Hatvanéves papi szolgálatáért mondott hálaadó szentmisét július 1-jén Morvay imre Pio OH atya Pécsett a Betegápoló Irgalmasrend Szent Sebestyén-templomában. A szentmisén koncelebrált Mayer Mihály nyugalmazott püspök és Saji Mullankuzhy OH tartományfőnök. Az eucharisztikus ünnepségen részt vett Ruzsa Csaba Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Morvay Imre Pio OH atyát 1963. június 23-án, ifjú kora miatt külön pápai engedéllyel szentelték egyházmegyés áldozópappá a Pécsi Egyházmegyében, ahol 36 évig teljesített szolgálatot. Kápláni, majd plébánosi megbízatásait követően a pécsi székesegyház plébánosa és Mayer Mihály pécsi megyéspüspök helynöke lett 1996-ban. A pápai jogú Betegápoló Irgalmasrend (Ordo Hospitalarius Sancti Ioannis de Deo), melynek karizmái a portugál származású Istenes Szent János (1495-1550) betegeket és elesetteket ápoló tevékenységén alapulnak, több mint negyven év kényszerű kihagyás után nem sokkal korábban kezdte meg újra működését Pécsett. Morvay Imre püspöki helynök, akit papi életének kezdete óta vonzott a szerzetesi életforma, oridnáriusa, Mayer Mihály pécsi püspök engedélyével 1998-ban belépett a rendbe, ahol 2003-ban tett végleges fogadalmat. Az utóbbi tizenőt évben szerzetesként egyedül szolgált a Pécsi Irgalmasrendi Kórházban, amit 75 éves koráig vezetett. Előző év október 29-én két új testvér és két jelölt érkezésével a rend újraindította a pécsi rendházat (cikkünk ITT olvasható), aminek házfőnöke lett. Morvay Imre Pio OH atya nevéhet fűzödik az országosra terebélyesedett „ételláda-kezdeményezés”, amit Pécsett gyakorlati okokból utóbb szükségessé vált átalakítani.

639 Gyemantmise Pio atya 37

A hatvanéves papi jubileumra, a gyémántmisére zsúfolásig megtelt a Betegápoló Irgalmasrend Szent Sebestyén-temploma. A Pécs közelében működő szerzetes rendházak, a magyarszéki karmeliták és a kozármislenyi betegápoló ferences nővérek is képviseltették magukat a jeles alkalmon.

639 Gyemantmise Pio atya 06

Morvay Imre Pio OH atya szentbeszédében a papi élet szépségeit és értékeit emelte ki. Az apostolok meghívásáról elhangzott evangéliumi szakasz (Mt 4,17-20) egyértelművé, hogy a meghívottak csatlakoztak Jézushoz,akit az emberiség Megváltójának, az élő Isten Fiának tartják. Örömhír, hogy minden megkeresztelt ember Jézus követésére hivatott. Mindannyian tanítványai vagyunk a Mesternek, nemcsak a papok.

639 Gyemantmise Pio atya 20

A papi élet második gazdagsága a folytonos misszió - fejtette ki Pio atya, aminek alapja Jézus felszólítása: „Tegyetek tanítványommá minden népet!” (Mt 28,19). Sokféle téveszmével, hirdetéssel találkozhatunk nap mint nap, ami csak még hangsúlyosabbá teszi a helyes krisztusi tanítás tovább adását, hiszen Jézus „az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6), Ő „a világ világossága” (Jn 8,12). Isten, a mi mennyei Atyánk mindegyikünket személyesen szereti, aminek mi tanúi vagyunk életünkkel mások felé. Isten Egyháza a szentségekben kegyelmi eszközöket ad a kezünkbe. A pap az Atya szeretetének megismertetésében az emberek felé Jézus belső munkatársa. Boldog az az ember, akit Jézus ebben a feladatkörben mint papot rendel magához.

639 Gyemantmise Pio atya 27

A papi élet további szépsége a betegek és elesettek szolgálata. Jézus kijelentése nekem is szól: „amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek” (Mt 25,40). Betegek és szenvedők mindig lesznek velünk. A papi küldetés őhozzájuk is szól. Az Egyház szociális és egészségügyi intézményeiben ezt a felelősségteljes szolgálatot krisztusi lelkülettel igyekszünk megtölteni. Magát Jézust látjuk és szolgáljuk a betegben. Ez a krisztusi többlet a mi küldetésünk a rászoruló testvérek között. A Betegápoló Irgalmasrend sok-sok embert köt össze az elesettek szolgálatában. Az isteni gondviselés folyamatában mindnyájan vagyunk olykor rászorulók, máskor pedig segítői egymásnak, ezáltal vagyunk még szorosabb közösségben. A pap koordinátor Isten megbízásából.

Az Eucharisztia asztalánál végzett papi szolgálat egészen különlegesen kapcsolja be a papot a kegyelem működésébe. Igazi papi feladat és öröm az Oltáriszentségben jelenlevő Krisztust rajongva, dicsőítve szolgálni! „Mindenért legyen Istennek hála!” – zárta beszédét a gyémántmisés szerzetespap.

639 Gyemantmise Pio atya 29

A szentmise végén Saji Mullankuzhy OH, a rend tartományfőnöke megköszönte Morvay Imre Pio OH atyának kitartó és gyümölcsöző szolgálatát, amellyel a Betegápoló Irgalmasrend pécsi működését egyedülállóan segítette. Ennek a szolgálatnak eredményét a rendház előző évi újbóli megnyitása is jelzi, amikor két testvér és két jelölt érkezett, sőt, újabb érdeklődő is megkereste a rendet azóta.

639 Gyemantmise Pio atya 42

Tari Zsolt, a kórház rendi főigazgatója közel tízéves közös munkára emlékezhetett vissza köszöntőjében. Megköszönte, hogy Pio atya segítségére mindig számíthatott, bármilyen kérdéssel kereste is fel. A kórház dolgozói nevében is megköszönte Pio atya odaadó papi szolgálatát.

639 Gyemantmise Pio atya 47

A szentmise gyémántmisés záróáldását követően a hívek egész sora kereste fel a sekrestyében Pio atyát, hogy gratuláljanak a példás életszolgálatához.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség