A pécsi központú VI. Dél-dunántúli Cserkészkerület július 6–15. között Szigetvár közelében, Szentegát-Dencsháza járásban, csodálatosan szép természeti környezetben, erdőben tartotta Kerületi Nagytáborát (KNT). Július 9-én, szombaton lelkinap zajlott a táborban. A nap záróeseményeként Felföldi László pécsi megyéspüspök mutatott be koncelebrált szabadtéri szentmisét.

A szertartás kezdetén Felföldi László felidézte: sok-sok évvel ezelőtt hasonló erdei környezetben történt a cserkészképzése, szentmise keretében. A szentmise találkozás, nagyon jó, hogy itt a természetben, az erdő közepén zajlik a szertartás. „A teremtett világ jobban és világosabban beszél a teremtés gyönyörűségéről, mint az elmondott prédikáció. Az efölött érzett öröm töltse be a szíveteket!”

cserkésztábor 2

Az evangélium Lukács könyvéből hangzott el, az irgalmas szamaritánus története (10,25–37). A főpásztor kiemelte: a cserkészszívhez szeretne szólni, és nem általában egy evangéliumi részletről. Mikor és hogyan lesz valaki cserkész, akinek – így neki is – fogadalma van? A fogadalom döntés is egyúttal a személy életében. A sorsotok azon múlik, milyen döntést hoztok, és egyáltalán: hoztok-e a döntést – szólt a püspök ifjú cserkésztársaihoz. Ha valaki nem dönt, az a legrosszabb. Mi a lényeg ebben? Az, hogy az életemnek mi az iránymutatója. Említhetjük a cserkészjelvényt, mint az iránytű alapját. Vannak fiatalok, fiúk, lányok, akiknek zilált az életük, mert elvesztették az iránytűjüket, nincs célja az életüknek. A cserkészet sokféle irányban keresi az utat, de a kettes számú törvényben írva van: „A cserkész híven teljesíti kötelességeit, amelyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik.” Ez azt jelenti: magamnak tartozom, nekem van erre szükségem, én fogok ebből erőt nyerni, tartozom a társaimnak mindezzel. Istennek nincs szüksége arra, hogy mi most itt imádkozzunk, „higgyétek el, hogy csoda jól érzi magát a Teremtő enélkül is. Nekem van erre szükségem.” Arra, hogy este imádkozzál. Nem lesz ettől a Jóistennek szebb az álma, de örül, mert látja, hogy a teremtménye boldogabb.

cserkésztábor 3

A pécsi püspök szerint a döntésem lényege, hogyan akarom az életemet berendezni, milyen célokat tűzök ki magam elé, mi az én iránytűm. Benne vagyok-e, vagy rosszul döntök, és ettől szomorúvá válik az életem. Felföldi László idézett Dsida Jenő Én hívlak élni című költeményéből:

„Hallgasd meg mit suttog az élet,
élni hív újra meg újra téged.
Ne nézz vissza a sáros útra,
legyen előtted minden tiszta…
Hidd el jól tudom, hogy fáj,
de hinnünk mindig muszáj.
Fogd a kezem, ha úgy érzed,
hogy szívedből kihull az élet.
Ne keresd már, hogy hol tévedtél,
ne sírj azon, mit meg nem tettél.
Gyere velem, én hívlak élni
vérző szívvel is remélni.”

cserkésztábor 4

Eddig mindenki eljut – fűzte hozzá a főpásztor. Huszonegy évig élt Debrecenben, sok egyetemistát látott. Rengeteg gyönyörű elképzelésük volt, tanár leszek, orvos leszek, mérnök, de nem lett ezekből a szép álmokból semmi. Miért? Mert

egy elhatározás csak akkor döntés, ha megtámasztom, ahogyan a gyönge fát is mindig meg kell támasztani, oldalról.

Ez nagyon jól látszik a régi középkori templomoknál. Az emberi döntésnek két támasztópillére van, ami nélkül nem valósulhat meg. Ezek nem léteznek egymás nélkül: az igen és a nem. Ezt már kisgyermekként is megtanuljuk, nem akarom, nem csinálom, vagy pedig igen, akarom, megszerzem. Mi ez az igen és a nem? Ez az ereje a döntésednek. Eldöntöd, hogy cserkész leszel. Ehhez kell igeneket mondanod, de nemeket is. Ha megszületik egy gyönyörű hivatás a szívetekben, amit meg akartok valósítani, akkor igent mondtok rá, igent a tanulásra, az áldozatra, a vizsgákra, de ha ehhez nem tudjátok odatenni a nemeket, nem a bulira, az éjszakázásra, ha szükséges, akár a barátokra is, akkor az igenem meghal. Ezért amikor azt mondjuk, hogy döntést kell hoznunk, akkor ez az a döntés, amit az életben két oldalról megtámasztok, és ez lesz az életem ereje és biztonsága.

A főpásztor föltette a kérdést: mit jelent ebben a világban a cserkészet? Mindig különleges volt és rendkívüli, de a világ felé soha nem volt olyan világos, tiszta és nagyon fontos üzenete, mint ma. Nem csak úgy vagytok, hanem hihetetlen szükség van rátok, arra a tudásra, tapasztalatra, amit itt megszereztek, és amit tovább tudtok adni. A Pécsi Egyházmegye püspöke örömét fejezte ki, hogy náluk különösen sok cserkész van. „Nem tudom elképzelni az egyházmegye megújulását, ifjúsági életének megerősítését nélkületek. Csak veletek együtt, azzal a világos, tiszta üzenettel, amit csak ti tudtok megadni, hozni. Nem kiegészítőként, segédmunkásként, töltelékként…, hanem valóságos munkaerőként, ott lenni a misszióban, együtt az ifjúsággal.” Ők ugyanúgy keresik az élet értelmét, mint ahogyan ti is, csak senki nem áll mellettük, senki nem segíti őket, hogy döntsenek, és megtámasszák a döntésüket igenekkel és nemekkel.

cserkésztábor 5

Arról, hogy mi a cserkészet küldetése ma, a püspök kifejtette: az első az, amit az örsben megéltek, ahogyan ott együtt vagytok, egymás mellett éltek, barátságokat köttök. Gondolkodunk, beszélgetünk, kölcsönösen rászánjuk egymásra az időnket, ez az emberi élet legfontosabb alapja, a közösségeteket ápoljátok ezzel. Amikor Jézus lelkileg erősíteni akarja a tanítványait, azt mondja nekik: barátaimnak mondalak titeket.

A tizenkét apostol tekinthető akár a cserkészet előfutárának is.                                                                                            

Jézus újra és újra összegyűjtötte követőit, fiúkat, lányokat: üljünk le együtt, beszélgessünk…, elvitte őket különböző helyekre. A cserkészet nem szimbólum, hanem az élet rendkívül fontos ereje és lelkisége. Amikor Jézus azt mondja tanítványainak, barátaimnak mondalak titeket, akkor ez emberi és személyes barátság Krisztussal. A személyes barátságot együtt tudjuk jól megalapozni, gazdaggá tenni. „Kérem, hogy ezt a személyes, közösségi barátságot nagyon vegyétek komolyan és ápoljátok. Álljatok egymás mellé, legyetek meghívók, befogadók azok felé, akik szeretnének közétek tartozni, szeretnék megélni ennek az emberi kapcsolatnak az erejét és biztonságát,” A pécsi püspök idézte a Cserkészinduló első versszakát, ami az emberi életnek a lendületét és mélységét határozza meg:

„Cserkész, fel a fejjel a harsona zeng,
Álljunk csatasorba vidáman!
Ránk vár a világ ez a harc a mienk,
Katonái vagyunk valahányan!
Jó fegyverünk, izmos karunk,
Égő szemünk s vidám dalunk!
Amerre nézünk, megterem,
A győzelem, a győzelem!”

cserkésztábor 6

A főpásztor kitért arra is, hogy a szomszédunkban szörnyű háború dúl, el sem tudjuk képzelni, mennyit szenvednek ott az emberek. „Ti mindnyájan egy ilyen háborúban vagytok, a léleknek, a józan gondolkodásnak, a szívnek a háborújában. A történelem során a fiataloknak felnőni, normális felnőtté válni soha nem volt olyan nehéz, mint nektek. Nekünk is könnyebb volt, sokkal egyszerűbb. És

ha úgy érzitek, zavaros ez a világ, és a felnőttek nem tudnak sokszor igazi célt, igazi józan utat mutatni, akkor jól érzitek. De ezt a harcot nektek kell megvívni. Segíteni tudunk, értetek harcolni tudunk, de helyettetek nem.

Ezt a harcot csak együtt lehet megharcolni. Ezért kérem, hogy fogjatok össze, erősítsétek egymást, a józan gondolkodásban, a szeretetben és legfontosabb üzenetként a barátságban. Mert csak ez a legfontosabb, a krisztusi barátság tud erősíteni és vezetni benneteket. Bízzatok magatokban, egymásban és Krisztusban, aki erre a gyönyörű életre és küzdelemre meghívott benneteket, és aki a barátságával, szeretetével megmutatja nekünk, hogy velünk, mellettünk, értünk van” – fejezte be homíliáját Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye főpásztora.

cserkésztábor 7

A szentmise záróáldását követően a cserkészfogadalom megújítására került sor, így Felföldi László püspök is megújította fogadalmát.

Szöveg: Bodnár Dániel
Fotó: Lambert Attila 
Forrás: Magyar Kurír

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség