Új szerzetesi közösség alapít rendházat és kezdi meg szolgálatát 2022-ben Pécsen - erről írt alá együttműködési megállapodást Felföldi László megyéspüspök és Bajnóczi Szilvia Sára CB szerzetesnővér a Nyolc Boldogság Közösség képviseletében május 3-án a Pécsi Egyházmegye püspöki hivatalában.

Felföldi László pécsi püspök kezdeményezésére és meghívására a közösség három szerzetesnővére költözik ez év nyarán Pécsre. Az erről szóló megállapodást az egyházmegye és a közösség képviselőinek hosszú hónapok óta tartó tervezése előzte meg.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy az egyházmegyében működjenek olyan szerzetesrendek, melynek tagjai segítik a híveket az Istenre figyelés, az istenkapcsolat mélyebb és gazdagabb megélésében. Minden szerzetesi közösségnek megvan a sajátos, egyéni karizmája, mellyel szolgálják az Egyházat. A Nyolc Boldogság Közösség nővérei egyházi iskoláinkban, plébániákon szolgálnak majd, és igyekszünk maximálisan teret adni tevékenységüknek, mely a Pécsi Egyházmegye teljes területére terjed ki. A nővérek a nyár folyamán érkeznek egyelőre az ideiglenes szállásukra, aztán szeptembertől már aktívan bekapcsolódnak az egyházmegye életébe. Közben pedig megkezdődik a rendház kialakítása, ahol hosszú távon meg tudják majd valósítani közösségi életüket – jelentette ki az alapítással kapcsolatban a főpásztor.

Szerzodes alairasa 0991

A Nyolc Boldogság Közösség egyik kiemelt tevékenysége az ifjúságpasztoráció, melynek részeként fogalmazódott meg a közösség tagjaiban, hogy szeretnének szolgálatukkal egy vidéki egyetemi városban is folyamatosan jelen lenni. „Az ehhez kapcsolódó tervezés fázisában érkezett meg hozzánk a püspök atya felkérése közösségi programok szervezésére a pécsi egyetemi fiatalság számára, valamint tanulmányaik alatti pasztorális keretek között történő kísérésükre. Ezzel elkezdődött egy közös gondolkodás arról, hogyan valósulhat meg ez az együttműködés, és ez került aláírásra a mai napon" – tájékoztatott Bajnóczi Szilvia Sára CB nővér.

A közösség pécsi alapítású rendháza alapvetően ifjúságpasztorációs missziós tevékenységre épül majd, emellett szeretnének jelen lenni a felnőttképzésben, illetve azokra a saját szervezésű eseményeikre is várják majd a híveket, ahol a közösség lelkiségén keresztül találkozhatnak Istennel.

A Nyolc Boldogság Közösséget (Communauté des Beatitudes, rövidítve: CB) 1973-ban alapították Franciaországban azzal a céllal, hogy a krisztusi boldogmondások útját járva váljanak Krisztus követőivé. A közösséghez különböző életállapotok tartoznak, van női- és férfi szerzetesi ága (köztük papokkal), továbbá házasságban élő vagy egyedülálló laikusok is lehetnek a közösség tagjai. A különböző életállapotú híveket az ún. megszentelt élet egyházi családja intézményi forma gyűjti egy lelki családba és közös testvéri életbe.

Szerzodes alairasa 1091

A Nyolc Boldogság Közösség Magyarországon 1988-ban telepedett le, három ún. közösségi jelenlétben és egy misszióban tevékenykedik: Budapesten az Örökimádás templomban, Homokkomáromban a kegyhely és a lelkigyakorlatos ház szolgálatát végezve, valamint Kecskeméten és a kerecsendi misszióban. Ez a jelenlét egészül ki 2022-ben a Pécsi Egyházmegye hitéletébe történő bekapcsolódásukkal.

A Nyolc Boldogság Közösség érkezésével a pálosok, a Sacré Coeur, a ferences valamint a kármelita nővérekkel együtt immár öt szerzetesi közösség működik majd a Pécsi Egyházmegyében.

Fotó: Hegyi László

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 május
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Közelgő események

Pünkösd - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 06. 05. -
Gyalogos zarándoklat a papi hivatásokért:
Mecseknádasd - Pécs -
2022. 06. 17. -
Úrnapja - Ünnepi szentmise és körmenet:
Pécsi Székesegyház -
2022. 06. 19. -

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség