Hagyományteremtő szándékkal első alkalommal szervezett a Pécsi Egyházmegye családokat, egyedülállókat, időseket és fiatalokat egyaránt megszólító fesztivált augusztus 20-án. A Kovász címet viselő, mintegy 37 programelemet felvonultató rendezvényre több mint kétezer látogató érkezett – a teljesség igénye nélkül - Abaligetről, Bárfáról, Bicsérdről, Bogádról, Bonyhádról, Bükkösdről, Dombóvárról, Harkányról, Hetvehelyről, Hirdről, Hosszúhetényből, Komlóról, Kozármislenyből, Magyaralmásról, Mágocsról, Málomiból, Mohácsról, Nagykozárról, Olaszról, Pécs valamennyi plébániájáról, Pécsváradról, Szentlőrincről, Szigetvárról, Szőkéről, Véméndről és Szentegátról, de még a Pécsi Egyházmegyén túlról, Piliscsabáról, Jászberényből, Császártöltésről és Kalocsáról is, sőt még görögkatolikus testvéreink is eljöttek, hogy a találkozás örömünnepében osztozzanak.

A szervezők a kedvezőtlen időjárás előrejelzések miatt az utolsó pillanatban a teljes forgatókönyvet átírni kényszerültek, de semmi sem szegve kedvüket, lebontottak és újraépítettek számtalan standot, sátrat és színpadot, hogy a szabadtéri programhelyszínekről a püspökség épületeiben kijelölt esőhelyszínekre költöztessék a fesztivál programelemeit. Így történhetett meg, hogy a Püspöki Palota és annak kertje, a székesegyház és annak nyugati tere, a Püspöki Kincstár, a Dóm Kőtár, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtár és a Magtár Látogatóközpont is megtelt vidám gyermekzsivajjal, önfeledten kacagó, reményeink szerint feledhetetlen élményekkel gazdagodott emberek sokaságával.

Kovász 2

A fesztivál 10 órakor kezdődött a pécsi székesegyházban, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök köszöntötte az érkezőket. A főpásztor Szent István királyunk ünnepe alkalmából hazánk fővédőszentje és egyházmegyénk alapítója emléke és érdeme előtt tisztelegve hangsúlyozta, ahogy egykoron Istvánnak, most nekünk kell az esély lehetőségét megragadva a haza jövőjét megalapozva igazi nemzetté válnunk. Mert a haza a közösség, a család nagy titka. Erről szól a Kovász Fesztivál. Ezért hívtuk meg a testvéreket, hogy találkozzunk, beszélgessünk, ünnepeljünk és erősítsük a közösségünket egymással, a szívünkben és a kapcsolatainkban, hogy aztán a mindennapokban is megvalósítsuk, és valóban megéljük a közösséghez, a családhoz való tartozás élményét. Mert az összefogás alapja a család, mely pótolhatatlan az emberi élet, a gyermek és felnőtt életében egyaránt. Ezt kell most erősítenünk, segítenünk, gazdagítanunk, harcolnunk érte és vele, hogy megőrizzük a családok erejét, békéjét és gazdagságát – emelte ki a fesztivál ünnepélyes megnyitóján a főpásztor.

Kovász 8

A rendezvény keretében került sor a közelmúltban teljesen megújult és megszépült Rózsakert ünnepélyes megnyitására, melyet az időjárás előrejelzések miatt végül a Rózsakerthez közeli Kőtárban tartottak meg. Maga a kert azonban – az alkalom tiszteletére ünnepi díszbe öltözött rózsáival - egész nap nyitva állt a látogatók előtt, ahol az egyházmegye közétkeztetési konyhája, a Magyarország étele szakácsverseny bronzérmes főzőkonyhája, a MannZa egész nap ínycsiklandó illatokkal és rendkívül finom grill terasszal várta a betérőket. A közös ebédre előzetesen regisztrálók szintén a MannZa ízletes főztjét költhették el a Magtár éttermében.

Kovász 15

A püspökség épületeiben megtartott 37 program egész nap mágnesként vonzotta az érkezőket. Generációk nagy kedvence, a Kaláka Együttes, valamint a Bóbita Bábszínház teltházas előadása annyi érdeklődőt vonzott, hogy a Dóm Kőtár előterében már egy tűt sem lehetett volna elejteni. Figura Ede énekes-gitáros előadóművész pedig nem mindennapi környezetben, a Püspöki Palotában szórakoztatta a család apraja-nagyját.

Kovász 92

Rendkívül nagy sikert aratott a székesegyházban gyermekek részére megtartott bábos, valamint a külön felnőtteknek szóló idegenvezetés is. A Pécsi Egyházmegyei Könyvtár két idegenvezetési alkalmán zsúfolásig megtelt a könyvár nemrégiben felújított épülete, összesen 110-en voltak kíváncsiak a páratlan gyűjteményre. A gyermekek kézbe vehették a 10-12 kg-os fatáblás könyveket és meghajthatták a tömörraktár tonnás súlyokat viselő polcait is.

Kovász 29

A Püspöki Kincstár egyháztörténeti kiállítása nem akármilyen díszletet kölcsönzött az egész nap folyamatosan egymást érő múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásoknak: papírmerítés, kerámia festöde, origami, selyemfestés várta az érdeklődőket.

Kovász 83

A Püspöki Palotában 14 egyházi, illetve karitatív feladatokat ellátó közösség – köztük a Magyar Pálos Rend, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Pécsi Püspöki Hittudományi főiskola, a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség és a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete mutatkozott be, késő délután pedig az ún. Ringató foglalkozás csapata szólította meg a kisgyermekes családokat zenei programjával. Talán még soha ennyi babakocsi nem parkolt Szent Pál apostol szobra előtt a palota lépcsősoránál…

Kovász 95

A Magtár Látogatóközpontban íjászat, robotika, elektronika, a Püspöki Palota kertjében és a székesegyház nyugati terén népi gyermekjátékok, ugrálóvár, mesetérkép, családi játékok, tűzoltóautó simogató, no meg a szabadnapos tűzoltók által a gyermekek számára készített habparty bizonyultak kihagyhatatlan mulatságnak. Itt kell megemlíteni, hogy a gyermekek számára feledhetetlen pillanatokat szerző tűzoltók a rendezvény előtti napokban még a Mecsekben oltották a pusztító tüzet…

Kovász 82

Fesztivál... Család... Kovász... Kenyér... Szeretnénk, ahogyan a kovásztól megkel a kenyér, úgy keljen meg, növekedjen és gazdagodjon Jézus Krisztus szeretetében a Pécsi Egyházmegye egyházközségeinek közössége. Mi, lelkes önkéntesek, fáradhatatlan világi munkatársak, az egyházmegye papjai és főpásztora, Felföldi László megyéspüspök, a rendezvény megálmodója, egyaránt úgy gondoltuk, hogy az egymással, egy krisztusi közösségben eltöltött és megélt napból szeretetünk gazdagodhat, örömteli pillanatokat élhetünk meg, melyből töltekezhetünk és erőt meríthetünk, mert

„a mennyek országa hasonlít a kovászhoz, amelyet fogott az asszony, belekeverte három mérő lisztbe, s az egész megkelt tőle.” (Mt 13,33).

Kovász 39

Hála és köszönet a Jóistennek, amiért áldása kísérte a Kovász Fesztivált. Köszönet Felföldi László megyéspüspöknek, amiért szélesre tárta a püspökség, a püspöki palota kapuját a nagyközönség előtt. Külön köszönet a Pécsi Egyházmegyei maroknyi turisztikai csapatának és vezetőjüknek, Bozóky Anitának, az egyházmegye turisztikai főmunkatársának, továbbá az Egyházmegyei Hivatal valamennyi egységének, a titkárság és a gondnokság munkatársainak, a Karitász és az Ifjúsági Referatúra önkénteseinek azért a kivételes összefogásért és olykor fáradhatatlan küzdelemért és elszántságért, amely nélkül ez a rendezvény nem jöhetett volna létre. Továbbá örülünk a jó szerencsének, mert az időjárás - az előrejelzések ellenére - mégis kegyeibe fogadta a rendezvényt. Találkozunk 2023-ban a II. KOVÁSZ Fesztiválon.

Fotó: Ruprech Judit, Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.a

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség