Február 11-én a pécsi székesegyházban bemutatott ünnepi szentmisével kezdődött a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete immár hagyományos, házasság világnapi rendezvénysorozata, mely ünnepli a házaspárok hűségét, áldozatvállalását és mindennapi küzdelmeik szépségeit. A szentmisét, mely egyben a házasság hete nyitó alkalma volt a Pécsi Egyházmegyében, Felföldi László megyéspüspök celebrálta, az ünnepi alkalmon jelen volt Péterffy Attila polgármester és Zag Gábor alpolgármester, valamint Herbert Gábor, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület elnöke.

A társadalom, az élet, az Egyház legfontosabb üzenete a családról szól - kezdte bevezetőjében Felföldi László megyéspüspök. Különleges egybeesés a betegek világnapja és a családok találkozójának alkalma. A mai idők legnagyobb betegsége ugyanis a családokban található. A családok betegségével nem megyünk orvoshoz vagy kórházba, de a férjek, feleségek, gyerekek nagyon szenvednek tőle. Ennek a betegségnek a lényege - melyről olvashatunk az evangéliumban is - éhezik a nép (vö. Jn 6, 24-35). Minden emberben jelen van egy természetes szeretetéhség, minden nap újra és újra megéhezünk és megszomjazunk rá. Létezik félelmetes nyomor a földön fizikai éhezés és szomjazás formájában, és a jelenleg dúló mintegy harminc háború is megnyomorítja azokat, akik nem tudnak kimaradni belőle.

539 Hazassag Vilagnapja 18

A családjainkban is zajlanak olyan konfliktusok, amelyek megoldását nem lehet kívülről várni. Ezt az éhséget nem tudja csllapítani és megoldani a polgármester és a püspök azzal, hogy összefognak és ketten tesznek valamit ellene. Egyedüli megoldást ezekre a konfliktusokra maguk a családok tudnak.

539 Hazassag Vilagnapja 08

A családi találkozásokban azért látok reményt, mert abban olyan só, olyan fény, olyan valós üzenet nyilvánul meg, amire vágyik a világ, és amire szüksége van - folytatta a főpásztor. A szeretetet kisugárzó erő a család. Igényesnek kell lennünk a minőségre, figyelnünk, hogy egyik családtagunk se éhezhessen mellettünk. Tegyük le az Úr elé hálaadással, amink van: szeretet, idő, figyelem, energia és osszuk meg családtagjainkkal, bízzuk az Úrra, és ez elegendő lesz.

539 Hazassag Vilagnapja 15

A párbeszéd a kapcsolat és a szeretetéhség csillapításának háttere és alapja - hangúlyozta Felföldi László. Az Istennel való kapcsolatban, a rejtekben való imdságban (vö.: Mt 6,6) tanuljuk meg, hogyan szóljunk egymáshoz, hogyan hallgassunk együtt, hogyan nézzünk egymásra házastársunkkal, amikor senki más nincs jelen, amikor semmilyen külső tényező nem zavar.

539 Hazassag Vilagnapja 05

Jézus erről beszél, amikor azt mondja, hogy kapcsolatod építésekor menj be belső szobádba, zárd be az ajtót, hogy csak rá figyelj a kölcsönös szeretetüzenetben. Így tudjuk a szeretetéhségünket az Istennel és egymással kapcsolatban is csillapítani - adott lehetséges megoldást a házaspároknak a hétköznapok kihívásaihoz a püspök.

Beszédét Szent János Pál pápa imájával zárta:

Ima a családokért

Isten, kitől a mennyben és a földön minden származik,
Atyánk, aki a Szeretet és az Élet vagy,
add meg, hogy a Földön minden család
– Fiad, Jézus Krisztus által,
ki „asszonytól született”, és a Szentlélek által –
legyen az isteni kegyelem forrása,
az élet és szeretet igazi szentélye
a nemzedékek számára,
melyek egymásra következnek.

Add meg, hogy kegyelmed vezérelje
a házastársak gondolatait és cselekedeteit
családjuk és a világ minden családjának javára.

Add, hogy a fiatal nemzedékek
erős támaszt találjanak a családban
emberségük érdekében,
hogy igazságban és szeretetben
növekedjenek.

Add, hogy a szeretet,
megerősítve a házasság szentsége által,
erősebbnek mutatkozzék,
mint bármely gyöngeség és minden válság,
mely családjainkat néha sújtja.

Végül kérünk, add meg,
a názáreti Szent Család közbenjárása által,
hogy az Egyház a Föld összes nemzete között
sikerrel hajthassa végre küldetését
a családban és a családokon keresztül,
a mi Urunk, Jézus Krisztus által,
aki az út, az igazság és az élet, mindörökkön örökké.

Ámen.

A Pécsi Székesegyház Nagycsaládosok Egyesülete a házasság világnapján előadásokkal, kiscsoportos beszélgetésekkel, kvízzel, gyermekeknek szóló rendezvényekkel és egésznapos programsorozattal várta a családokat a Magtár Látogatóközpontban.

A szentmise megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség