Szeptember 13-án tartották a megújulás útjára lépő Collegium Seraphicum Szentlélek-hívó, azaz Veni Sancte szentmiséjét a pécsi ferences templomban. A Collegium Seraphicum beszámolóját adjuk közre.

A Ferences Rendtartomány, amely 1930 óta működteti Pécs belvárosában a Collegium Seraphicum nevet viselő katolikus egyetemi kollégiumát, az idei Veni Sanctén négy rendtaggal is képviseltette magát. A szentmisét Berhidai Piusz OFM tartományfőnök megbízásából Magyar Gergely OFM pasaréti plébános mutatta be dr. Szoliva Gábriel OFM pasaréti házfőnök és provinciai nevelési titkár, Szabó Péter OFM, a budapesti Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium iskolalelkésze és Lovász László Rajmund OFM pécsi kisegítő lelkész koncelebrálásával. Hárman közülük ebben a tanévben rendszeresen jelen lesznek a szárnyaik alatt bontakozó egyetemisták életében.

ferencest1

A szentmisét követő a diákkör által előkészített agapét a kollégium fényfüzérekkel díszített és fűszernövényekkel beültetett belső udvarában, a Quadrumban tartották, melyen részt vett Máger Róbert püspöki irodaigazgató, székesegyházi plébános és dr. Fekete Zoltán székesegyházi káplán is.

ferencest2

A Collegium Seraphicum elkötelezett a fiatalok lelki segítésében. Ebben a tanévben Rajmund atya minden kedden és csütörtökön várja lelki beszélgetésre, szentségimádásra és szentmisére a fiatalokat, Péter atya és Fülöp testvér pedig minden hónap harmadik szerdáján hívja a pécsi (és nem csak a kollégiumi) egyetemistákat interaktív ismerkedésre.

Dobosiné Rizmayer Rita, a kollégium újonnan kinevezett vezetője több újítást is tervez, amelyek egy része a kollégium megújítását és a diákok kényelmi igényeit célozza meg, illetve a szellemi és lelki töltekezésüket próbálja elősegíteni. Ez utóbbiak közé tartoznak a szeptember közepétől induló FerencEstek, amelyek négy téma köré csoportosulnak: „Arcok” (minden hónap első szerdáján), „Boldogulj” (második szerdákon), FerencEst ferencesekkel (harmadik szerdákon) és „Párkapcsolati Műhely” (negyedik szerdákon).

Az „Arcok” keretében meghívott előadókkal beszélgethetnek az egyetemisták arról, hogy milyen nehézségeket és szépségeket rejt a hitük, a családi életük és a karrierük összeegyeztetése.

PlakátCS

A „Boldogulj” önismereti kurzust a Nyolc Boldogság Nővérek tartják, akik abban szeretnének segíteni a fiataloknak, hogy felfedezzék rejtett kincseiket és megtanuljanak azokkal okosan gazdálkodni. A szó szerinti FerencEsteken Péter és Fülöp testvér párbeszédes formában invitálja az egyetemistákat Szent Ferenc és a ferences rend megismerésére. A párkapcsolat témáit Nagy Péter (a Pécsi Egyházmegye közoktatási munkatársa) és felesége bontja ki „Követ kőre nap, mint nap” jeligére.

A FerencEstek nyitottak, minden érdeklődő egyetemistát szeretettel várnak rá a kollégium előadótermében. A részletekről további információk a Collegium Seraphicum közösségi oldalain találhatók.

Szöveg és fotó: Collegium Seraphicum

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.
KOVÁSZ - A Pécsi Egyházmegye családi napja:
-
2024. 08. 19. - 2024. 08. 19.
Szent István király ünnepe - Szentmise a székesegyházban:
-
2024. 08. 20. - 2024. 08. 20.
KILÁTÓ - Keresztény gólyatábor Sikondán:
-
2024. 08. 21. - 2024. 08. 24.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség