Idén 28 ministráns részvételével július 9-15. között a Tolna vármegyei Gyönkön rendezték meg a Pécsi Egyházmegye hagyományos ministránstáborát. A fiatalok missziós küldetést is teljesítettek, a záró szentmisére személyesen hívták meg a település lakosait. A rendezvényre ellátogatott Felföldi László pécsi megyéspüspök is. A Ministráns Referatúra beszámolóját közöljük.

A 9-14 éves korosztályhoz tartozó ministránsok azért gyűltek össze, hogy jobban megismerjék Istent és egymást, a ministrálás fortélyait, továbbá az apostolokat – ez volt ugyanis az idei tábor témája. Minden délelőtt a szervezőcsapat egyik tagja előadást tartott Jézus és az apostolok kapcsolatának egy-egy fontos eseményéről.

ministrans009

A szervezők már hónapokkal korábban elkezdték a munkát, valamint a tábor kezdete előtt két nappal a helyszínre érkeztek és berendezték azt, hogy minden időben készen álljon a táborozó fiatalok számára.

 ministrans051

Július 9-én 16 órától regisztrálták a táborba érkezőknet. Ezt közös szentmise és vacsora követte, este pedig ismerkedős játékok segítségével mutatkozhattak be egymásnak a ministránsok. A rengeteg energiával rendelkező fiúk további mozgásra vágytak, így este focizni mentünk velük a közeli sportpályára. A nap esti imával zárult.

ministrans028

Másnap 7 órakor volt ébresztő, de az igazi felébredés csak az ezt követő reggeli torna hatására valósult meg. Ima és étkezés következett, majd Kovács Violetta előadását hallhatták az apostolok kiválasztásáról, melyet kiscsoportos megosztás követett. A délelőtt folyamán szentháborút is játszhattak a gyerekek, melynek szabályai mindössze annyiban különböznek a jól ismert számháborúétól, hogy a résztvevők homlokán számok helyett egy-egy szent neve szerepel. Az ebéd és a csendes pihenő után vízibomba csata következett, ahol tényleg senki sem maradt szárazon. A gyerekek rendkívül élvezték a játékot, ráadásul kellőképpen el is fáradtak. 17 órakor Dallos Tamás komlói plébános atya mutatott be szentmisét. A mise előtt Szanyi Norbert, Mihovics Szebasztián és Miklovits Attila papnövendékek tartottak ismertetést, úgynevezett „ministránsfélórát” a szentmisén elvégzendő feladatokról a tábor résztvevőinek. Ezután a programot vacsora, kötetlen játék, foci, végül esti ima zárta.

ministrans061

A keddi napon a ministránsok tovább alhattak, 8 órakor szólalt meg az ébresztő. Az átmozgató reggeli tornát reggeli, továbbá Németh Dávidnak a vihar lecsendesítéséről szóló előadása követte, mely témát aztán kiscsoportokban dolgoztak fel a résztvevők. Az ebédig fennmaradó időben lehetőség adódott kötetlen játékra, az ebédet a csendes pihenő után szentmise követte. Ez azonban egy rendhagyó, három óra hosszúságú szentmise volt. És hogy miért? Az Eucharisztia liturgiája előtt a főcelebráns, Kovács József atya misszióra küldte a tábor résztvevőit.

ministrans001

Kiscsoportokban a város utcáira mentünk, becsengettünk a gyönki lakosok házába és szeretettel meghívtuk őket a pénteki záróestre. A lakosoknak borítékba csomagolt meghívót is adtunk (ezeket a délelőtti kiscsoprtos foglalkozáson készítettük el), mely tartalmazta a mise helyszínét és időpontját. Miután Gyönk minden házába eljuttattuk az üzenetet, visszatértünk a templomba és a felajánlással folytatódott a szentmise. Ezt követően vacsorára került sor, majd társasest következett. A gyerekeknek a számos különféle és izgalmas társasjáték mellett amőbázni és csocsózni is volt lehetőségük. A sok nevetés és játék után imával zártuk a napot.

ministrans039

A szerdai nap volt a legkülönlegesebb: a korai felkelés és a reggeli után indultunk Siófokra, ahol 10 órakor Vida Zoltán atya mutatott be szentmisét. Ezután Szakmári Eszter előadása következett a vízenjárásról, ami egészen illett az adott naphoz, mert egy gyors ebéd után indultunk is Balatonba fürödni. A gyerekek leírhatatlanul élvezték a pancsolást, a labdázást. Az egész napot a gyerekek vidámsága jellemezte. Este visszautaztunk Gyönkre, ahol vacsora, esti ima és fakultatív filmnézés következett; a gyerekek az Áttörés c. filmet nézték meg, majd nyugovóra tértek.

ministrans078

Csütörtökön a megszokottak szerint alakult a program, 9 órától azonban a fiatalok egy Legyen Ön is ministráns! játékban vehettek részt. Ebben – a Legyen Ön is milliomos! című TV-műsor  mintájára – kérdésekre kellett válaszolni a négy lehetőség közül választva; a különbség annyi volt, hogy ebben a játékban nagyrészt a ministrálással, az Egyházzal és a hittel kapcsolatos kérdésekre kellett választ adni. A délelőtt későbbi szakaszában Mihovics Szebasztián diakónus egy játékos, vallásos mondókát tanított a gyerekeknek, majd Husz Dóra előadása következett a csodálatos kenyér- és halszaporításról. Ebéd után lehetőség adódott pihenésre és játékra (elsősorban szentháborúra) egyaránt.

ministrans003

16 órakor Felföldi László pécsi megyéspüspök atya mutatott be szentmisét, melyet ministránsfélóra előzött meg. Ennek keretein belül püspök atya előadást tartott az általa használt liturgikus eszközökről; elmondta, hogy mi ezeknek a funkciója a püspöki szentmisén. A ministránsok feltehették kérdéseiket a püspök atya számára, aki nagy örömmel, készségesen meg is válaszolta ezeket. A szentmise utáni programon a vihar miatt változtatni kellett, az esti program a szerdaihoz hasonlóan filmnézés lett: az esti ima után A mennyei csodák című filmet tekintették meg a gyerekek.

ministrans017

Pénteken a korábbiaknak megfelelően tornával, imával és reggelivel indult a nap. Ezek után Iloskics Mátyás adott elő az utolsó vacsora történetéről. A délelőtti program részeként elutaztunk a szomszédos Regölybe és megtekintettük Újszkítiát, ami egy kísérleti régészeti telep és egy több ezer éves település hiteles képét ábrázolja. Régészeti telepként működik, az adott korra jellemző házak, eszközök és fegyverek valódi időutazást nyújtottak számunkra. Miután visszaértünk Gyönkre és megebédeltünk, megkezdtük az előkészületet a záróestre. Szentmisével kezdődött, majd kiscsoportok által bemutatott színdarabokkal folytatódott, végül egyéni előadásokkal fejeződött be. Az esti program ekkor még korántsem ért véget: érkeztek ugyanis a tűzoltók és kezdetét vette a habparty! Egy fergeteges hangulatú este alakult ki belőle… A nap zárásaként tábortüzet gyújtottunk és körülötte különféle játékokat játszottunk. Az utolsó estére való tekintettel nem határoztunk meg időpontot, mikor csendesedjenek el a gyerekek.

ministrans070

Az utolsó napon a pakolásé volt a főszerep. Emellett az ima és a reggeli után egy utolsó kiscsoportos beszélgetés következett, ahol minden ministráns értékelhette a tábort. 10 órakor zárómise következett, majd közös ebéddel zárult a tábor, melyre a gyerekek családtagjai is meghívást kaptak.

ministrans038

Az elbúcsúzó gyerekek arcán látszott az öröm és a hála. Biztosak vagyunk benne, hogy sok-sok élménnyel gazdagodtak, fejlődtek a ministrálásban, valamint az Istennel való kapcsolatukban. Bízunk benne, hogy plébániájukon tudják hasznosítani az itt megszerzett tudást és motivációt.

ministrans020

A szervezőcsapat tagjai: Balassa Sára, Husz Dóra, Kovács Violetta, Szakmári Eszter, Csapek Dénes, Fábián Bence, Halmos Máté, Iloskics Mátyás, Németh Dávid, Petruska Lukács, Tompity Áron; továbbá a klerikusok: Szanyi Norbert papnövendék, Mihovics Szebasztián és Miklovits Attila diakónusok és Kovács József püspöki titkár, ifjúsági referens.

Szöveg: Fábián Bence 
Fotó: Szanyi Norbert

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség