A Geresdi-dombságban fekvő, jelentős német nemzetiségi közösséggel rendelkező Véménd 1796-ban, barokk stílusban épült római katolikus templomában celebrált ünnepi szentmisét Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke április 23-án, húsvét 3. vasárnapján abból az alkalomból, hogy Magyarország Kormánya támogatásával megújult a település Szent Mihály-templomának tetőszerkezete. 

Az ünnep Véménd teljes közösségének ünnepe volt, ahol számos egyházi és világi méltóság is megjelent. Felföldi László püspök megáldotta az épület felújított tetőszerkezetét, majd ünnepi szentmisét celebrált a Szent Mihály-templomban. A liturgia előtt ünnepi beszédek sora következett, benne Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi- és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárának köszöntőjével.

Vemend 09

A kereszténységünk a fennmaradásunkat szolgálja, ezért azt bátran fel kell vállalnunk – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár arról is beszélt, hogy míg Nyugat-Európában - így Németországban - keresztény templomokat rombolnak le, vagy változtatják meg az épületek funkcióját, Magyarországon felújítják ezeket, sőt, újakat építenek éppen a német nemzetiség kezdeményezésére. 

Vemend 19

Azt az utat kell választani, amit egyházainkkal, püspökeinkkel, papjainkkal, hitoktatóinkkal és a hívekkel közösen felvállaltunk. Ez pedig arról szól, hogy nem leromboljuk, hanem megőrizzük azokat, sőt, ha tudunk, újakat építünk – hangsúlyozta beszédében az államtitkár.

Vemend 14

Az ünnepi szentmisében a főpásztor szentbeszédében kiemelte, a véméndi templom tetőszerkezetének felújítása óriási üzenetet kötvetít számunkra a munkálatokhoz kapcsolódóan megszületett összefogásról.

Vemend 38

A családban, az Egyház közösségében és a társadalomban levő problémákat látjuk és megéljük mindennapjainkban. A hibákat feltárjuk, meg is fogalmazza mindenki, hogy gond van, de mindig valami különleges, külső dologtól reméljük a megoldást. A véméndi közösség tagjai nem külső megoldásra vártak az Egyháztól, az államtól, hogy majd megoldják a templomukban keletkezett problémát, hanem az itt élők összefogva keresték, hogy kit vonhatnak be, aki a segítségükre tud lenni a megoldásban.

Vemend 35

Emberek vagyunk és felelősséggel éljük az életünket. Összefogás mentén alakult ki emberi méltóságunk, alakultak ki családi, baráti, szomszéd- és iskolai közösségeink, akik hozzátettek valamit sorsunkhoz. Minél kevesebb és kisebb a közösségi találkozás és annak lehetősége az életünkben, annál gyengébbek vagyunk.

Vemend 32

Ezért amikor arról beszélünk, hogy a családokat meg kell erősíteni, elsősorban nem különleges terápiára és szakemberekre kell gondolnunk, hanem egyszerűen össze kell fogniuk a családoknak. Legyenek együtt, melyből erőt kapnak a holnaphoz, a jövőhöz. Az Egyháznak most ez a küldetése és feladata, hogy erősítse és egybeterelje a családokat. Legyetek mindnyájan egyek (vö. Jn 17, 21), ahogy Jézus Krisztus mondta imájában.

Vemend 40

Biztonságot adva kell erősíteni a család közösségét, hogy megszülessen szívünkben az életnek, a mindennapoknak a megújító gazdagsága és megszülessen a közösség életet teremtő, életre nevelő és gyógyító szeretete. Ez a feladatunk, ez a küldetésünk, Jézus ezt bízta ránk. A nagy egyházi közösségnek is ez az összefogás fogja adni az erejét – zárta gondolatait Felföldi László püspök.

Vemend 36

A szentmise végén Schraub Ádám plébános elevenítette fel a Szent Mihály-templom felújításának történetét, majd kifejezte háláját, hogy lebontás helyett a felújítás, a megújulás győzedelmeskedett.

Vemend 15

A plébános köszönetet mondott a kormányzati és egyházi támogatásért, az önkormányzatok támogatásáért, a gyűjtésekből befolyt adományokért, a jótékonysági koncertek keretében és más módon végzett önzetlen szolgálatért, és kifejezte reményét, hogy még sokáig élő hittel, reménnyel és szeretettel ünnepelheti a közösség a köztünk lévő, feltámadt Krisztust a Szent Mihály-templomban.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség