A szeretet dallamával találjátok meg az élet dallamát, hogy megerősödjetek abban az élethelyzetben és hivatásban, amelyre Isten küldött titeket – fordult a hívekhez Felföldi László megyéspüspök, aki a Pakshoz közeli, alig 2000 lelket számláló Németkéren celebrált hálaadó ünnepi szentmisét február 19-én. A főpásztor a házasság hete zárónapján Isten áldását kérte a házaspárokra és a családokra a Szent Kereszt templomban.

A szentmisén koncelebrált Kürtösi Krisztián plébános és Erb József nyugalmazott lelkipásztor. A hívek között helyet foglalt Horváthné Gál Erika, Németkér polgármestere és Rauthné Baumann Orsolya, a Németkéri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is.

A legfontosabb napon, a házasság hetét lezáró napon találkozunk, amikor a házastársakat, a családokat köszöntjük. A családnál fontosabb üzenete nincs Istennek és nem lehet a világnak és az Egyháznak sem, mely hitéletének legfontosabb célja a család – emelte ki szentbeszédében Felföldi László.

nemetker2

A főpásztor arra figyelmeztetetett, hogy ha a világ csak az anyagi gazdagodásban látja jövőjét, akkor tévúton jár, mert a család az egyetlen alapérték, abban van a jövő biztonsága és ereje. Elmondta azt is, hogy megismerve az egyházmegye egyházközségeinek, közösségeinek, családjainak történetét, látja, hogy sokan rendkívüli fájdalmat, szenvedést és tragédiákat éltek át, de olyan nyomorúság és mélypont, mint amely napjainkban tapasztalható, még soha sem volt a családok életében. 

Régen a családok és a családtagok fogták egymás kezét, erősítették egymást a bajban. Most, amikor a világ a legnagyobb értéket és kincset, a család erejét kérdőjelezi meg, arról azt gondolom, hogy ennél mélyebbre már nem süllyedhet. Külső háborúk zajlanak, miközben a családok a saját belső háborúik menekültjeivé és áldozataivá válnak. Ezért rendkívül fontos, hogy a családokra figyelve újra megadjuk és megerősítsük azok létjogosultságát.

Ti másképp gondolkozzatok, mint a világ (vö. Mt 5, 38-48), változtassátok meg a világot, irányítsátok a lényegre az emberek figyelmét, és ez legyen életetek értelme és biztonsága – fordult a fiatalokhoz a püspök. Állítsátok meg a szeretet éhségét, amikor a családban a gyerekek, a hitvesek éhezik a jóságot, a törődést, a gyöngédséget, a szeretetet. Sokan mindent megkapnak a szülőktől, pedig igazából törődő édesapára és édesanyára lenne szükségük, aki odafigyel és meghallgat.

A férfi, az édesapa az, aki meg tudja adni az otthon és a család menedékét és biztonságát, noha soha nem volt ennyire nehéz a helyzete, mint manapság, és mint látjuk, sokan elvéreznek közülük, ezért is tartom fontosnak és kezelem kiemelten a férfiak, az édesapák és nagypapák ügyét, ezt szolgálják az egyházmegyei férfitalálkozók alkalmai is. Ezért fontos, hogy felismerjük a helyzet nehézségét, összefogjunk mi, férfiak és összefogjanak a családok - emelte ki beszédében.

Isten olyan jóságot, szeretetet akar átadni a világnak, amit senki másra nem bízott és nem adott oda. Azt a szeretetet és jóságot, amit ránk bízott Isten, amit nekünk kell átadnunk, senki más nem tudja pótolni és átadni a másiknak. Azokat az embereket, akiket nekünk kell szeretni, senki más nem fogja tudni úgy szeretni, ezért az ő szeretetüket nekünk kell megélnünk és átadnunk. Erre kell felkészítenünk a fiatalokat, a házastársakat, a családokat – buzdított a főpásztor.

nemetker7

Végezetül az idősebb generációt megszólítva rámutatott, a nagyszülő dolga az érett szeretet, a szép szeretet átadása, amikor nem csak az állandó panaszkodás fakad a lélekből. A fiatalok nem erre vágynak, hanem mint egy gyümölcsre, melyről érzik, hogy gazdagít és táplál. A nagyszülőknek nem nevelni kell vagy megváltoztatni az unokákat, csak szeretni, jelen lenni, meghallgatni a fiatalokat bölcsen, szép szeretettel és erősíteni a lelki éhségüket, amennyire tudják, mert ez a világ kirabol, elveszi tőlük a szépet és a jót.

Isten szava, üzenete, hogy mélyebben szeressünk és az igazi jóság győzzön a szívünkben. Ez szenvedéssel és lemondással jár, de csak annak a szeretetnek van értéke, éltető ereje, amely vállalja a szenvedést és áldozatot, mert ebből válik az élet életető ereje, öröme és biztonsága. A szeretet dallamával találjátok meg az élet dallamát, hogy megerősödjetek abban az élethelyzetben és hivatásban, amelyre Isten küldött, hogy továbbadjátok, pazaroljátok az ő szeretetét és jóságát – zárta elmélkedését Felföldi László püspök.

nemetker8

Az ünnepi szentmise zárásaként a főpásztor Isten áldását kérte a házastársakra az együtt, egymással töltött éveikért, a szeretetért és a küzdelmeikért.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Fitt Szabolcs és a németkéri egyházközség

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség