Gintaras Grušas vilniusi érsek, a CCEE elnöke felhívására szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén egész Európában imanapot tartanak Ukrajna békéjéért. A közös imádság eucharisztikus hódolat formájában valósul meg: Európa minden püspöki konferenciája készített liturgikus segédanyagot erre az alkalomra. A CCEE Sankt Gallenben 2022. szeptember 12-én kiadott közleményét olvashatják.

Papok és hívek borulnak térdre a Legszentebb Oltáriszentség előtt, hogy Ukrajna békéjéért fohászkodjanak az Úrhoz, válaszolva Ferenc pápa felhívására, aki azt kéri mindenkitől, hogy „legyen a béke építője és imádkozzon, hogy a világban az összhang és a kiengesztelődés gondolatai és tervei terjedjenek el”.

A kezdeményezéshez a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) is csatlakozott. A magyar püspökök testülete szeptember 7–9. között tartott őszi rendes ülésén úgy döntött, hogy csatlakozva az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) kezdeményezéséhez szeptember 14-én az európai imanap keretében hívja közös imára a híveket a békéért.

Az európai püspökök hangja már sokszor csatlakozott Ferenc pápáéhoz annak érdekében, hogy hallgassanak el a fegyverek, vessenek azonnal véget az ukrajnai háborúnak, tegyenek a békéért. Számos levélben fordultak a nemzetek vezetőihez és a nemzetközi közösséghez, hogy tegyenek meg mindent, ami hatalmukban áll, hogy véget vessenek a jelenlegi háborúnak, amely életeket rombol le és kimondhatatlan szenvedéseket okoz.

A nagyböjti, eucharisztikus láncnak nevezett kezdeményezés, amely annak a jele volt, hogy az Egyház közel áll a Covid áldozataihoz és családjaikhoz, idén olyan alkalommá válik, amikor a háború áldozataiért imádkozunk és Ukrajna békéjéért fohászkodunk. Az ukrajnai római katolikus egyház püspöki konferenciája a 2022-es évet a Szent Kereszt évének nyilvánította. A Szent Kereszt évének kezdetét meghirdető levélben az ukrán püspökök így írnak: „Február 24-e óta, amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, fájdalmas keresztutat járunk, ahol ártatlan emberek szenvednek, megsebesítik és megölik őket, nagy a gonoszság, sok a szenvedés! Most jobban érezzük, mint valaha, milyen az ártatlanok elleni erőszak, amikor ártatlanokat feszítenek keresztre. Most jobban megértjük, mint valaha a keresztútját járó Jézus Krisztust, megértjük a szenvedését és a halálát, az ártatlan bárányét, akit olyan emberek feszítettek keresztre, akik a gonosz szolgálatába álltak.”

A Szent Kereszt éve szentségimádással, ünnepélyes szentmisével és keresztúttal ér véget. Jelen lesz Ukrajna minden római katolikus püspöke a sargorodi Krisztus Kínszenvedése kegyhelyen holnap, szeptember 14-én, az Ukrajnáért ajánlott európai imanapon.

Szöveg és fotó forrása: Magyar Kurír

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség