Január 6-án, Urunk megjelenésének ünnepén, hagyományos nevén vízkeresztkor, Felföldi László megyéspüspök celebrált szentmisét a pécsi székesegyházban, aki szentbeszédében a napkeleti bölcsek példája nyomán buzdított személyes életünkben is a betlehemi csillag, a világ világossága fényének keresésére. A liturgiában a főpásztor megáldotta a vizet és a szentelt vízzel meghintette a híveket.

Felföldi László püspök, akit két évvel ezelőtt, 2021. január 6-án, Urunk megjelenésének főünnepén szenteltek püspökké és iktatták be új hivatalába, szentbeszédében Urunk megjelenésének ünnepéhez kapcsolódva a napkeleti bölcsek látogatásáról szóló evangéliumi szakaszról elmélkedett (Mt2, 1-12).

vizkereszt12

Mert láttuk csillagát felkeltében, és eljöttünk, hogy hódoljunk neki (Mt2, 2)

A mindennapi élet különleges ereje, amely mindenen keresztül és mindenben vezet minket, a hitnek a csillaga. Ahogy a bölcsek életében, úgy mindnyájunk életében felsejlik az a csillag, amely kimozdított, melynek ragyogása elindított személyes utunkon. A csillag támpont, amely, ha hiányzik az életünkből, akkor mindent mindennel összemosó szürkeség vesz minket körbe. A világunk megrendült, támpont nélkül vagyunk, valami elvesztett. Így érezhettek a bölcsek is, amikor Jeruzsálembe értek. A mi életünkben is van, amikor úgy érezzük, eltűnt a fény, a csillag már nem vezet, de valahogy mégis menni kell. Ebben a ködös homályban van most az ember, a család és az Egyház is. Napjaink technikai fejlődése, a minket körülvevő mesterséges intelligencia óriási homályt és sötétséget teremt azzal, hogy elvonja figyelmünket a valóságról. Eltűntek a csillagok a szívünkből, életünkből, közösségeinkből, az emberiség jövőképéből. Hogyan tovább? - tette fel a mindnyájunkban megfogalmazódó kérdést a főpásztor. 

vizkereszt7

Mikor a csillagot meglátták, örvendeni kezdtek igen nagy örömmel (Mt2,10)

Amíg újra felragyog a fény és újra látjuk az értelmét, addig keresnünk, kutatnunk, kérdezősködünk kell. Lehet, hogy nem jó helyen keresgélünk, de nem kell félni a tévedéstől – bíztatott a püspök. Útkeresésünkben csak egyetlen hibát követhetünk el, ha egyhelyben toporgunk és nem lépünk. Minden tévedésünk közelebb visz az eredményhez, a jóhoz, a biztos ponthoz, ahogy a bölcseket is, akik a gyermek Jézust megtalálva leborultak előtte. Emberi arcot, szegénységet, nyomorúságot, kitaszítottságot láttak, de mégis meglátták benne a lényeget, a világ világosságát, a fényt, az Isten üzenetét.  

vizkereszt10

Jézus a biztos alapunk, az erőnk, amellyel elindulhatunk. Benne megtalálhatjuk a fényt és a világosságot. A világ ebben a ködös homályban csak erre a fényre vár, mint biztos támpontra, hogy elinduljunk és lássuk az élet értelmét, célját és valóságát. De ennek a fénynek belül kell felgyulladni, ott kell világosságnak lenni. A család békéje, az egyházközségek, közösségek fénye és öröme belül kell felragyogjon.

vizkereszt13

A fénylő csillagnak most kell felragyogjon, nem a múlt gyermekeknek tetsző történetében, hanem az életünk valóságában. Engedjük, hogy újra felragyogjon a betlehemi csillag a személyes életünkben, a családjainkban, közösségeinkben. A szívünk, az egész világ csak arra vár és arra vágyik, hogy ezt a fényt éljük meg és adjuk tovább, és tudjunk általa támpontot, reményt és jövőt mutatni – zárta elmélkedését Felföldi László.

Az ünnepi szentmise végén Egyházunk szép hagyománya szerint Máger Róbert püspöki irodaigazgató ünnepélyesen hirdette ki az egyházi év mozgó ünnepeinek az idei naptári év szerinti pontos dátumait, majd a liturgia főpásztori áldással zárult.

A szentmise a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján megtekinthető:

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség