Havas Boldogasszony emléknapja azóta él a pécsi és Pécs környéki horvátság szívében, amióta a legenda szerint, az Ágoston téri templom környéki horvát ajkú és magyar elődök több mint három évszázada felépítették azt. Erre emlékeztek az augusztus 5-én horvát nyelven celebrált szentmisén a Havi-hegyi templom búcsúünnepén.

Elődeink fogadalmat tettek, mert hitték, hogy a pestis veszedelmétől egyedül a Szűzanya tudja megmenteni őket, hiszen „Még sohasem tapasztaltatott, ó Szűz Mária, hogy a hozzád folyamodót meg nem hallgattad volna.” Idén is, az ünnep napos napján, azaz augusztus 5-én, Máger Róbert atya, a Havi-hegyi templom igazgatója vezetésével körmenet indult az Ágoston téri templomtól a kápolnához, aki bevezető fohászában arra biztatta a jelenlévőket, fogjanak egy-egy kavicsot és vigyék magukkal arra emlékezve, hogy az egykori templomépítők hátukon, vállukon vitték a hegyre a templom építőanyagát.

horvat mise havi hegy07

A magyarul és horvátul elmondott keresztút végére megérkeztek a hívek a kápolnához, a fél kilenckor kezdődő horvát szentmisét Ronta László harkányi plébános atya celebrálta, aki homíliájában a mindenki által jól ismert Mária-ének szavait idézte: „Máriát dicsérni hívek jöjjetek…”, majd elmesélte a templomépítés történetét.

horvat mise havi hegy15

Itt, Pécsett, ezen a helyen elődeink Havas Boldogasszony tiszteletére építettek templomot és megkérdezhetjük, miért éppen ide? Talán a mi őseink is megfogadták, hogy ennek a hegynek a területéből egy darabot a Jóistennek szentelnek. Úgy tanultuk, Isten mindenütt jelen van, Ő azt akarja, hogy a földi tér meghatározott pontjain közvetlen jelenléttel hívja magához a híveket - mondta Ronta László atya.

horvat mise havi hegy18

Ez a templom kőből épült Egyház. Legyetek ti is élő kövekből épült templom, élő közösségek, akik Istenre építik az életüket. Isten általunk van jelen a világban. Legyünk büszkék erre a méltóságra, hogy továbbadjuk a jövő generációjának. Mondjuk el bátran, ma is lehet keresztényként, hívő emberként élni, mert ez a kultúra teremt békés jövőt a világnak – fogalmazott a szentmise szónoka.

horvat mise havi hegy22

Magyar István Emil, kökényi kántor vezetésével a hívek a jól ismert horvát nyelvű Mária-énekekkel dicsérték az ünnep névadóját, majd a liturgia végén aranymisés áldásban részesültek, hiszen Ronta László atya idén ünnepelte papságának ötvenedik esztendejét.

Szöveg: Klaics Milica / Horvát Referatúra
Fotó: Kollár Ákos

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség