Versegi Beáta Mária szerzetesnővér Punya – Egy falat kenyér című könyve által ihletett, az esztergomi Keresztény Múzeumból érkezett kiállítás drámapedagógiai foglalkozás keretében történő megtekintésére várják az iskolás csoportok jelentkezését a Dóm Kőtárba. Az április 30-ig látogatható kiállítás drámapedagógiai feldolgozásáról közlünk rövid, képes kedvcsinálót.

Pécsett, a Dóm Kőtárban megtekinthető kiállítás megvalósításának eredete Versegi Beáta Mária, a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővére mély, belső hívásra írta meg a történetet, melyet kísérik, kiegészítik Ráczné Kalányos Gyöngyi, a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetettje, roma származású naiv grafikus és festőművész élettel teli képei. A kiállítás megtekinthető dramatikus tárlatvezetéssel is.

- Mi az ott a képen a fiú kezében?
- Csak egy szög...
- Miért véres?
- …..
- Nézd csak!
- Jaaaa! Értem!

A festmények közös, játékos megtekintése 53. percében érkezik a felismerés! Ennek kapcsán pedig a rácsodálkozás, hogy EZ a szög AZ a szög! És ebben a percben kinyílik a kapu, amin be lehet vinni az ismereteket az utolsó vacsoráról, a keresztre feszítésről, a feltámadásról. A Punya, egy falat kenyér c. történet Kincsója, a festmény színes inges fiúja, elhozta a megértést: a keresztre feszített test és a szentmisén jelenvaló Oltáriszentség hogyan kapcsolódik egymáshoz.

A felismerés előtt sok minden történik: ismerkedés egymással szabályjátékok segítségével, szerepbebújás, majd kiscsoportos improvizáció a hétköznapokról, az ókori Római Birodalom vándorló népeinek felsorolása, a vándorcigány-karavánok hagyományos mesterségeinek összegyűjtése. S közben állandó mozgás és kapcsolódás: „Most állj úgy...”, „Most alkoss szobrot...”, „Most szólalj meg…”! 30 perc múlva mindenki ugyanannak, a római katonák által szétvert karavánnak az életben maradt tagja volt, fájdalmakkal, sebekkel és reményekkel eltelve. Végezetül pedig megérkeznek együtt egy város falaihoz, ahol Cinka megígéri, süt nekik kenyeret, míg letáboroznak…

A kiállításhoz kapcsolódó foglalkozáson a festmények-történetek-szerepjátszás szép egységében oda lehet vinni a résztvevőket a fontos tartalmakhoz! A festmények előtt a gyerekek és tanáraik szerepbeléptetésével megelevenedik egy világ, amelybe Mária és József is belép, később Cinka elkerül a Jordán folyóhoz, János elé...

És aki valóban megérkezett, azzal el lehet kezdeni beszélgetni tabukról (az eladott Lola története kapcsán a mai lánysorsokról), normákról (pl. a megmentőből rablóvá lett Gazsi útja lehetséges út-e? ). Közben mód van olvasgatni a történetből készült képregényt, vagy megállni a szociofotók előtt, esetleg megpihenni a falra vetített vonuló karavánt szemlélve. Megannyi lehetőség arra, hogy közelebb kerüljön a látogató egy témán keresztül önmagához.

A drámapedagógiai foglalkozásokon - előzetes bejelentkezés alapján - 2022. április 30-ig lehet részt venni (keddi napok kivételével) naponta 10.00-17.00 óra között a Dóm Kőtárban. A foglalkozás 6 év fölött minden korosztály számára ajánlott, időtartama: 2 óra. Kapcsolat: Hoffmanné Toldi Ildikó, telefon: +36 30 363 8749.

A fotókon a Szent Mór Iskolaközpont és a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola diákjai láthatók a Punya, egy falat kenyér című kiállítás drámapedagógiai feldolgozása közben.

Szöveg és fotó: Hoffmanné Toldi Ildikó

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség