A Pécsi Egyházmegyei Karitász munkatársainak lelkigyakorlattal egybekötött találkozóját rendezték 2022. május 21-én, Pécsen. A lelkigyakorlatot Majnek Antal nyugalmazott munkácsi püspök vezette, aki a találkozó alkalmából szentmisét mutatott be a pécsi székesegyházban.

Majnek Antal a Katolikus Karitász munkácsi és ungvári vezetőivel és munkatársaival a Pécsi Egyházmegyei Karitász meghívására érkezett Pécsre. A nyugalmazott püspök 1989 óta szolgál Kárpátalján és 26 éven át volt főpásztora a Munkácsi Egyházmegyének. 2022 januárjában történt nyugdíjba vonulása óta aktívan közreműködik a háború menekültjeinek  segítésében.

A lelkigyakorlat alkalmából a nyugalmazott püspök a pécsi székesegyházban bemutatott szentmisén köszöntötte a Katolikus Karitász munkatársait, akiket az isteni szeretet jó munkásainak, szolgálóinak és bizonyítékainak nevezett.

Majnek Antal elmondta, sok templomunkban olvasható a felirat: Deus caritas est (Az Isten szeretet). Benedek pápa nagyon szép könyvet írt erről a csodálatos misztériumról, Szent Pál apostol himnuszt írt róla, melynek az a nagy tanítása, hogy semmit sem ér a szolgálatunk, ha szeretet nincs benne.

Vallásos életünk csak annyit ér, amennyit fogadunk, átélünk, elhiszünk Isten szeretetéből és a szívünkben őmellette döntünk, őrá vágyakozunk – mutatott rá a nyugalmazott főpásztor. Minden kérésünk mögött ott van a mi Urunk, Jézus Krisztus, ott van minden háladásunkban, köszönetünkben, dicséretünkben, dicsőítésünkben, mert csak Jézus által tudjuk ezeket megtenni. Nélküle semmit sem tehetünk. A szeretetszolgálat munkásai, dolgozói ebben a tudatban, ebben a hitben kell éljenek és tevékenykedjenek.

Karitász lelkigyak3

Hangsúlyozta, a szeretetszolgálat dolgozóinak kell legjobban igyekezni, hogy megismerjék Istent, mert az Isten maga a szeretet. Őt megismerni lehet tanulás és a gyakorlás útján is, de nem elég a teória, amit megtanulunk az iskolában, hanem kell a praktika is, a gyakorlatba is át kell tudni emelni, amit tanultunk. Nem elég a humanitárius adományt mindegy odavetni a rászorulóknak, a legnagyobb szeretet, amikor lehajolunk a rászorulókhoz, meghallgatjuk őket, figyelünk rájuk, beszélgetünk velük.

Megdöbbentőnek nevezte azt a szeretetáradatot, ami az elmúlt hónapokban kamionszámra áramlik a több mint félmillió menekült részére, és megy tovább a front felé a sok-sok munkatárson keresztül, hogy tényleg azokat segítse meg, akik nagyon nagy bajban vannak, és azok is megtapasztalják a szeretetet, akik valamilyen oknál fogva neheztelnek a magyarokra. Mi hisszük azt – emelte ki - hogy az Isten a szeretet, és a rosszat csak a jóval lehet legyőzni. Ti mindnyájan ennek vagytok a kiválasztottjai és ezt köszönjétek meg az Úristennek. Ti Istennek vagytok a szolgái. Nem úgy, mint a klerikusok, de mégis a legfontosabbat, a lényeget ti mutatjátok meg, amelyek bizonyítékai mindannak, amiről mi, papok, beszélünk.

A püspök a Katolikus Karitász munkatársaiért, önkénteseiért ajánlotta fel a bemutatott szentmisét, hogy Isten szeretetének forrásából és egymás szeretetéből merítsenek. „Így azzal az örömmel távozhatunk, hogy velünk az Isten, szeret minket, és bár a nyolc boldogság keresztútján is járhatunk, vagy annak ellenére, hogy üldözöttek, szegények, megrágalmazottak vagyunk, még közelebb kerülhetünk a Jóistenhez, Jézusunkhoz, a mi Pásztorunkhoz, Urunkhoz, Királyunkhoz" – zárta elmélkedését Majnek Antal.

Karitász lelkigyak5

A liturgia főpásztori áldással zárult majd lelkigyakorlatos tanúságtétellel folytatódott a Magtár Látogatóközpontban, ahol Besenczi Zsolt, a Pécsi Egyházmegyei Karitász igazgatója köszöntőjét követően Hajlik Katalin munkácsi és Palkó Éva ungvári karitászvezetők megdöbbentő emberi sorsokról és élethelyzetekről számoltak be, melyeket az elmúlt hónapokban testközelből tapasztaltak meg Kárpátalján. Kifejezték köszönetüket és hálájukat a Pécsi Egyházmegyei Karitász munkatársainak, akik az elmúlt időszakban folyamatosan végzik segélyszállítmányok gyűjtését valamint szállításuk koordinálását a keleti határra, ahol több alkalommal, személyes szolgálattal is közreműködtek az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában. 

A pécsi székesegyházban bemutatott szentmise a Pécsi Egyházmegye

.

Fotó: Pécsi Egyházmegyei Karitász

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség