Az elmúlt évben hagyományteremtő jelleggel útnak indított Turbék missziós programsorozat idei záró alkalmait tartották 2023. május 5-én és 6-án Szigetváron a római katolikus plébánia szervezésében.

Turbek 002Május 5-én este a turbéki Segítő Szűz Mária-kegytemplom oltárképe oltárra emelésének vigíliáján Dr. Rosner Zsolt plébános szentmisét celebrált a gyermek Jézust magához ölelő Szűz Máriát ábrázoló kegykép előtt a szigetvári Páduai Szent Antal-templomban. A szentmise után rózsafüzért imádkozva Mária-énekekkel vonultak a hívek a turbéki kegytemplomhoz. Mivel a kegytemplom állapota életveszélyes, ezért nem látogatható, így a templom előtt énekelték el a májusi litániát a zarándoklat résztvevői, majd teával, pogácsával agapé keretében beszélgetve időztek még a kegytemplomnál.

Turbek 025

Május 6-án a TurbéKihívás nevű jótékonysági napon arra emlékeztek, hogy 282 éve ezen a napon emelték oltárra a kegytemplom oltárképét. Hogy a jobb sorsra érdemes templomot ne feledjék el a szigetváriak, az elmúlt évhez hasonlóan 5/10/15 km-es gyalogos és 32 km-es kerékpáros túrára, valamint főzőversenyre nevezhettek a csapatok, akik nevezési díjukkal járulhattak hozzá a környék iskoláinak javára szervezett gyűjtéshez.

Turbek 128

A túrák érkezési pontja a turbéki kegytemplom volt. A templomkertben a túrázókat csapattagjaik várták, akik frissen készített egytál ételeikkel nemcsak a megfáradt túrázókat örvendeztették meg, hanem a háromtagú zsűrit is, akik a finom ételeket hosszas kóstolgatás és tanakodás után értékelték és díjazták.

Turbek 044

A finom ebédek elfogyasztását követően a résztvevők 5 fős csapatokban humoros, játékos vetélkedőn mérhették össze iskolatörténeti és kegyhelytörténeti tudásukat, talpraesettségüket, vidámságukat és gyorsaságukat. Az érdekes és humoros feladatokban mindenki tevékenyen és teljes odaadással versenyzett.

Az eredményhirdetést megelőzően az 1664-es Zrínyi-féle téli hadjárat egy éve elhelyezett emléktábláját koszorúzta meg Dr. Veszner Veronika jegyző, Salamon Ferenc várkapitány és Dr. Rosner Zsolt plébános. A koszorúzás előtt Varga Zoltán alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

Turbek 132

A program zárásként imádságokkal és énekekkel a Segítő Szűz Máriához fohászkodtak a résztvevők, majd sor került az eredményhirdetésre, gratulációkra. A TurbékKihívás idén is szerencsésen ötvözte a sport, játék, közös étkezés, valamint vallási-kulturális értékeink megőrzésének örömét.

Szöveg és fotó: Szigetvári plébánia / Sudár Viktória, Pandur Gábor

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség