Cserkészek hozták el Jézus születésének helyszínéről, Betlehemből Bécsen keresztül Pécsre a Születés templomának örökmécseséről vett lángot, mellyel Felföldi László pécsi püspök gyújtotta meg a város adventi koszorújának negyedik, a szeretetet szimbolizáló, lila színű gyertyáját december 18-án, a Széchenyi téren. 

A betlehemi lángból bárki kérhetett a cserkészektől. A láng továbbadható, hazavihető, hogy fénye minél több családhoz eljutva hirdesse a világ világosságát, karácsony valódi örömhírét.

Advent negyedik vasárnapjának előestéjén megtartott városi ünnepen Felföldi László püspök az adventet az emberi élet legmélyebb, legvalóságosabb találkozásának, leggazdagabb üzenetének nevezte. A főpásztor beszédében kiemelte, a betlehemi láng, mellyel meggyújtjuk a negyedik gyertyát, s melyet hazavihetünk otthonainkba, életünk mélyét és lényegét szolgálja. A betlehemi történet a fényt, a világosságot, a világ világosságát indította el. Ezt ünnepeljük, ezt erősítjük meg a szívünkben. Az ünnepünk mélye, lényege pedig annyit ér, amennyire mélyen megtapasztaljuk ennek a fénynek, Isten szeretetfényének az örömét és biztonságát.

Mindnyájan hordozzuk a szívünkben Betlehem két csodálatos képét, a pásztorok és a bölcsek üzenetét. Mindkettő a hitnek a különleges útját jelenti, amelyen nekünk is el kell indulnunk. Hogy milyen lesz ez a karácsony, milyen fény, milyen betlehemi világosság marad utána, az rajtunk múlik. Ahogy az is, hogy a szenteste a szeretet ünnepe lesz-e, vagy csak gyűrött csomagolópapírok maradnak utána. Édesapák, édesanyák, férjek, feleségek titka, hogy az otthonokban megteremtsék azt a békét, azt a szeretetet, amely túlnyúlik az ajándékok és csomagolópapírok titkán, és amely a szívekbe fényt, világosságot hoz. Így vigyük magukkal ezt a betlehemi lángot valóságosan vagy a szívünk mélyén, hogy így erősítsük vele és általa a szívünk szép szeretetét. Engedjük, hogy ez a karácsony az életünk mélyét, valódi gazdagságát szolgálja – zárta adventi ünnepi gondolatait Felföldi László pécsi megyéspüspök.

Fotó: Tóth László

Pécsi Egyházmegye

Szentmise közvetítések banner v2

 

2022 május
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó - Férfi jellem:
Szigetvár, Weiner Leó Alapfokú Művészeti Iskola -
2022. 05. 19. -
Pünkösd - Ünnepi szentmise:
Pécsi Székesegyház -
2022. 06. 05. -
Gyalogos zarándoklat a papi hivatásokért:
Mecseknádasd - Pécs -
2022. 06. 17. -

LD honlap logó Telefon

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség