Szent Miklós emléknapján, december 6-án, horvát nyelven misézett a pécsi Székesegyházban Mons. Ivan Štironja kotori megyéspüspök, aki a mosztári egyházmegyei Karitász vezetőjével, don Željko Majić-tyal érkezett.

A nemrég kinevezett montenegrói főpásztor mutatta be Felföldi László pécsi megyéspüspökkel a 18.00 órakor kezdődő szentmisét, melyre négy országból érkeztek hívek és szolgálattevők, akiket az adventi áhítat és a horvát nyelv ötvözött egységgé.

Mons. Ivan Štironja homíliájában arról beszélt, bármerre sodorta is az élet, mindenhol otthonra talált, mindenhol befogadta az Egyház. Afrikában és Amerikában is hirdette Krisztus evangéliumát mint a legnagyobb és legfontosabb kincset, amely egységgé kovácsolja népét. Utalt a régiekre, az egykor szentségben élőkre, akik példát mutattak, és mutatnak ma is. Szent Miklósra, a szükségben szenvedők megsegítőjére, Szent Trifunra, Kotor védőszentjére, Szent Lipótra, akit második horvát szentként kanonizáltak, illetve boldog Kotori Ozanára, a tizenéves hittérítő szűzre, akit halála után szentként tiszteltek Kotorban, és 1934-ben boldoggá avatták.

Štironja püspök elmélkedett arról is, vajon a ma embere életével milyen üzenetet közvetíthet a jövő generációinak, milyen példát tud mutatni. Azt látjuk, hogy a különféle eszközök használata, és nem utolsó sorban a világjárvány életvitelünkre gyakorolt hatása egyre jobban elszigetel bennünket egymástól.  Az ima, a szükségben szenvedők megsegítése, a család egyben tartása, a szülői szeretet és gondoskodás a követendő, előremutató példa.

A szentmisén Felföldi László püspök atya meghívására részt vettek az egyházmegye horvát származású, illetve horvátul beszélő papjai, akik az azt követő vacsorán bemutatkoztak a vendégeknek. Megyéspüspökünk a találkozót értékelve komoly lehetőségről beszélt, amely a két egyházmegye együttműködését illeti. Mons. Ivan Štironja másnap találkozott a hazai horvátság városi és országos képviselőivel is.

Fotó: Kollár Ákos

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 július
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Közelgő események

Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó:
Máriagyűd -
2022. 07. 01. - 2022. 07. 03.

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség