A közelmúltban külsőleg megújult máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom egész évben várja a híveket, zarándokokat és látogatókat. A Baranyai-dombságban elhelyezkedő kegyhelyen, a régi barokk kolostor épületében, mely korábban plébániaként szolgált, ma zarándokszállás működik.

Ugyan a zarándokház forgalmát kezdetben a Covid19-világjárvány némiképp korlátozta, de tavaly óta már magas kihasználtsággal működik. A kegyhelyre számos csoport látogat el, s nem ritka, hogy gyakran külön buszokkal érkeznek a környékbeli egyházmegyékből a hívek plébánosukkal. Ilyenkor a kegytemplomban külön hirdetés szerint szentmise is van, melyre, eljönnek a máriakéméndi hívek is.

mariakemend12

Gyakran kisebb látogatócsoportok és plébániai közösségek is jönnek, akik előre bejelentkeznek, és általában ismertetést is kérnek a kegyhely történetéről. Évente több alkalommal lelkigyakorlat helyszíne is Máriakéménd. Az idei évben a nyári lelkigyakorlatot Horvát Sándor nagydorogi plébános atya szervezte, aki korábban itt szolgált plébánosként, s akinek nagy érdemei vannak az itteni zarándokszállás kialakításában. Egyéni látogatók is rendszeresen érkeznek, különösen hétvégén jellemző, hogy autókkal jönnek, s vannak, akik 1-2 órát is eltöltenek a kegyhelyen.

mariakemend11

A máriakéméndi zarándokszálláson a vendégszobák 2-4 és 5 ágyasok, így egyszerre összesen 37 vendéget tudunk fogadni. A konyha teljes felszereltsége rendelkezésre áll. A nyári időszakban a csoportok egymást váltják, a vendégek nagy többségét a gyerekcsoportok alkotják. Az idei évben is több egyházi iskolából érkeztek tanulók. A nyár elején az osztálykirándulások a jellemzők, amikor tanáraikkal érkeznek hozzánk a diákok. Vannak csoportok, akik sátraznak is, sőt voltak olyanok, akik a fákhoz kifeszített függőágyakban aludtak a templom parkjában.

mariakemend08

Az idei évben a máriakéméndi kegyhely is helyszíne volt az országos zarándoktábor programjának, melynek baranyai szakasza Mánfa – Szászvár – Pécsvárad – Villány – Máriagyűd – Siklós útvonalon haladt. Tíz turnusban összesen 214 diák érkezett hozzánk a táborvezetőkkel és lelki vezetőkkel együtt. A templom kapujában minden nap Biki Endre Gábor, a kegyhely gondnoka várta a hőségtől és a hosszú gyaloglástól megfáradt zarándokokat, akik a frissítő után megnézték a templomot és meghallgatták annak történetét, majd a zarándokfogadók várták finom vacsorával az ide érkezőket.

mariakemend07

A tábor létrejöttében nagy szerepe van Rosner Zsolt szigetvári plébános atyának is, aki több napon át itt tartózkodott és fogadta a zarándokokat. A hétvégén érkezőknek pedig szentmisét is bemutatott Rosner Zsolt és Bukovics István olaszi plébános. A táborban naponta 20-25 km-t gyalogoltak a résztvevők, ám ez nem csak kirándulás, minden egyes nap lelki tartalommal van megtöltve. Felső tagozatos és középiskolás diákok vettek részt a 6 éjszakás közösségi gyalogos zarándoklaton. A zarándoklat lelki ívét az út által érintett szent helyek és az arra kidolgozott lelki program adta. A gyaloglás során az egyes csendszakaszok a belső elmélyülést tették lehetővé.

mariakemend01

Kegyhelyünkön minden évben hittantábort is szerveznek, melyet idén Bukovics István plébános atya és Krausz Gizella hitoktatók kísértek. A Pécsi Egyházmegye támogatásával a Szederkényi Általános Iskola hittanosai idén öt napot töltöttek el Máriakéménden. Pécsi kirándulással indult a program, majd tábori feladatokkal folytatódott, melynek témája: „Hogyan éltek az
emberek Jézus korában”.

mariakemend04

Az idei szezon fele már eltelt, de még számos csoport érkezését várjuk kegyhelyünkre. A nyár második felében látogatnak el hozzánk a kecskeméti művészek, akik már több éve visszatérő vendégeink. Ilyenkor egy többnapos alkotótábor nyílik meg a templom udvarán.

A máriakéméndi kegyhelyen több búcsú is lesz még ebben az évben is: a Nagyboldogasszony-napi főbúcsú, Kisboldogasszonykor a németek búcsúja, illetve minden évben jönnek a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmények lakói, akik részt vesznek a szeptember 12-i búcsún. Idén először, októberben a horvát referúra zarándoklata is hozzánk érkezik. Ez alkalomból a baranyai horvátok nagyszabású ünnepe lesz a kegytemplomnál.

mariakemend09

A máriakéméndi kegyhely több utazási iroda programjában is szerepel, s többször érkeznek olyan csoportok is, akik a hazai látnivalók mellett templomunkat s kegyhelyünket is megtekintik. Az idei évben Amerikából és Izraelből is érkeztek hozzánk vendégek.

A nyár folyamán egy különleges programnak ad majd otthont a máriakéméndi Nagyboldogasszony-kegytemplom. Ingyenes orgonakoncert várja ugyanis a zeneszerető közönséget augusztus 6-án, vasárnap 18 órai kezdettel. Nagyvárosi hangok címmel Szotyori Nagy Gábor orgonaművész és Horváth István (tenor) adnak koncertet.

A máriakéméndi kegytemplom előzetes bejelentkezéssel látogatható. A templomlátogatás és a szálláshely igénybevételét az érdeklődők Biki Endre Gábor gondnoknál jelezhetik a +36 30 452-4579-es telefonszámon. Várunk mindenkit szeretettel.

Szöveg és fotó: Biki Endre Gábor templomgondnok és közösségszervező munkatárs

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség