A diákokat megszólító ifjúsági szentmisével zárta le a 2022/23-as tanévet Felföldi László pécsi megyéspüspök Mohácson, a Magyarok Nagyasszonya-templomban bemutatott hálaadó szentmisén. A Park Utcai Katolikus Általános Iskola Te Deumán koncelebrált Bacsmai László plébános, Fekete Zoltán káplán és Csősz István nyugalmazott lelkipásztor.

A Jóisten kegyelmeiért hálát adó Te Deum szentmise homíliájában Felföldi László pécsi megyéspüspök a hálaadást az ember legfontosabb kapcsolati rendszerének nevezte. A főpásztor az iskolásokhoz intézett beszédében kiemelte, aki nem tud hálát adni, annak a szeretete, a jósága nem igazi. Hálát adni ezt jelenti: megköszönni, köszönetet mondani és adni másoknak, köszönetet mondani az Istennek.

Evzaro Mohacs 11

Beszédében a püspök azt kérte a diákoktól, hogy keressenek az emlékeikben és emeljenek ki egyetlen dolgot az elmúlt tanévből, amiért most hálát adnak. Segítség gyanánt a főpásztor kiemelte, hogy körbe tekintve magunk körül sok példát láthatunk, amiért hálásak lehetünk. De, mint mondta, hálát adhatunk Istennek azért, hogy létezünk, hálát adhatunk a családunkért, a találkozás alkalmaiért.

Evzaro Mohacs 09

A hálaadáshoz azonban el kell csendesednünk, nem feltétlenül szavakban, hanem a szívünkben - ami a gyerekek számára nem annyira egyszerű -, de ha megszületik a szívünkben a befelé figyelés csöndje, akkor lehetővé válik, hogy a szívünk megszólaljon és megszólítson minket, mert nincs fontosabb és értékesebb üzenet annál, amit a saját szívünk akar mondani számunkra.

Evzaro Mohacs 35

„Ezért fontos a csend, hogy figyelni tudjunk rá, mert meg kell halljuk benne a szív, az Isten üzenetét. Találjatok sok olyan alkamat a nyári szünidőben, amikor a szívetekre hallgattok" – kérte az iskolásokat Felföldi László püspök.

Evzaro Mohacs 05

A szentbeszéd zárásaként a tanárokhoz fordulva a főpásztor azt hangsúlyozta, hogy fontos kimondani, bármi is történt a múltban, az életünk történéseiben minden úgy van jól, ahogy történt, változtatni nem tudunk rajta.

Evzaro Mohacs 32

„Azt kívánom, hogy a nyári szünidőben mindnyájan találják meg a természet szépségében és csendjében a gyógyító pillanatokat, hogy a tanév közben szerzett sebek csendben gyógyuljanak, mert ezek csak a gyógyulás birtokában hordozhatók, és csak ennek a jelenlétében születhet meg később az a párbeszéd, mely az életünk, közösségünk erejét adja” – zárta beszédét Felföldi László pécsi püspök.

Evzaro Mohacs 26

A Park Utcai Katolikus Általános Iskola Te Deumán a szolgálatban az intézmény diákjai, tanárai és hitoktatói működtek közre.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Közelgő események

Szentelési jubileumot ünneplő püspökök miséje a székesegyházban:
-
2024. 06. 29. - 2024. 06. 29.
Máriagyűdi ifjúsági találkozó:
-
2024. 07. 04. - 2024. 07. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség