A heti rendszerességgel jelentkező „Örömhírre hangolva” videósorozat a megjelenését követő vasárnap evangéliumi szakaszán való elmélkedést kívánja elmélyíteni, emellett arra buzdít, hogy olvassuk a Szentírást és cselekedjük meg az Igét! (Évközi 5. vasárnap, 2022. február 6.)

Dicsértessék a Jézus Krisztus! Szeretettel köszöntök mindenkit!

Az évközi ötödik vasárnap evangéliumi szakaszát Lukács evangéliumának ötödik fejezetéből olvassuk (Lk 5,1-11).

Olyan szép jelenet az, hogy Jézus Simon Péter bárkájából tanít és a tömeg hallgatja Isten szavát, és Isten szavát hallgatva a tömeg közösséggé formálódik. Simon Péter is jelen van. Dolgozik, de munkája közben ő is hallgatja Jézus szavát. És amikor Jézus azt mondja neki „Evezz a mélyre!”, Péter így válaszol „Mester, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót.”

Vagyis Péter kockáztat, rábízza magát az Úr szavára, bízik Jézus szavában és megtapasztalja azt, amit Csíksomlyón Ferenc pápa így fogalmazott meg: „Aki kockáztat, annak az Úr nem okoz csalódást.” Péter e csodálatos halfogásban megtapasztalja Isten nagylelkűségét, Isten irgalmát. Amikor ezt megtapasztalja, Péter leborul Jézus lába elé és azt mondja neki: Menj el tőlem, Uram, hiszen én bűnös ember vagyok.

Péter megrendül Isten jóságát látva, Isten hatalmát megtapasztalva, de Jézus nem fél Péter gyengeségeitől, hanem arra hívja őt: Kövess engem! Ezentúl emberhalásszá teszlek téged.
Jézus nem fél a mi bűneinktől, nem fél a mi gyengeségeinktől – tanít Ferenc pápa. Jézus arra hív bennünket, hogy bízzuk rá magunkat az Ő irgalmas szeretetére és az Ő irgalmas szeretete, ahogy meggyógyította Péter félelmét, így bennünket is gyógyít.

Továbbá arról is hallunk az evangéliumi szakasz végén, hogy Péter társaival együtt hátrahagyták a hajókat és mindenüket elhagyva követték Jézust.
Követni Jézust azt jelenti, hogy Jézus után mennek, együtt vannak Jézussal, rábízzák magukat az Úr szavára, követik az Urat. Úgy cselekszenek, ahogy Jézus cselekszik; úgy beszélnek, ahogy Jézus beszél; úgy gondolkodnak, ahogy Jézus gondolkodik.

Péter apostol bennünket is tanít. Arra kér bennünket, hogy mi is rendszeresen hallgassuk az Úr szavát, mert Isten szavát hallgatva mi is közösséggé formálódunk. Péter arra kér bennünket, hogy mi is hagyatkozzunk rá Isten szavára, mi is merjünk kockáztatni, merjük rábízni magunkat az Úr szavára, merjünk engedelmeskedni Jézus szavának! És ha ezt tesszük, megtapasztaljuk azt, hogy az Úr nem okoz csalódást.

Péter arra is tanít mindannyiunkat, hogy merjünk Jézus lábai elé borulni, merjünk bocsánatot kérni, merjük hátrahagyni gyengeségeinket és hagyatkozzunk Isten irgalmára, mert Isten bennünket is gyengéden gyógyít – ahogy Ferenc pápa tanít.

Továbbá Péter arra is hív bennünket, hogy ne féljünk a gyengeségeinktől, hanem bátran kérjünk bocsánatot Jézus Krisztustól, mert Ő gyengéden bennünket is meggyógyít. Végül az apostol minket is arra bátorít, hogy kövessük Jézust: törekedjünk úgy gondolkodni, ahogy Jézus gondolkodik; úgy beszélni, ahogy Jézus beszél; úgy cselekedni, ahogy Jézus cselekszik. Meghallgatni az Úr szavát, engedelmeskedni az Úr szavának, leborulni bizalommal Jézus előtt, ráhagyatkozni az Ő irgalmára és követni Őt – erre hív minek Péter apostol, erre hív minket Isten szava.

Tartsunk egy kis csendet és ebben a csendben imádkozzunk mindenkiért! Imádkozzunk a családokért, a betegekért, az idősekért és az egészségügyben dolgozókért!

2022. február 6. – Évközi 5. vasárnap Lk 5,1-11

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből

Amikor Jézus egyszer a Genezáret tavánál állt, nagy tömeg sereglett köréje, hogy hallgassa az Isten szavát. Jézus látta, hogy a tó partján két bárka vesztegel. A halászok kiszálltak, és a hálóikat mosták. Beszállt hát az egyik bárkába, amelyik Simoné volt, s megkérte, hogy vigye kissé beljebb a parttól. Aztán leült, és a bárkából tanította a népet.
Amikor befejezte a tanítást, így szólt Simonhoz: „Evezz a mélyre, és vessétek ki a hálótokat halfogásra.” „Mester – válaszolta Simon –, egész éjszaka fáradoztunk, s nem fogtunk semmit, de a te szavadra, kivetem a hálót.” Meg is tette, s annyi halat fogtak, hogy szakadozni kezdett a háló. Intettek a másik bárkában levő társaiknak, hogy jöjjenek és segítsenek. Azok odamentek, és úgy megtöltötték mind a két bárkát, hogy majdnem elsüllyedt.
Ennek láttán Simon Péter Jézus lábához borult, és e szavakra fakadt: „Uram, menj el tőlem, mert bűnös ember vagyok.” A szerencsés halfogás láttán ugyanis társaival együtt félelem töltötte el. Hasonlóképpen Jakabot és Jánost is, Zebedeus fiait, Simon társait. De Jézus bátorságot öntött Simonba: „Ne félj! Ezentúl emberhalász leszel.”
Erre partra vonták hajóikat, és mindenüket elhagyva követték Jézust.

Ezek az evangélium igéi.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség