A Pécsi Egyházmegye 17 hitoktatója vett részt február 14-én azon a továbbképzésen, melyen különböző technikák használatával bibliai történeteket jelenítettek meg. A továbbképzést Sipos Edit hittan-történelem szakos tanár, gyermek- és ifjúsági irodalmi szakember vezette a Magtár Látogatóközpontban.

A fakultatív hitoktatói képzéssorozatba illeszkedő könyvbemutató és workshop alkalmával Michael Landgraf Alkotó gyermekbibliáját ismerhették meg a résztvevők. A könyv lapjain rövid szövegek és befejezetlen képek vannak, melyek a gyerekek által történő befejezésre várnak.

A húsvéti időszakra készülve két történetet jelenítettek meg a műhely résztvevői: Jézus imáját és Jézus elfogatását a Getszemáni kertben, de szó esett az utolsó vacsora, a lábmosás és Jézus kereszthalálának ábrázolásáról is.

Az alkotás folyamata és a választott technikák mind azt a célt szolgálják, hogy elidőzzünk egy-egy történetnél, megjelenítsük a szereplők érzelmeit, a jelenet atmoszféráját, és hogy az alkotó maga is bele tudjon helyezkedni a keze alatt kibontakozó képbe és történésbe – azáltal például, hogy mindjárt a rajz elején kiválaszt egy szereplőt, akinek a nézőpontjából tekint a történetre.

A tus használatával például az éjszaka, a sötétség, a szorongás elevenedett meg; a fáklya megalkotásával fényt gyúlt, illetve ennek filmszerű mozgatásával – a többrétegű képnek köszönhetően – a történet egyes elemeit lehetett kiemelni.

Alkotó gyb10jpg

„A gyermekbibliákat vagy szereti valaki, vagy nem, de szinte minden mai felnőttnek vannak róla gyermekkori emlékei. Hogyan lesz ez néhány évtized múlva? Nem tudjuk. A Bibliával való első találkozás nyomot hagy az emberben, csak azon fáradhatunk, hogy ez olyan legyen, ami vágyat és ragaszkodást ébreszt benne Isten szavához – nyilatkozta Sipos Edit.

Bibliai történetek tanításához új módszert kitalálni nem könnyű. Sok jó és kevésbé alkalmas módszert fejlesztettek már ki, amelyeket hosszabb-rövidebb ideig alkalmaztak is a katekézisben. Napjainkban a szakmai útkeresés ökumenikus törekvés, a történelmi egyházak szakemberei által összeállított módszertani anyagok kölcsönös érdeklődésre tarthatnak számot.

Michael Landgraf Alkotó gyermekbibliáját a kiadó azért is ajánlja nagy örömmel a magyar családok, katekéták, hittanárok és gyerekek kezébe, mert újszerű és eredeti megközelítési módja megannyi lehetőséget rejt magában.

A szerző, Michael Landgraf evangélikus lelkész, elismert és népszerű szakembere a valláspedagógiának. A könyvet fellapozva első pillantásra „csak üres lapokat" látunk benne, de alaposan megvizsgálva felfedezhetjük, hogy önálló és alkotó megközelítést tesz lehetővé. A gyermek úgy ismerkedik a bibliai történetekkel, hogy gyakorlati és az ő szintjéhez mért módon alkotóan közeledik hozzájuk.

Alkotó gyb1

Landgraf koncepciójának a lényege, hogy a gyermekek bibliai katekézisét jól szolgálhatja egy olyan gyermekbiblia, amelyet ők maguk illusztrálnak. A szabad rajz és a színező közé helyezi el az általa tervezett oldalakat. A bibliai történetekhez húzott „vonalai" olyan dolgokat mintáznak, amelyek egy öt-nyolc éves gyermek számára a legnagyobb rajzolási kihívást jelenti (arcok, állatok, bibliai tárgyak). A kötet mellé összeállított módszertani füzet számtalan ötletet kínál egyéni és közösségi munkához is.

A kötet a világ számos országában jelent meg eredeti kiadása óta. Lefordították angol, francia, holland, norvég, portugál, orosz, lett és kirgiz nyelvre. A kötet magyar kiadására Michael Landgraf együttműködésével és a Deutsche Bibelgesellschaft és a Calwer Verlag engedélyével került sor, a magyar kiadást a a META egyesület gondozta” – olvasható az Alkotó gyermekbiblia méltatásában.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye / Siposné Antal Tímea hitoktatási pedagógiai munkatárs

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség