képregény formájában is elérhető, amely nemcsak a történetet meséli el, hanem interaktív módon vonja be, és fejleszti olvasóit. A Punya c. képregény jelenleg hat nyelven olvasható.

Mindezen túl dramatikus játékot és drámapedagógiai foglalkozást is inspirált a mű, mely Hoffmanné Toldi Ildikó drámatanár nevéhez köthető.

A pécsi kiállításmegnyitót a Punya-színdarab néhány részlete zárta.

Az esztergomi Keresztény Múzeumból kölcsönzött tárlat 2022. január 6-áig tekinthető meg (keddi napok kivételével) naponta 10.00-17.00 óra között a Dóm Kőtárban. 

Fotó: Hegyi László

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 augusztus
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Lectio Divina lelkigyakorlat:
Máriagyűd -
2022. 08. 10. - 2022. 08. 12.
Nagyboldogasszony főbúcsú - Ünnepi szentmise:
Máriagyűd -
2022. 08. 14. -
Szent István király ünnepe - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 20. -
A Pécsi Egyházmegye alapításának 1013. évfordulója - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 08. 23. -
Pécsi Egyházmegyei központi tanévnyitó:
Siklós -
2022. 08. 31. - 2022. 08. 31.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség