A közösségi összetartozást erősítendő, a Szigetvári Plébánia rendszeresen változatos programokra hívja az egyházközség tagjait, akik ezúttal Varasd és Kapronca egyházi és történelmi emlékeit keresték fel Rosner Zsolt plébánossal. A közösség tagjának beszámolóját adjuk közre.

Áldás volt ez az út, ez kétségtelen. Hála érte a Teremtőnknek, a szervezőknek és minden résztvevőnek. Felejthetetlen utunk volt, „szuper”, ahogy mi mondanánk. Varasd és Kapronca volt az úticélunk, de már a határtól velünk volt Vukovár is, hiszen a vukovári mészárlás gyásznapján mentünk Horvátországba, és mindenütt kint voltak az emlékezés mécsesei.

Első állomásunk meglepetés-programja a varasdi vár tövében talált kakaskiállítás volt, melynek nagy kukorékolása egyszerre emlékeztetett minket hajnali indulásunkra és Péter apostol fogadkozására, az elbukásra és az abból való felállásra.

Találkoztunk múltunk emlékeivel a reneszánsz várnál, ahol II. András király raboskodott, és amelyet Hunyadi, a törökverő dúlt fel a Cilleiekkel való pártvillongások idején. Bejártuk a vár környékét, a budai vár Úri utcájára emlékeztető belvárost, láttunk gyönyörű barokk és rokokó palotákat, betérhettünk a 17. században a jezsuiták által épített Nagyboldogasszony-templomba, amely 1997 óta székesegyház, majd a ferencesek templomába, ahol egy Szent László-oltárra leltünk Szent István király és Szent Imre herceg szobrával a két oldalán. Mindkét szent helyen énekszóval dicsértük Istent, majd mécsest gyújtottunk az emlékezés jegyében. Végezetül a városi temető gondozott sírjai közt tettünk egy sétát.

Kaproncán a ferencesek fogadtak bennünket, és a kicsiny Páduai Szent Antal-templomban szentmisét ünnepeltünk plébánosunk és kántorunk szolgálatával. A lélek töltekezése után a test táplálása következett, és finom borjú-, csirke-, pulyka- és zöldség-falatokkal laktunk jól. Közben ránk sötétedett, így hazafele vettük az irányt, és boldogan társalogva tértünk haza. Egy igazán pihentető napot tölthettünk együtt, melyen sokat beszélgetve közelebb kerültünk egymáshoz és a Jóistenhez.

Szöveg és fotó: Szigetvári Plébánia / Józsa Katalin

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség