Június 28. és július 2. között immár negyvenegyedik alkalommal rendezték meg a Pécsi Egyházmegye Máriagyűdi Ifjúsági Találkozóját (MIT), amelynek harmadik napján ünnepi szentmisét mutatott be Felföldi László pécsi megyéspüspök.

Közel százhetven fiatal vett részt az idei Máriagyűdi Ifjúsági Találkozón. A nagy múltú rendezvényre több mint ötven plébániáról érkeztek a lelki feltöltődésre vágyók a Pécsi Egyházmegyéből, de azon túlról is Sopronból, Budapestről, Miskolcról, Boldogkőváraljáról és Szegedről is. Sokan egyénileg indultak útnak, hogy ebben az évente összegyűlő közösségben életreszóló élményekkel gazdagodjanak. A találkozó programját maguk a fiatalok alakítják évről évre. Jellemzően két komoly hangvételű előadás hangzik el a bő három nap alatt fiatalos nyelvezetben, és van mód kisebb csoportokban, vagy akár négyszemközt megvitatni az elhangzottakat. Idén Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató és Bedő Imre közgazdász szólította meg a fiatalokat két közvetlen hangvételű előadással, melyek a találkozó mottójául választott "Ki vagyok én igazán" témát járták körül. A könnyedebb kikapcsolódásról péntek este a Kacaj zenekar gondoskodott vidám koncertjével.

A találkozóra ellátogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök is, aki rendhagyó módon az előadásokat is végighallgatta, és arra kérte a fiatalokat, hogy az elhangzottak alapján felmerülő kérdéseiket küldjék el részére elektronikus levélben.

641 MIT41 04

A szentmisén a főpásztor beszédében kiemelte, hogy három fogalmat lehet összekötni az ifjúsági találkozó témájával kapcsolatban. Ezek a cél, a kapcsolat és a közösség.

641 MIT41 03

A cél, amiről a megelőző napok előadásai és beszélgetései szóltak nem a közvetlenül diploma, vagy valamilyen munkakör, tisztség megszerzése. A diploma, vagy egy tisztség elérése semmit sem ér, ha közben elveszítjük önmagunkat, kárát valljuk emberségünknek, aminek megőrzése a legfőbb célok egyike.

A közhiedelemmel ellentétben nem a múltunk határoz meg minket, hanem a céljaink. Ferenc pápa úgy fogalmaz: „Tűzz ki magasabb célokat!” Mindenki érzi a szívében, hogy van olyan képessége, amivel jót tehet önmagának és másoknak. Ezeket a talentumainkat kell kamatoztatnunk.

641 MIT41 34

Hogyan érhetjük el céljainkat – fordult kérdéssel a fiatalokhoz a püspök. Csakis kapcsolatban másokkal, közösségben. Erre születtünk. Az állatvilágban vannak olyan fajok, amelyek egyedei saját szüleikkel soha nem találkoznak, más állatok nevelik fel, mint például a kakukk. Az ember nem ilyen. Az ember kapcsolatra, társas létre lett teremtve. Kapcsolatra Istennel, önmagával, másokkal. Jézus arra hív, hogy csapatjátékosok legyünk. Ha növekedni akarunk az életben, akkor csapatmunkában, közösségben kell továbblépnünk? – figyelmeztette a résztvevőket a püspök.

641 MIT41 15

A főpásztor beszéde második felében a fiatalok által elküldött kérdések közül válaszolt meg néhányat. Kifejtette, hogy a szentségekre való felkészítés plébániákra való áthelyezésének lényege, hogy a szentségre készülők ott legyenek a plébánián, ott alkossanak közösséget, ott legyenek kapcsolatban egymással, az egyházközségükkel.
A kapcsolatra kiváló példa Mária látogatás Erzsébetnél. Mária csak olyan valakivel tudja megosztani a számára sem pontosan ismert jövő üzenetét, gondjait, kérdéseit, akinek a szívében ugyanaz a történet, ugyanaz az üzenet van. Igent mondott az Isten szavára, de ennek következményei, jelentésének részletei még nem világosak. Beszélgetni megy Erzsébethez. Ez a kapcsolódás a párkapcsolatra is vonatkozik. A hasonló felfogású párok tagjai tudnak egymás mellett kitartani, mindent megbeszélni, a másikat megérteni.

thumb 641 MIT41 20

Ahogy az egyik fiatal megfogalmazta levelében, a plébánia olyan, mint egy idegennyelvű szótár, ami segít lefordítani a világ dolgait hívő nyelvezetre, és ami ilyen módon az ő egyéni életében is alkalmazható a mindennapokban.

641 MIT41 30

Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogyan kell fiatalként részt venni a misszióban. Válaszában a főpásztor kifejtette, hogy a kereszténység megvalósítását azon a helyen, ahol élunk, nekunk kell megtalálni közösségben, kapcsolatban a többi hasonlóan gondolkodó társunkkal együtt. Építünk ott, ahol vagyunk, szolgálunk azzal, amivel rendelkezunk, és ahogyan tudunk – fogalmazott a főpásztor.

Záró gondolatként Felföldi László a találkozó egyik fiatal résztvevőjének gondolatait idézte: „Azt mondják, hogy tűzzünk ki nagy célokat, és formáljuk meg a világot. Én itt vagyok, úgy, ahogy a többi fiatal, és csak arra várok, hogy meghallják a hangomat. Mert itt vagyok, itt vagyunk és készek vagyunk önzetlenül szeretni és szolgálni.”

641 MIT41 62

A szentmisét követően közös csoportkép készült Felföldi László megyéspüspökkel, a papsággal és a fiatalokkal a kegyhely szabadtéri oltárához felvezető lépcsőkön.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség