Meleg étellel, szerenáddal és személyes ajándékokkal köszöntötték szegény barátaikat a Sant’Egidio (Szent Egyed) közösség tagjai. Karácsony előtt adott hírt a bama.hu portál a Szegények Angyalai kezdeményezésről, most az akció eredményeiről közöltek összeállítást.

A pécsi ferences templomba december 25-én, karácsony napja alkalmából a közösség az év közben is rendszeresen látogatott szegény és hajléktalan barátait hívta meg, akiket név szerint szólítottak meg, s személyre szóló ajándékot adtak nekik. A templom ajtaján kívül pedig dobozolva meleg ebédet és süteményt is kaptak a résztvevők, összesen száz ebédet és ajándékcsomagot adtak át. Bár a járvány miatt idén a szokásos közös ebédet nem tarthatták meg, a köszöntőbeszéd és a templomi környezet segítette a karácsony meghittségének megélését.

"Bennünk is ismét megfogalmazódott, hogy az ünnep a legszegényebbekkel együtt nyeri el igazán az értelmét. Jézus a szegények közé született, és velük együtt akarja megváltani a világot" – fogalmazott Nagy János, a Szent Egyed közösség pécsi vezetője.

A Szegények Angyalai elnevezésű közösségi gyűjtés során érkezett ajándékokat is kiosztották a szegények és idősek körében.

Nagy János ünnepi beszédében kiemelte, Krisztus neve, Emmánuel azt jelenti, velünk az Isten. "A ferences betlehem is ezt fejezi ki, hogy Isten közel akar lenni az emberekhez, s karácsonykor ezt próbáljuk jobban megérteni. Az, hogy Jézus közénk született, azt is üzeni, hogy nincsen olyan reménytelen helyzet, amely meg ne változhatna, ne válhatna jobbá, amelyből ne lehetne feltámadni" – fogalmazott a közösség vezetője. A közösségben Krisztus karjai akarunk lenni, s az ünnepség is olyan, mint egy ölelés. A Covid miatt most nem ünnepelhettünk a szokásos módon, de bízunk benne, hogy jövőre ismét egy asztalhoz ülhetünk – mondta. A szociális otthonokba a járványügyi korlátozás miatt nem mehettünk be, így az ajándékokat három nappal korábban eljuttattuk az ottani barátainknak. Karácsony napján pedig a közösség ifjú tagjai szerenádot adtak az ablakuk alatt – számolt be Nagy János.

"Mozgalmas időszak áll mögöttünk. Meglátogattunk gilvánfai és pécsi családokat is, kisgyermekes édesanyákat, akiknek karácsonyfát és ajándékot adtunk" – számolt be a közösségvezető.

Egyik periférián élő hajléktalan barátjukat a tárgyi adomány mellett abban is segítették, hogy elvitték városban élő lányához és unokájához. A közösség számára fontos segítség, hogy még az ünnepek előtt a Katolikus Karitásszal közösen bekapcsolódtak az Élelmiszerbank országos gyűjtésébe, így 1100 kilogramm szárazélelmiszert gyűjtöttek a jó célokra.

Idén is folytatódik a szegények szolgálata, szerdánként rendszeresen látogatják fiatal önkénteseikkel a Pécs perifériáján élő szegényeket. Január 1-jén pedig a béke világnapja alkalmából tartottak imádságot a háború sújtotta országok békéjéért a dzsámiban (Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom).

Forrás: bama.hu

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség