Remete Szent Pál ünnepnapja a Magyar Pálos Rend legnagyobb ünnepe, mely alkalomból a pécsi rendház közösségének tagjai ünnepi szentmisén újították meg szerzetesi fogadalmukat január 15-én a rend tulajdonában és lelkipásztori ellátásában álló Urunk Színeváltozása, köznapi nevén a Lyceum templomban. A liturgiát celebrálta Felföldi László pécsi megyéspüspök, koncelebrált Bíró László nyugalmazott tábori püspök, Puskás Róbert Antal pálos tartományfőnök és a pécsi rendházban szolgáló pálos atyák.

A Magyar Pálos Rend az egyetlen magyar alapítású, ma is működő férfi szerzetesrend. Alapítója a 13. században élt Boldog Özséb, aki 1250 után elkezdte a Magyarországon szétszórtan élő remetéket szerzetesi közösséggé szervezni. A Pilisben mintegy húsz éven át irányította, kormányozta rendjét, melyet Remete Szent Pál sivatagi atya oltalmába ajánlott, akit a szerzetesi életformát elindító első remeteként tisztelünk.

Palosok fogadalomujitasa 07

A szentmise első részében Győrfi Béla Szabolcs templomigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük a püspököket, a pálos tartományfőnököt, valamint Péterffy Attila polgármestert és Zag Gábor alpolgármestert. A Lyceum templom igazgatója elmondta, őszinte és szeretetteli kapcsolatra törekeszenek Pécs városával és szeretnék felajánlani szolgálatukat az ott élőknek, akik maguk is tanúi, résztvevői, de legfőképpen céljai a rend csaknem 800 éves történelmének.

„A megajándékozottság örömében vagyunk mi, a pálos rend, a pécsi pálosok és a Lyceum templom közössége, egyben szeretnék ajándékot adni a megajándékozóinknak, testvéreinknek és magának Jézus Krisztusnak. Mi, pálosok, ajándék szeretnénk lenni számotokra” – fogalmazott Győrfi Béla Szabolcs.

Palosok fogadalomujitasa 22

Szentbeszédében Felföldi László megyéspüspök Remete Szent Pál életének imádságos csendjét és magányát az emberi élet alapjának nevezte. A főpásztor kiemelte, emberi életünk legnagyobb problémája, hogy hiányzik az életünkből ez a fajta csend. Nem a tehetetlenség csendje, hanem a várakozásé, amikor a felszínről elkezdünk menni a mélyre, elkezdünk figyelni a lényegre, az imádságra, Istenre: Uram, mit akarsz nekem mondani? Így tettek a remeték, a szerzetesek, a papok is és minden keresztény embernek életének ez a lényege: meghallani és megérteni az Istent és elmondani, hogy mi van a szívünkben - fogalmazott a püspök.

Palosok fogadalomujitasa 34

Amikor egy pap vagy egy szerzetes radikálisan kilép személyes életéből, a Szentlélek sugallatára teszi és lép be a rendbe. Ez egy olyan meghatározó élmény, mely elkísér minket halálunkig. Isten igáját a vállunkra véve elindulunk a szeretet útján, mely mindig az isten- és emberszeretet útja. Ezen kell haladnunk mindnyájunknak, örvendezve. Ez az öröm kicsúszott Egyházunkból, liturgiánkból, papi hivatásunkból, kapcsolatainkból. Vissza kell találnunk a közösség, a liturgia, a kapcsolat örömébe. Állhatatos szívvel ki kell tartanunk, mert csak ez teremhet gyümölcsöt – figyelmeztetett a főpásztor.

Palosok fogadalomujitasa 19

Remete Szent Pál gazdagsága ma is él köztünk. Egy szerzetesrend követi életének példáját. Alapítója az egykori esztergomi kanonok, Özséb, összegyűjtötte a remetéket, hogy Krisztus iskolájában és a közösség erejében együtt fáklyaként világítsanak. Ma is erre van szükségünk – emelte ki Felföldi László. Egyedül csak parányi mécsesek vagyunk mindnyájan, de a rendházban a közösségnek ereje és gazdagsága van – fordult a pálos atyákhoz a főpásztor, majd kifejezte örömét a rend pécsi jelenlétéért és azért, hogy a közösség nyitott rendházába minden istenkereső ember szabadon beléphet. Végül Isten szerető, erősítő kegyelmét kérte a rend tagjaira, hogy örömmel és derűvel tudjanak jelen lenni Isten felé a hívek szolgálatában.

Palosok fogadalomujitasa 29

Felföldi László szentbeszéde utána pécsi rendházban szolgáló pálos atyák megújították korábban tett szerzetesi fogadalmát, majd Remete Szent Pál ereklyékének jelenlétében a gyermekekre kérte az Isten áldását a főpásztor, hogy Isten akaratát keresve a szívükben, megtalálják életük jó gyümölcsöt termő hivatását, amellyel a jelenben élve, krisztusi keresztény életükkel a jövőt tudják építeni és szolgálni.

Palosok fogadalomujitasa 01

2016-ban Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése „Pro Communitate” díjat adományozott a Pálos Rend Tartományfőnöksége részére közösségteremtő, lelkipásztori, tanítói, humanitárius és jószolgálati munkájuk elismeréséül.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség