A magyaregregyi kegyhely kialakulásának története 1856-ig, egy forrásfakadáshoz és az ahhoz köthető csodás gyógyulásig nyúlik vissza. A szászvári plébániához tartozó Magyaregregy Kisboldogasszony tiszteletére felszentelt kegyhelyén minden évben tartanak búcsút az ünnep alkalmából. Idén szeptember 10-én a kegyhely szabadtéri oltáránál Felföldi László pécsi megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét, melyre a helybélieken túl érkeztek hívek Köblényből, Szalatnakról, Kárászról, Vékényről, Szászvárról, Mázáról, Györéről, Izményből, Komlóról, Aparhantról, Majosról, Bonyhádról, Nagymányokról, Magyarszékről, Szekszárdról és Hosszúhetényről.

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját ünnepli. Valójában azonban nem tudjuk pontosan meghatározni Mária születésének dátumát, mert arról nem szól a Szentírás. Az ünneplés egy, az 5. századra visszanyúló hagyomány alapján rögzült, mely a Bethesda fürdő mellett Szent Anna tiszteletére épült templom felszentelésének évfordulójához kötődik, e templom közelében vélte a jeruzsálemi hagyomány Mária születésének helyét ismerni.

Magyaregregy Kisboldogasszony 46

Az ünnepi szentmisében Vida Zsolt szászvári plébános köszöntötte a főpásztort és a híveket a Komlótól Bonyhádig tartó térség kegyhelyén, ahogy fogalmazott, Mária ölén, a magyaregregyi szent kútnál.

Magyaregregy Kisboldogasszony 09

Felföldi László püspök Mária életének üzenetét állította elmélkedése fókuszába: „Mária felkelt, és útnak indult” (Lk 1,39). A megyéspüspök főpásztori buzdítással fordult a megjelentekhez, arra kérve őket, hogy azokon a településeken, ahol már nincs lehetőség rendszeresen szentmisét celebrálni, jöjjön össze a Szent István-i tíz falu közössége, gyűljön össze tíz család vagy tíz ember. De Jézus ennél is tovább megy, fogalmazott a szónok: „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18,20)

Ezt a tanítványi küldetést és hivatást kell ma nekünk is megélni és megvalósítani, azt a belső hívást, erőt és szeretetet, mely valójában ott van bennünk.

Magyaregregy Kisboldogasszony 11

Ezt érezzük a családi asztalnál, ahol valami több, belső erőt találunk, ami az isteni jóság ereje és gazdagsága. Ebből tudunk erősödni és ezt kell a Katolikus Egyházban újra elkezdeni, hogy a hitünkről, emberségünkről és szívünk szeretetéről szólva egymás hitéből gazdagodva mi magunk is megerősödjünk – fogalmazott Felföldi László.

Magyaregregy Kisboldogasszony 33

Az angyali üdvözletet követően Mária útra kel és felkeresi Erzsébetet, hogy megossza vele, amit megélt az Istennel, mert tudja, hogy csak olyan értheti meg, aki maga is hasonlót élt meg. Erzsébet az istenadta élet csodájának hihetetlen gazdagságában részesült, áldott állapotban van, Keresztelő Szent János születését várja, amikor Mária Jézus születését várja. Mária cselekedetének üzenete mindnyájunk életében, hogy az ért meg minket, aki hívő, mint mi és meg akarja ismerni az élet igazi lényegét, mint ahogy mi is. Mária felkelt és útra kelt, mint mi is, ezen az ünnepen, hogy azokkal találkozzunk, akik a hitnek, a szeretetnek, a jóságnak a mélyét és erejét hordozzák, hogy Istenre figyelve meghalljuk az ő szavát, mert többet és fontosabbat tud mondani, mint amit mi gondolunk vagy akarunk közölni másokkal, és ebből egy egészen új, egy gazdagabb, tisztább és világosabb életút születik majd.

Találkozásaink alkalmain komoly dolgokról is beszélgessünk, így erősítsük meg egymást, mert ki ért meg, ha nem az, aki ugyanazt éli meg, amit mi. Ez a Mária-út üzenete: ahogyan Mária, úgy mi is fölkelünk és útra indulunk, mert ezáltal újraéledhetnek a közösségeink.

Magyaregregy Kisboldogasszony 30

De mindezt otthonainkban, a családi asztalnál kell elkezdeni, figyelmeztetett a főpásztor, ahonnan minden elindult és ahol a család szeretete és biztonsága kicsúszott a kezünkből.

Ha a család asztalánál nincs egység, nincs béke és nincs öröm, akkor hogy gondoljuk, hogy a templom oltára körül meg tudjuk azt teremteni?

Az asszonyok megterítik az asztalokat, finomságokat készítenek, de a szeretet ereje, ami ott tart és odavisz, a férfi szívén nyugszik. Nem baj, ha sohasem volt részünk a családi asztal biztonságában, vágjunk bele, kezdjük el elölről - szólította meg a férfiakat a püspök.

Magyaregregy Kisboldogasszony 17

Nehéz lesz, de próbáljuk meg, mert az életünkről van szó. Ez nem egy eszme, nem a világ üzenete, hanem a mi életünk, a családunké, a ránk bízott fiataloké, ez a mi sorsunk, melyben annyi sok vesztes és sérült él közöttünk. Meg kell erősíteni magunkat és a szívünket, és úgy kell felnevelni a jövő nemzedéket, hogy valóban győztes legyen és erő legyen benne. Ehhez azonban bele kell állnunk a szeretet harcába és küzdelmébe, és nem engedhetjük ki a kezünkből a győzelemnek a lehetőségét és örömét.

Magyaregregy Kisboldogasszony 29

Mária ennek az üzenetét adja a szívünkbe és abban erősít meg mindnyájunkat, hogy a mindennapokban is találkozzunk egymással, mi, akik ugyanannak a Krisztusnak vagyunk a tanítványai. Ebből erősítsük meg hitünket, hogy így tudjuk megélni az élet örömét és gazdagságát, amelyre Isten küldetést adott mindnyájunk számára - fordult a búcsús zarándokokhoz Felföldi László megyéspüspök.

Magyaregregy Kisboldogasszony 53

Az ünnep szentségimádással zárult a magyaregregyi Mária-kegyhely szent kútjának forrásánál.

Felföldi László püspök szentbeszéde megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

 

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 05. - 2024. 05. 05.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség