Újabb Jelenléti Ponttal bővült a Katolikus Karitász felzárkózó települések programja, melynek célja a leszakadó térségek szociális- és infrastrukturális ellátottságának fejlesztése. A Kisszentmártonban november 15-én átadott Szent Márton Ház a Jelenlét program keretében kínál megoldást a hátrányos helyzetű településeken élők szakképzési, foglalkoztatási, egészségügyi és lakhatási problémáira. A közösségi épületet Dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke áldotta meg.

Kisszentmárton egy alig háromszáz lelket számláló kistelepülés az Ormánságban, ahol nincs sem iskola, sem óvoda, az egészségügy és családsegítő szolgálatok szakemberei kb. kéthetente egy-két órában jutnak el a településen élőkhöz, pedig a község hazánk leghátrányosabb helyzetű települései közé tartozik.

A Katolikus Karitász több mint négy éve van jelen a Kisszentmártonban azzal a céllal, hogy segítse a településen élők helyzetét. A segélyszervezet egy pályázati forrásnak köszönhetően egy családi házat alakított át és újított fel, ahol Jelenlét Pontot hozott létre, hogy megvalósítsa a hosszútávú felzárkózást célzó szociális és közösségi programjait.

kisszentmarton3

A ház ünnepélyes átadása alkalmából Dr. Lónay Gyula Kisszentmárton polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az egykor hatalmas portákkal, nagy gazdasági épületekkel, állatállománnyal rendelkező ormánsági falu mára hazánk legszegényebb településeinek egyike. Kiemelte, hogy a segítségnyújtásban különösen fontos, hogy az itt élőkben újra életre keljen a tenni akarás és szorgalom.

kisszentmarton6

Écsy Gábor, a Karitász országos igazgatója köszönetet mondott a településen szolgálatot végző munkatársaknak és mindazon partnereknek, akikkel együttműködve végzik tevékenységeiket. Az igazgató arról is beszélt, hogy a válság miatt sok családban kérdéses, lesz-e fűtés vagy mi kerül az asztalra. Ezért a Karitász nemrég „Segítő kéz” elnevezéssel egy országos adománygyűjtő kampányt indított, melyben összefogásra és segítségnyújtásra kéri mindazokat, akik együtt éreznek a nehézségekkel élőkkel.

kisszentmarton10

Forgács József, a Katolikus Karitász műszaki koordinátora bemutatta, hogy a Magyar Falu pályázati forrás felhasználásával az egykori családi ház hogyan alakult át többfunkciós: közösségi teret, konyhát, étkezőt, fejlesztő helyiséget, irodákat, mosásra és tisztálkodásra alkalmas helyiségeket tartalmazó korszerű, komfortos és energiatakarékosan működő Jelenlét Ponttá.

kisszentmarton12

Dr. Boros Julianna, a Katolikus Karitász regionális szakmai vezetője a Szent Márton Ház mindennapjairól beszélt. Kiemelte, hogy a Szent Máron Házban a helyi lakosság és a településhez tartozó szegregátum, a Majláthpusztán élő családok problémáira és szükségleteire reagálva többféle fejlesztő szolgáltatás működik: logopédia, fejlesztőpedagógia, gyógytorna, zenei foglalkozás, tantárgyi segítségnyújtás, pályaorientációs program, nyári táborok, őszi kirándulások, melyek a gyermekek hátrányait csökkentik, ezáltal növelik életesélyeiket, jövőbeli lehetőségeiket. A felnőttek számára a szociális ügyintézés mellett egészségügyi szűrőprogramokat, prevenciós programokat, addiktológiai konzultációs lehetőségeket, továbbá különböző közösségi programokat szerveznek, hogy hozzájáruljanak a helyi közösség értékeinek megőrzéséhez és fejlesztéséhez.

kisszentmarton16

Az ünnepi beszédek után a Pécsi Egyházmegye általános helynöke, Dr. Kvanduk Frigyes a Jóisten áldását kérte a felújított közösségi ház épületére és minden oda betérőre. Az ünnepi műsor közös imával zárult.

A Szent Márton Ház felújítása Magyarország Kormánya támogatásával, a Magyar Falu Program Egyházi közösségi terek felújítása pályázat keretében valósult meg.

A szöveg a Katolikus Karitász közleményének felhasználásával készült.
Fotó: Hegyi László

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Közelgő események

Szentelési jubileumot ünneplő püspökök miséje a székesegyházban:
-
2024. 06. 29. - 2024. 06. 29.
Máriagyűdi ifjúsági találkozó:
-
2024. 07. 04. - 2024. 07. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség