A hivatalban levő pécsi megyéspüspök azon főpásztorok egyike, akinek kinevezése Őszentsége Ferenc pápa személyéhez fűződik, a Szentatya 2020. november 18-án nevezte ki püspökké Felföldi Lászlót. A 266. pápa személyes kapcsolat nélkül is meghatározó kapcsolódási pontot jelent a pécsi megyéspüspök számára a főpásztori szolgálatban. Felföldi László püspököt a pápalátogatás üzenetéről kérdeztük.

- Püspök atya, Önnek volt alkalma személyesen, közelről találkozni Ferenc pápával, hiszen a püspökök testülete számos programon kísérte Őszentségét apostoli látogatása alkalmából. Milyen érzésekkel a szívében fogadta a Szentatyával való újbóli találkozást?

- A püspöki szolgálat megrendítő erővel bír és számomra ennek a csodája éled újra a személyes találkozásokban. Óriási megtiszteltetés, hogy a Szentatya munkatársa lehetek a krisztusi Egyház építésében és szolgálatában. Nagy erővel bír, hogy értem és igyekszem élni Ferenc pápa gondolatait és üzeneteit arról és ahogyan ő az Egyházat látja, és amilyennek látni szeretné. Teljes mértékben tudok azonosulni az ő meglátásaival, ezért a vele való személyes találkozás mindig rendkívüli megerősítést jelent a szívemben.

- Miért volt fontos ez az apostoli látogatás, a Szentatyával való találkozás a hívek számára?

- Azért, mert általa megerősödtünk a személyes istenhitünkben, a keresztény közösségben, amelyhez tartozunk, valamint az Egyház közösségében, melyből születnek a kereszténység gyümölcsei. Úgy gondolom, hogy a keresztény embereknek ezen a két területen van nagyon nagy szükségük a megerősítésre. A hit és a közösségi élet megújítása az a két szegletköve az Egyháznak, ahol most nagyon fontos munka vár ránk. Ebben kaptunk mindnyájan megerősítést a Szentatyától.

- A Szentatya melyik megnyilvánulását vagy beszédeinek mely részletét emelné ki, amiről úgy véli, hogy fontos utat mutat számunkra, megvalósítandó feladatunk lehet?

- A Szentatya számára kiemelten fontos az a mindig visszatérő, ugyanakkor mindig új színben megjelenő gondolata, hogy az Egyháznak ki kell lépnie az intézményi falak közül és az élet minden területére el kell vinnünk az evangéliumot. A hit Isten értékes ajándéka, amelyet nem tarthatunk meg magunknak, hanem meg kell osztanunk másokkal is. Ehhez oda kell lépnünk a másik emberhez, és folyamatosan ezzel a lelkülettel kell jelen lennünk a közösségben, amelyhez tartozunk. Szem előtt kell tartanunk az evangelizációnak azt az alapelvét, hogy nem lehet Krisztust az Egyház nélkül hirdetni. Az evangelizáció nem lehet elszigetelt, hanem mindig az Egyház közösségének közös cselekedete.

- Mit jelent az intézményi falak közül való kilépés? Mit vár, mit kér a hívektől Ferenc pápa?

- Az Egyház benső élete, liturgiája kicsit belterjes, azaz önmagunkhoz szól. A Szentatya azt hangsúlyozza, hogy ott kell lennünk, ahol az emberek vannak, ahol rászorulnak a keresztényi, krisztusi szeretetre és ott kell az Igét hirdetni. Ehhez ki kell lépni sajátos gondolatkörünkből, a megszokottságból, abból a védelmi burokból, ahol biztonságban érezzük magunkat, cserébe pedig azt kapjuk, hogy megtapasztaljuk ennek a szeretetszabadságnak a csodáját.

- Fordult-e konkrét kéréssel Ferenc pápa a magyar püspökök felé?

- A pápa, mint főpásztor mindig megerősíti a pásztorokat pásztori küldetésükben és szolgálatukban. A Szent István-bazilikában a papokkal, szerzetesekkel történt személyes találkozásakor is arra tette a hangsúlyt, hogy a lelkipásztori szolgálat az emberekért végzett szolgálat, melynek jegyében mindenkihez szóló küldetésünk van, függetlenül attól, hogy a személy hol tart a hitben, istenkapcsolatában, a kereszténységében.

- A Pécsi Egyházmegye vonatkozásában mit jelent a Szentatya által közvetített elvárás, kérés?

- Elsősorban megerősített abban a pasztorális munkában, amit a Pécsi Egyházmegyében mi már elkezdtünk annak érdekében, hogy kimozduljunk a megszokottságból. A Szentatya nagyon megerősített abban is, hogy a lelkipásztorokat segítsem: ők is merjenek az emberek felé kilépni, találkozni velük, jelen lenni a sorsukban, mindennapjaikban.

Ugyanakkor a kilépés kapcsán az ifjúságot is szeretném megszólítani. Csodálatos ajándék, hogy a Pécsi Egyházmegyéből 450 fiatal utazott el a Papp László Budapest Sportarénába, hogy a Szentatyával találkozzon. Ezúton is szeretném őket meghívni a június 29 – július 2. között Máriagyűdön immár 41. alkalommal megrendezésre kerülő ifjúsági találkozóra (MIT), és személyesen kérem meg őket, hogy merjenek kilépni, lépjenek ki a megszokásból saját egyházközségeikben, ne arra várjanak, hogy az Egyház mit tesz értük, hanem ők lépjenek előre abban, hogy ők mit tudnak tenni az ifjúságért, a saját egyházközösségükért.

Külön kiemelném a Szentatya fiataloknak szóló tanításából a meghívást a csendre, az Istennel való találkozásra. Fontos, hogy a fiatalok az életről szóló kérdéseikre a válaszokat ne a virtuális világban, hanem az Istennél keressék. Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez általánosságban is igaz, mégpedig mindannyiunkra. Legyünk csöndben, figyeljünk magunkra, figyeljünk Istenre és tőle várjuk az élet nagy kérdéseire a válaszokat.

- A Pécsi Egyházmegye főpásztoraként Ön arról is ismert, hogy éli és gyakorolja ezt a fajta kilépést, ugyanis lehetőségeihez mérten, de ideje jelentős részét a hívekkel, a hívek közösségében tölti. Hol lehet Önnel személyesen találkozni?

- A szentmiséken túl számos közösségi eseményre meghívást kapok. Ősszel megkezdjük az egyházmegyei férfitalálkozók immár harmadik évadát, de szeretnénk folytatni a nagyböjtben elkezdett, nagy népszerűségnek örvendett lelki hétvégéket és találkozhatunk a kegyhelyi zarándoklatok alkalmával Máriagyűdön, Bátán és Máriakéménden is. Igen gazdag a lehetőségek száma, ahol személyesen és valóban tudunk találkozni.

- Ezeken a találkozásokon, a Szentatya által megfogalmazott kilépésben Ön mennyiben számít a világi munkatársak, önkétesek szolgálatára?

- Az egyik legnagyobb és legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk a valódi küldetéstudattal rendelkező világi munkatársainkat, nekik megfelelő képzést biztosítsunk és segítsük őket a közösség szolgálatában. Nagyon boldog vagyok, hogy mintegy 68 férfi jelentkezett ez idáig a Pécsi Egyházmegye idén ősszel induló akolitus képzésére, és továbbra is várom azoknak a férfiaknak a jelentkezését, akik saját egyházközségeikben közösségi, szervező feladatokban szeretnének részt vállalni. Nélkülük nem tudjuk életre váltani, megvalósítani ezt a kilépést, ezt a célt, a közösségmegújító munkát, amelyre Ferenc pápa hív, amely az Egyház küldetése.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szekszárd -
2024. 04. 19. - 2024. 04. 19.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Lelki délutánok - Paks:
-
2024. 04. 21. - 2024. 04. 21.
Férfitalálkozó :
Paks -
2024. 04. 26. - 2024. 04. 26.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség