Őszentsége Ferenc pápa 2023. április 28-30. között Magyarországra látogat. Az apostoli látogatás három kiemelt programja nagy érdeklődésre tart számot a hívők körében, melyekre már elkezdődtek a jelentkezések. A programokon való részvételről, az utazással kapcsolatban felmerülő kérdésekről a Pécsi Egyházmegyei Hivatal az alábbi tájékoztatást adja.

2023. április 28., péntek 17:00 
A SZENTATYA TALÁLKOZÁSA A PÜSPÖKÖKKEL, PAPOKKAL, DIAKÓNUSOKKAL, SZERZETESEKKEL, PAPNÖVENDÉKEKKEL ÉS LELKIPÁSZTORI MUNKATÁRSAKKAL a Szent István-bazilikában

A bazilikába klerikusokat, illetve az előtte levő térre lelkipásztorokat, hitoktatókat, püspökségi munkatársakat, lelkipásztori munkatársakat várnak. A bazilikába és a Szent István tér belső részére csak regisztrált személyek léphetnek be biztonsági átvilágítás után, személyi igazolványuk felmutatásával. A téren lesz kivetítés és kihangosítás, a Szentatya a bazilika főbejárata elé érkezik majd.

A program ténylegesen már 17 óra előtt elkezdődik, hiszen ráhangolódás, közös rózsafüzér-imádság, kulturális program előzi majd meg a Szentatya érkezését. Erra a programra az egyházmegye a papok számára autóbuszt indít, a többi résztvevő utazása egyénileg történik. Az előzetes regisztrációhoz szükséges linket az érintettek már megkapták.

2023. április 29., szombat 16:30
A SZENTATYA TALÁLKOZÁSA A FIATALOKKAL a Papp László Sportarénában

A programra a tervek szerint katolikus iskolás (8. osztályos kortól 18 évesig) és főiskolás, egyetemista (18-30 év) jelentkezőket hívnak és várnak. A jelentkezők regisztrációjának koordinálását az egyházmegye végzi (függetlenül attól, hogy a jelentkező milyen fenntartású – egyházi vagy állami - iskolában tanul, egyházmegyei vagy szerzetes plébániai csoportba jár).

Az Arénában a Pécsi Egyházmegyéből érkezők részére összesen 711 férőhelyet biztosítanak a fiatalok és kísérőik számára, akiknek a személyes adatait – a biztonsági előírások figyelembevételével - az Egyházmegyei Hivatal előzetesen leadja a szervezőknek.

A találkozó ténylegesen korábban fog kezdődni, hiszen ráhangolódás, ifjúsági program várja a fiatalokat a Szentatya érkezése előtt, majd pedig távozása után szentségimádással, dicsőítéssel zárul a rendezvény.

A Pécsi Egyházmegye külön buszokat szervez a fiatalok felutaztatásához az egyházmegye több pontjáról indulva. A költségekhez a résztvevőktől jelképes 2.000,- Ft/fő hozzájárulást kérünk. A jelentkezők kb. 10-15 fős csoportjaihoz 18 év feletti csoportvezetők kijelölése szükséges (elérhetőséggel). 

A 14-18 év közöttiek csak írásos szülői beleegyező nyilatkozattal vehetnek részt a programon. Az Arénába csak regisztrált személyek léphetnek be biztonsági átvilágítás után, személyi igazolványuk felmutatásával. Az online jelentkezés lehetősége hamarosan aktívvá válik, addig is célszerű a plébániákon elkezdeni a jelentkezések gyűjtését. Az ifjúsági programra regisztrálni ITT lehet. A szülői hozzájáruló nyilatkozat ITT tölthető le. Jelentkezési határidő: 2023. április 10.

2023. április 30., vasárnap 09:30
SZENTMISE a Kossuth Lajos téren

A szentmisén való részvétel minden érdeklődő számára nyitott. A Kossuth térre már reggel 6-tól (vagy még korábban) be lehet majd lépni, de legkésőbb 8.15 órára mindenkinek el kell foglalnia helyét a téren. A szervezők lehetőség szerint minél több ülőhelyet biztosítanak a helyszínen, de előfordulhat, hogy nem mindenkinek jut ülőhely. A helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni, ezért is célszerű minél korábban érkezni a helyszínre. 

A szentmisén külön regisztráció nélkül a biztonsági ellenőrzést követően lehet részt venni. Azok számára, akiknek a téren nem jutott hely, a környező utcákban biztosítanak kivetítőket, amelyeken követhetik a liturgiát.

A pápai szentmisére egyházmegyei szervezésben nem indul autóbusz, ezt a plébániáknak önállóan vagy más plébániával összefogva kell megszervezniük. Központi buszparkolót Budapesten várhatóan a Bajcsy-Zsilinszky úton alakítanak majd ki.

Szöveg: Pécsi Egyházmegye
Fotó: Vatican News / AFP or licensors

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség