Október 9-13. között „Quality, Religion and Higher Education”, azaz Minőség, vallás és felsőoktatás címmel szervezett ERASMUS BIP szemináriumot a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola a Dóm Kőtárban. A rendezvényen az AVEPRO – a Vatikán felsőoktatási minőségbiztosításért felelős szervezete – és a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság mellett 12 közép- és nyugat-európai felsőoktatási intézmény képviseltette magát. 

Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora köszöntőjében a rendezvényt olyan fórumként határozta meg, melynek résztvevői közösen gondolkodnak a teológiai oktatás jövőjéről, a minőség biztosításának jó gyakorlatairól és az akkreditációs folyamat során szerzett tapasztalataikról.

2023 pphf konf 04

Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket, melyben bemutatta az ügynökség egyházi felsőoktatási intézmények minőségbiztosítását segítő tevékenységét.

2023 pphf konf 14

„Ma az egyházi felsőoktatási intézmények – beleértve a kizárólag hitéleti képzést folytatókat is – elkötelezettek abban, hogy tudatosan, együttműködő és kezdeményező módon formálják a minőségbiztosítást és annak értékelését” – fogalmazott az elnök. Beszédében emlékeztetett arra, hogy 2023. szeptember 20-21. között éppen a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott otthont a MAB és az egyházi felsőoktatási intézmények közötti konferenciának.

2023 pphf konf 16

A szeminárium nyitóelőadását az AVEPRO elnöke, Armand Puig I Tarrech, valamint a szervezet igazgatója, Riccardo Cinquegrani tartották. Előadásukban beszámoltak a 2007-ben alapított minőségbiztosítási ügynökség tevékenységéről, mely mára világszerte több mint 300 intézménnyel tartja a kapcsolatot. Az elnök előadásában elsősorban a kutatás, valamint az intézmények világra való nyitottságának fontosságát hangsúlyozta, hiszen „tudnunk kell, hogy mi történik a világban”, mely „egy bonyolult világ” és „a mi válaszainkra vár”.

2023 pphf konf 11

Ezért szükséges, hogy egyszerre „jóindulattal tekintsünk a világra” és – a vértanú érsek Óscar Romero szavaival – „érezzünk együtt az Egyházzal”  (Sentire cum Ecclesia). Az előadók a minőségbiztosítást illetően a minőség és az egyediség kapcsolatát hangsúlyozták. Mivel minden felsőoktatási intézménynek sajátságos a helyzete, a minőséget minden esetben a rájuk jellemző különbségek figyelembevételével kell értelmezniük.

2023 pphf konf 19

A programok további részében az egyes felsőoktatási intézmények számoltak be az általuk működtetett minőségbiztosítási rendszerekről, az ESG2015 standardjainak helyi viszonyoknak megfelelő értelmezéséről, valamint korábbi akkreditációs tapasztalataikról. A magyar egyházi felsőoktatás működését és minőségbiztosítását Birher Nándor, a PPKE BTK dékánja ismertette német nyelvű előadásában. A rendezvény szerdai programjába hallgatók is becsatlakozhattak. A mobilitási délelőtt keretében Bénédicte Lemmelijn, a KU Leuven dékája, és Peter De Mey dékánhelyettes előadását hallgathatták meg.

2023 pphf konf 18

A rendezvény zárásaként Armand Puig I Tarrech köszönetet mondott a tartalmas programért, valamint a gyümölcsöző eszmecseréért és az együttműködés folytatását szorgalmazta. A felhívásra válaszul Kovács Gusztáv bejelentette, hogy a következő találkozót 2024 őszén, Kolozsváron tartják.

Szöveg: Élő Kincső / PPHF
Fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 június
H K Sz Cs P Szo V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség