Advent negyedik hetének keddjén Berecz Tibor ifjúsági referens mutatott be hajnali szentmisét a Pécsi Székesegyházban.

A roráté szentmise homíliáját teljes egészében közöljük:

Krisztusban kedves Testvérek, kedves „Lajosos” Diákok, Tanárok, Jelenlévők!

Mai témánk Ferenc pápa Amoris laetitia apostoli buzdításából az, hogy „Szeretetből házasodni” (131-132. pont). Előtte a Szentatya az öröm és a szépség témájáról beszél. Azt mondja, hogy a másik személyének a méltósága áll a házasságon belül a kapcsolat középpontjában. Ha tiszteletben tartom a másik személyének szakralitását, személyiségét, akkor tudja az öröm átszőni a házasságnak minden területét. Az öröm abból fakad továbbá, ha tudunk adni a másiknak önmagunkból. Nyilván, ez nemcsak a házasokra vonatkozik, hanem igaz minden embertársi kapcsolatra. Vannak olyan belátások, melyekre egy házaspár közös küzdelem útján jut el. Ez különös okot ad az örömre. Ezekről beszél Ferenc pápa, s ezután jut el ahhoz a témához, melynek ő a „Szeretetből házasodni” címet adja.

A kulcsszó az elköteleződés. Ferenc pápa azt mondja, hogy az intézményes mivoltja a házasságnak nem fogja kioltani a szeretet és az örömöt. Nyilvánvalóan a szeretet több, mint egy papír, egy megegyezés, mégis a szeretet maga igényel egy idő után egy ilyen fajta nyilvános elköteleződést. „Az egység ebben az intézményben találja meg a módját, hogy megalapozza stabilitását, valós és konkrét növekedését.” – írja a Szentatya. Sokszor tapasztalom pároknál, hogy a lányok már szeretnék, ha lenne esküvő, a fiúk meg még nem jutottak el oda. Ez is azt mutatja, hogy a kapcsolatok fejlődése egy idő után igényli az elköteleződést. Egy keretet, ami lehetővé teszi a további fejlődést, ahogy a paradicsomnak is kell egy karó, hogy ne csak a földön kúszva eressze az ágait. Legyen egy támasz, hogy bőségesebb termést hozhasson. Ehhez hasonlítanám a házasságkötést.

A döntés nyilvánítja ki – Ferenc pápa szavaival – a másik személy fontosságát. Megmutatja a másikkal való azonosulás komolyságát. Ez abból ered, hogy elismerem a másik méltóságát. Egy személy, aki egy másik személyt kap ajándékba, s viszont. „A házasság mint társadalmi intézmény oltalom és eszköz a kölcsönös elköteleződéshez, a szeretet érlelődéséhez, mert a másik melletti döntés a kitartásban, a konkrétságban és mélységben növekszik. S ugyanakkor így tudja betölteni küldetését a társadalomban.” Van elköteleződés, vannak benne kötelességek, de ne felejtsük el, hogy amikor valami mellett döntünk az élet bármely területén, akkor az nem jelenti azt, hogy én föladom a szeretetemet, a szabadságomat. Hodász András atya az egyik papifrankós videójában beszél arról, hogy a cölibátus sem megy szembe a szabadsággal, hiszen eldöntöm, hogy én lemondok a házasságról. A szeretet ezen nyilvános elköteleződésének komolysága miatt – mondja Ferenc pápa – nem lehet elsietett döntés, s ugyanezen oknál fogva nem halogatható a végtelenségig. A bizalom egyrészt az elköteleződés feltétele, másrészt az elköteleződésből fakad a bizalom elmélyülésének további lehetősége. Ahhoz, hogy elköteleződjek, bíznom, szeretnem, döntenem kell, de ebből a döntésből még nagyobb bizalom fakadhat, s még mélyebb lehet a szeretet.

A lényeg a feltétel nélküli szeretet. II. János Pál pápa is a Test teológiájában az önajándékozásról beszél. A célt tűzzük ki magunk elé, hogy én teljesen, egy életre szólóan odaadom magam. Azt mondja Ferenc pápa, hogy ha valaki nem mer elköteleződni, akkor nem jut el odáig, hogy úgy mutassa meg a párját a társadalomnak, mint aki méltó arra, hogy feltétel nélkül szeressék. Támasszuk a párunk felé is azt az igényt, hogy ő mutasson meg bennünket másoknak. Nagy Péter gondolatai, hogy amikor valaki kiáll a rokonai, barátai elé, és ott mondja ki azt az igent, az egy nagyon különleges érzés. Nemcsak egy magánügyről van szó, hanem a döntésem, a társam fölvállalásáról. Ez kölcsönös büszkeséggel tölti el a feleket. A másik személyének nagyrabecsülése ez. Ezt védi a házasság intézménye, hogy ott a szeretet fenntartások és megszorítások nélkül valósuljon meg.

A házasság a Teremtő Isten szándéka. Két emberben itt nem 1+1=2, valami több jön létre, amit mi önerőnkből nem tudunk létrehozni. Ez különleges, megkülönböztetett módon történik a házasságban. Isten hitünk szerint a házasságban egy teremtő aktust hoz létre. Valami új, több jön létre, mint pusztán két ember egymás mellett levése, összege. Kedves Házasok, kedves házasságra készülő Fiatalok, tekintsünk így erre az életre szóló elköteleződésre!

Advent4 2 kedd korus

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gináziumának kórusa zenei szolgálat közben

Fotó: Hegyi László

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség