Már javában zajlanak a próbái a passiónak, melyet a harkányi egyházközség tagjai adnak elő a Jézus Szíve templomban április 1-jén. Az előadás a megszokotthoz képest más feldolgozást ígér, ugyanis egy ún. fekete zakós szemszögéből mutatja be a szenvedéstörténetet. De hogy ki is az a bizonyos fekete zakós és milyen módon láttatja a passiót? Kiderül az előzetesből.

A passió az evangelizáció egy formája, melyben történelmi alakokat jelenítünk meg egy történelmi korban. Látva ezt az utat, amit Jézussal együtt járhatunk be, arra döbbenünk rá, hogy a távoli események valójában a mi saját jelenünkben zajlanak. A színjátszás olyan, mint az éneklés, kinyitja a lelket és felemel minket Istenhez.

A harkányi egyházközség ministránsvezetőjeként a Szegedi Tudományegyetem hallgatójaként a Karolina Katolikus Egyetemi Szakkollégiumban élem a mindennapjaimat. Itt értesültem a passió rendező-szervező képzésről, melyet a pasaréti plébánia szervezett Budapesten. 98-an jelentkeztek 72 plébániáról és vettek részt ezen a képzésen, köztük én is. Betekintést kapunk a szervezésbe, az előkészületekbe és a színészi technikákba, mint például a helyes színpadi légzésbe és kifejező mozgásba. A passió előadásához a Pasaréti Ferences Plébánia mindent biztosít számunkra, a jelmezeket és a kellékeket, ezzel is megkönnyítve a munkánkat.

Fontos szerepe van a testnek és a mozdulatokkal való kifejezéseknek. A fények és a hangok is elengedhetetlen elemei a darabnak, hiszen feszültséget keltenek a közönségben, ami a végén Mária fájdalmával feloldódik. Meskó Zsolt rendező és producer, a Pasaréti Színjátszó Kör alapítója írta a szövegkönyvet, amely 6 főtől egészen 80 főig előadható. A misztériumjátékok és a későbbi passió előadások eredményeként született meg a kezdeményezés, hogy minél több templomban bemutathassák a szenvedéstörténetet. 

Ez a passió más azokhoz képest, amiket megszoktunk, ugyanis egy fiatal, azaz a fekete zakós, szemszögéből mutatja be Jézus szenvedéstörténetét. A fekete zakós egy jómódú keresztény család gyermeke és gondok nélkül éli „vasárnapi keresztény” életét, de mindeközben mérhetetlen űr tátong a lelkében, melyet sikerrel kíván betölteni. Kételkedik mindenben és kérdéseket tesz fel saját magának, amire nem találja a válaszokat. Eltávolodik saját magától és távol kerül a Jóistentől.

Nekem ezzel a passióval nem a környékünkön hagyományos módon előadott pasiókkal szembeni verseny a célom, hanem új dolgot szeretnék alkotni, amely megmozgatja az embereket: kicsiket nagyokat, fiatalokat és régóta fiatalokat, ugyanis ki kell lépnünk a komfortzónánkból.

Harkányban nagy erőkkel folynak már a próbák a szereplőkkel és rendkívül lelkesen készülünk a bemutatóra, amely 2023. április 1-jén 19.30-kor lesz a harkányi Jézus Szíve templomban. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Szöveg: Harkányi Plébánia / Létai Hanna ministránsvezető

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség