Az adventi várakozás és készület időszakában hétvégenként szombaton és vasárnap 19:30 órai kezdettel rendezik az évről-évre rendkívüli érdeklődésre számot tartó, hagyományos adventi hangversenysorozat egyes koncertjeit a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. A koncertek látogatása díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. 

Az adventi hangversenyek fellépői és időpontjai a székesegyházban

November 27. vasárnap 19:30
Hírës Pannónia Régizenei Együttes: Segétségëd lëgyën rajtam Idvëzitö Christusom
Miskolci Csulyak István (1638): 26. zsoltár 7. versszakából kamarazene 50 percben

Az együttes régi (16-17. századi) magyar zsoltárokat játszik eredeti szöveggel és dallammal, a Hírës Pannónia Régizenei Együttes hangszereire és énekhangjaira feldolgozva. Közreműködik: Békési-Marton Csaba művészeti vezető, ének, lant, Bőszné dr. Murányi Edit gordonka, ének, Bükösdi Gábor koboz, furulya, ének, Molnár István lant, ütőhangszerek, ének, Sárszegi Judit mélyhegedű, ének, Tisza Boglárka ének, furulya.

Hírës Pannónia Régizenei Együttes nov.27

 

December 3. szombat 19:30
Mecsek Kórus (dir.: dr. Balatoni Sándor) és a Bartók Béla férfikar (dir.: dr. Lakner Tamás): Magnum mysterium. Koncert 60 percben.

A Mecsek Kórus és a Bartók Béla férfikar műsorán a kórusirodalom legkülönbözőbb alkotásait hallhatjuk a gregoriántól a kortárs művekig.

           Mecsek Kórus Bartók Béla férfikar dec.3. mecsek korus 

Mecsek Kórus Bartók Béla férfikar dec.3. bartok bela ferfikar


December 4. vasárnap 19:30
Balatoni Sándor és Berislav Jerković: Adventus Pacis – A béke eljövetele
Koncert (bariton-orgona) 60 percben.

Az adventi várakozás a Béke Fejedelmére idén sajnálatos aktualitást is kapott, így az advent és a karácsony mellett a béke lesz a központi gondolata a műsornak, melyben Buxtehude, Bach, Langlais és Franck művei mellett Dvorak, Rheinberger és Jenkins áriái is felcsendülnek dr. Berislav Jerković és dr. Balatoni Sándor előadásában.

 

 Balatoni Sándor és Berislav Jerkovic dec.4 fotó balatoni  Balatoni Sándor és Berislav Jerkovic dec.4 fotó berislav

 


December 10. szombat 19:30
Szotyori Nagy Gábor orgonaművész: César Franck 200 – Orgonahangverseny César Franck orgonaműveiből születésének 200. évfordulóján 65 percben.

A nagy romantikus zeneszerző César Franck születésének 200. évfordulóján (születésének dátuma 1822. december 10.) a monumentális, kifejezetten nagy orgonákra szánt 12 orgonaművéből hallhatunk reprezentatív válogatást. A hangverseny műsorán az 1890-ben César Franck zenei végrendeleteként született 3 Korál szólal majd meg.  Az É-dúr, a h-moll és az a-moll Korál a mester életművének letisztult összefoglalása és az egyetemes orgonairodalom egyik legkiemelkedőbb kompozíció sorozata.  Hangversenyünk zárásaként megszólaló Grande Piéce Symphonique az úgynevezett szimfonikus orgonastílus megteremtő kompozíciója, amelyet méltán emlegetnek Franck, zenekarra írt, népszerű d-moll Szimfóniájának párjaként.

Szotyori Nagy Gábor orgonaművész dec.10 fotó3


December 11. vasárnap 19:30
Advent a Pécsi Vonósokkal - komolyzenei hangverseny 60 percben

Győri András oboaművész a Budapesti Zeneakadémia Doktor Iskolájának hallgatója, a tavalyi sikeres együttműködést folytatva a Pécsi Vonósokkal közös adventi hangversenyt ad. A közös produkcióban az advent üzenetéhez és hangulatához illő zenekari darabok készítenek fel az ünnepre.

Pécsi vonósok Győri Kornél dec.11. fotó


December 17. szombat 19:30
Köcsky Tibor orgonaművész és növendékei, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum orgona tanszakának növendékei orgonakoncertje 75 percben

Köcsky Tibor orgonaművész és növendékei


December 18. vasárnap 19:30
Cappella Quinqueecclesiensis Kamarakórus: O magnum mysterium A Cappella Quinqueecclesiensis adventi-karácsonyi kórushangverseny 60 percben

Egyházzene a reneszánsztól napjainkig (3 ősbemutatóval), túlnyomó részt a capella megszólaltatás, ez alól kivétel a Schütz-darab, melyben két hangszerjátékos continuózik. A darabok többsége szorosan kapcsolódik az adventi időszakhoz ill. a karácsonyhoz (ahogy maga a koncert főcímét adó „O magnum” szöveg is, mely két szerzőtől is megszólal), ezeken kívül elhangzanak még himnuszok, mise-ordinarium részletek, egy Üdvözlégy-feldolgozás, valamint egy moldvai népi imádság szövegére írt darab is.  

Capella Q.Kamarakórus dec

További információk a Pécs katolikus templomaiban szervezett adventi koncertekről ITT találhatók.

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség