A Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozóját (KELET) rendezték Debrecenben február 10-12. között, ahova a hazai egyetemi városok mellett a határainkon túlról is érkeztek egyetemi lelkészek és egyetemista fiatalok. A Pécsi Katolikus Egyetemi Lelkészség fiataljait Kovács József egyetemi lelkész, püspöki titkár kísérte el a találkozóra. Fábián Bence a PPHF és a PTE hallgatójának élménybeszámolóját adjuk közre.

Február 10-én délelőtt izgatottan indultunk el Debrecenbe, a 13. Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójára. A hatórás autóutat követően regisztráltunk, elfoglaltuk a szállásunkat, majd siettünk a Szent József Gimnázium dísztermébe, ahol a megnyitóval kezdetét vette a program. Ezután egy „Szólj be a papnak!” esemény következett, melyen a résztvevők egy református, egy görögkatolikus és egy római katolikus lelkipásztornak tehették fel a kérdéseiket.

Az atyák válaszai a lelki feltöltődésünket szolgálták, a program után következő vacsora pedig a testi egészségünket segítette elő. Esti programként zenés szentségimádáson vettünk részt a Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium kápolnájában, melynek köszönhetően Istenre és magunkba tekinthettünk, emellett lelkileg is megérkezhettünk.

kelet1

Mivel nem mindennap járunk Debrecenben, ezért este úgy döntöttünk, felfedezzük a belvárost. Arra azonban ügyeltünk, hogy szombat reggel kipihenten ébredjünk egy számunkra jeles eseményre. Hét órakor ugyanis egyetemi lelkészünk, Kovács József atya mutatott be szentmisét a Szent Anna-székesegyházban. A szertartáson a találkozóra érkezett egyetemi lelkészek koncelebráltak.

kelet3

A misét követően, a reggeli elfogyasztása után az Egyházi Fejlesztők csapata által megtartott tréningen vettünk részt. E programon lehetőségünk adódott megismerkedni más egyetemi lelkészségek tagjaival, kifejteni a véleményünket az Egyház szerepével kapcsolatban, továbbá megoszthattuk egymással a szinodális úttal kapcsolatos kérdésekről alkotott véleményünket.

A kiscsoportos megosztáson túl mi is felvethettünk 1-1 témát egyénileg, majd másokkal közösen kis- és nagycsoportban, amire szeretnénk, hogy az Egyház nagyobb hangsúlyt helyezzen. A csoportokban a minőségi kapcsolatok (istenkapcsolat és párkapcsolat egyaránt), a remény, a boldogság és a megértés kifejezések hangzottak el a leggyakrabban.

kelet4

A szombati program ebéddel, majd fakultatív programmal folytatódott. A lehetőségek közül Józsi atya a Munkácsy-trilógia és a Szabó Magda Emlékház megtekintését választotta, a csapat többi tagja pedig a fürdőzés mellett döntött. Lehetőségünk adódott igénybe venni a nagyerdei élmény- és a termálfürdőt is, szóval a csúszdázást és a termálvizes pihenést sem hagyhattuk ki. A nagyerdei rekreációs övezetből visszatérve belvárosi szálláshelyünkre, a vacsora előtt egy vetélkedő következett, melyben a magyarországi megyéspüspökökkel kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolni. Az étkezést követően egy fantasztikus hangulatú farsangi bál és táncház vette kezdetét, mely során a körtáncokat és párostáncokat jártunk.

kelet6

A KELET utolsó napján sokáig pihenhettünk, majd 10 órakor a Szent Anna-székesegyházba mentünk, ahol Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét, melynek köszönhetően értékes gondolatokkal gazdagodtunk. A hétvége zárásaként közösen ebédeltünk, majd Dr. Törő András országos egyetemi lelkészségi referens, főszervező ünnepi beszéde zárta a találkozót.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyetemi Lelkészség / Fábián Bence

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség