2006 óta minden évben január 27-én, a II. világháború leghírhedtebb koncentrációs tábora, Auschwitz-Birkenau felszabadításának napján, szerte a világon megemlékeznek a népirtás ötmillió áldozatáról. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, köztük a Pécsről és Baranya falvaiból 1944-ben elhurcult mintegy ötezer zsidóval és romával, akik közül csak alig 300-an tértek vissza szülőföldjükre. Az áldozatok emléke előtt tisztelegtek január 27-én Pécsett, a Rácz Aladár Művelődési Házban.

1944. május 8-án nyitották meg a pécsi gettót, ahol mintegy kétezer zsidó származású embert zsúfoltak össze. A környező falvak zsidóságával együtt július 2-án és 4-én Auschwitz-Birkenauba szállították őket, ahol az időseket, a betegeket és a gyermekeket azonnal megölték, a többieket pedig halálra dolgoztatták.

Az áldozatokra emlékeztek 2023. január 27-én Pécsett, a Rácz Aladár Közösségi Házban, melyen részt vett Kővári János országgyűlési képviselő, Dr. Horváth Zoltán, a Baranya Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Dr. Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke, Dr. Kvanduk Frigyes plébános, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke és Schönberger András, a Pécsi Zsidó Hitközség rabbija.

Holocaust 08

Dr. Őri László az emléknap megtartásáról rendelkező ENSZ-dokumentum kapcsán az emlékezés mellett a tanítás szükségességét is hangsúlyozta, hogy a jövő nemzedék is megismerje Európa modern kori történelmének leggyalázatosabb eseményeit. A Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke beszédében kiemelte, fontos, hogy ennyi idő távlatából is fejet hajtsunk az áldozatok emléke előtt, mert az emberi élet szent, elpusztítani, kiírtani a legnagyobb bűn és az emberi életet védeni csak békében lehet. Ezt kell újra és megtanulnunk és megtanítanunk gyermekeinknek, unokáinknak.

Holocaust 09

Schönberger András, a Pécsi Zsidó Hitközség rabbija elmondta, hogy évről-évre fájdalommal teli az emlékezés ezen a napon, mely tulajdonképpen az öröm napja is egyben, az élet kezdetéé, hiszen azok, akik Auschwitz-Birkenauban felszabadultak, ki-ki a maga módján új életet kezdett. Mégis, amikor azt vizsgáljuk, hogyan történhetett meg mindez, akkor az ő reakciójukra kell gondolni. Annyiféleképpen reagáltak erre, ahányan túlélték. Kb. 2000-en voltak. Egy részük mélyen vallásossá vált, másik részük elfordult a hittől és azt a kérdést tette fel, hogyan engedhette meg ezt a szörnyűséget a Teremtő? A válasz az emberi döntésben, az ember bűnre és rosszra hajló természetében keresendő.

Holocaust KF

Dr. Kvanduk Frigyes plébános, a Pécsi Egyházmegye általános helynöke beszédében a koncentrációs tábor egyik mesterlövészének visszaemlékezését idézte, aki figyelte az áldozatok arcát, de számára ezek az arcok semmit nem jelentettek. Néhány év múlva a mesterlövész kezébe adták a Bibliát, ő pedig elolvasta a Teremtés könyvéből az ember teremtéstörténetét, melyben az Isten az emberbe lehelte az élet leheletét, mintegy adott magából valami különlegeset az ember számára. Ettől kezdve a mesterlövész megértette, hogy ez a lehelet, ez az isteni erő és karakter mindenkiben jelen van, minden arcban, és minden ember egy valódi isteni arc.

Amikor meglátjuk ezt az arcot, az felszólít minket: nem bánthatsz, nem ölhetsz meg, nem semmisíthetsz meg! Ezt az arcot nem szabad elfelejtenünk, ezt az arcot keresnünk kell. Nem csak magunkban kell fölfedeznünk újra és újra, hanem a másikban is. Az isteni arc felejtése egyben jelenti az emberi arcnak a felejtését is, mert ebben a felismerésben a személyes, egyedi arc és az Isten arca, ha nem is ugyanaz, de nem is kettő. Kérnünk kell a Teremtőt, az Urat, hogy adja meg mindannyiunknak ezt az eleven, élő és tiszta látást, hogy meglássuk a másikban az Isten arcát – fogalmazott a múlt jelenhez szóló üzenetéről a Pécsi Egyházmegye általános helynöke a holokauszt nemzetközi emléknapján.

527 Holocaust 07

A Rácz Aladár Közösségi Házban megtartott emlékezésen kulturális műsor keretében is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség