Június 29-én, csütörtökön lesz Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepe, mely alkalomból közösen adunk hálát és imádságban kérjük a székesegyház védőszentjeinek közbenjárását családjainkért, közösségeinkért, egyházmegyénkért a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. A 18.00 órakor kezdődő püspöki szentmise zárásaként adják át az egyházmegye plébániáin dolgozó munktársak, önkéntesek szolgálatát elismerő okleveleket.

Június 29-e Szent Péter, az apostolfejedelem és Szent Pál, a népek apostolának közös ünnepe. Az Egyház már a 3. század közepétől ezen napon üli meg tiszteletüket.

A hagyomány szerint Péter és Pál apostol különböző években, de ugyanazon a napon, június 29-én szenvedett vértanúhalált Rómában. Krisztus után 67-ben Pétert keresztre feszítették, kérésére fejjel lefelé, mert még arra is méltatlannak tartotta magát, hogy úgy feszítsék meg, mint Jézust; Pált pedig, római polgári előjoga miatt, lefejezték. A keresztényüldözések idején mindkettejük ereklyéit a Szent Sebestyén-katakombába menekítették. A két apostol sírjai fölé épült a vatikáni Szent Péter-bazilika és a falakon kívüli Szent Pál-bazilika.

Szent Péter a tizenkét apostol egyike, Róma első püspöke volt. Eredeti nevén Simon (héberül: figyelő, hallgató), aki Jézustól kapta a Petrus, azaz Péter nevet. Az apostolok közt mindnél lángolóbb volt az odaadása: meg akarta tudni, hogy ki az Úr árulója, mert – ahogy Ágoston írja – ha ezt megtudta volna, fogával tépte volna szét. Az Úr ezért nem akarta árulóját megnevezni, mert ha megnevezi, Péter tüstént felugrott volna, hogy megölje. Ő ment az Úrhoz a tengeren; színeváltozásakor is őt választotta ki az Úr; a mennyország kulcsait bízta rá Isten; bárányokat kapott Krisztustól, hogy legeltesse őket; pünkösdkor háromezer embert térített meg beszédével; meggyógyította a béna Aeneast, feltámasztotta Tabitát, testének árnyékával gyógyította a betegeket; Heródes tömlöcbe záratta, ám egy angyal kiszabadította. Péter apostol a pápák, a halászok és Róma védőszentje.

Szent Pál, eredeti nevén Saul, Saulus, szülei révén római polgárjoggal rendelkezett, ami különleges előnyöket biztosított számára: római állampolgárt nem volt szabad bírósági tárgyalás nélkül bebörtönözni, sem megkorbácsolni vagy keresztre feszíteni, így római polgárjoga Pál apostolt többször is megmentette. A keresztény hitre tért Pál a pogányok között teljesítette apostoli küldetését: Listrában egy bénát meggyógyított, majd egy ifjút, aki kiesett az ablakból és meghalt, Pál feltámasztotta. Málta szigetén vipera marta meg a kezét, de nem okozott sebet, sőt, Pál lerázta magáról a tűzbe. A nevéhez még sok más csoda fűződik.

Szent Péter és Szent Pál apostol közös ünnepe arra hív minket, hogy szemléljük együtt őket és bátran tanuljunk tőlük, mert ők valóban közel állnak Jézus Krisztus mennyei trónjához, imádkoznak értünk és minket is elvezetnek az Úrhoz.

Felhasznált forrás: Magyar Katolikus Lexikon

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség