A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász plébániai önkéntesei részére idén második alkalommal szerveztek találkozót Pécsett november 11-én, melyre mintegy 100-an érkeztek a szeretetszolgálatban közreműködők közül. Besenczi Zsolt karitászigazgató beszámolóját adjuk közre.

A nap hálaadó szentmisével kezdődött a székesegyházban, melyet Battonyai János mágocsi plébános mutatott be. Homíliájában kiemelte a szolgálat fontosságát, amit a plébániai közösségek odaadóan végeznek. A szeretetszolgálatot végző munkatársak szerepét kiemelten fontosnak tartotta és kifejezte a papok köszönetét szerepvállalásukért. Elmondta azt is, hogy a rászorulók felé vendégszeretetet kell gyakorolni, így a befogadás és a közösségbe tartozás érzése erősödhet a karitász szolgálat által.

karitasz onkentesek01

A szentmise után a Magtár Rendezvényközpontban a szakmai programok sorában Besenczi Zsolt egyházmegyei karitászigazgató köszöntötte a résztvevőket és összegezte az idei év eddigi tevékenységeit. Ismertette a már megvalósult és a folyamatban lévő segélyprogramokat, akciókat, amelyeket a plébániai csoportokkal együtt végeznek. Ezek a programok, mint az „Együtt a babákért”, „Tartós szeretet”, „Vár a nyár”, vagy épp a „Legyen öröm az iskolakezdés” több száz családnak adott kézzel fogható segítséget ebben az évben is.

karitasz onkentesek9

De nagyon nagy sikerrel zajlanak az öngondoskodó programok is, amelyekben a rászorulókat is bevonja a Karitász a segítő folyamatokba. Az igazgató elmondta, hogy az öngondoskodás a hátrányos helyzetű családok szociális integrációját és lakhatási feltételeik javítását célzó speciális tevékenység, melynek kapcsán a rászorulók maguk is a segítségnyújtás folyamatának aktív részesei lehetnek. A beszámoló végén az idei éve kiemelt jelentőségű segítő eseményéről esett szó a nyár során az Ormánság több települését érintő jégkár kapcsán. A Pécsi Egyházmegyei Karitász munkatársakkal és önkéntesekkel azonnal az érintett településeken gyors és azonnali beavatkozást nyújtott, majd hosszú távú segítségnyújtást végzett. Ennek kapcsán közel 50 000 db használt tetőcserép-adományt juttatott el Marócsa és Kákics településekre, és 14 lakóépület teljes tetőhéjazatát helyreállította.

karitasz onkentesek02

A napi szakmai program folytatásaként Battonyai János a gyász feldolgozásáról és annak a szociális segítségnyújtásban betöltött szerepéről tartott egy igazán mély és tartalmas előadást. Az önkéntes szolgálat akkor lehet hatékony és eredményes, ha a munkatársak önmaguk is tudatosan foglalkoznak ezzel a témával és saját gyászukra reflektálnak, saját veszteségfeldolgozási stratégiájukkal tisztában vannak. A gyászfeldolgozás témája nagyon összetett, ezért hatalmas tudásanyagot igényel, de akkor is tudunk segíteni, ha nem tabuként kezeljük, és nem hagyjuk ki belőle Isten irgalmát. Idézett Pilinszky János egyik írásából, miszerint „Az ember nem megoldásokra szoruló probléma, hanem irgalomra szoruló tragédia.”

karitasz onkentesek10

A nagyon megindító és elgondolkodtató előadás után a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász három önkéntesét köszöntötték, akik az idei évben Caritas Hungarica díjban részesültek. Hurton Antal Komlóról, Novothné Bán Erzsébet Tolnáról és Martina Erzsébet Mohácsról. A díjazottak tanúságtételt tettek hitükről és szolgálatukról, ami nagyon szép és felemelő zárása volt ennek a tartalmas programnak, mely szeretetvendégséggel zárult a az egyházmegyei Karitász központjában.

karitasz onkentesek04

A Katolikus Karitász országos hálózatában 16 egyházmegyei központban, több mint 800 csoportban, valamint az országos segélyakciók során közel 10 ezer önkéntes végez karitatív tevékenységet évente. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász kötelékében jelenleg mintegy 37 aktív plébániai csoport működik mintegy 800 állandó és alkalmi önkéntes segítővel.

Szöveg: Besenczi Zsolt egyházmegyei karitászigazgató
Fotó: Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 április
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 04. 28. - 2024. 04. 28.
Férfitalálkozó :
Tamási -
2024. 05. 03. - 2024. 05. 03.
Egyházmegyei szabadegyetem 2024/3:
-
2024. 05. 08. - 2024. 05. 08.
Hittanolimpia a Magtárban:
-
2024. 05. 09. - 2024. 05. 09.
Férfitalálkozó:
Dombóvár -
2024. 05. 10. - 2024. 05. 10.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség