A Megváltó Jézus születésének ünnepén a pécsi székesegyházban celebrált éjféli szentmisén a Pécsi Egyházmegye főpásztora szentbeszédében személyes és közösségi életünk újrakezdése nagy lehetőségének nevezte karácsony ünnepét.

December 24-én este felgyulladtak a Dóm téri karácsonyfa fényei, éjfélkor zsúfolásig megtelt a székesegyház épülete, ahol Jézus születésének pillanatait felidéző gyergyói népi betlehemes játék fogadta az érkezőket a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma diákjainak előadásában.

2023 12 25 ejfeli 13

A szentmise homíliájában Felföldi László püspök a betlehemi kép egyik fő üzenetéről, az Isten és ember találkozásának nagy titkáról elmélkedett, melyből kiindul és amelybe kapaszkodik a reményünk, mert ez a találkozás viszi tovább és határozza meg a sorsunkat – fogalmazott a szónok.

2023 12 25 ejfeli 24

A betlehemi éjszaka találkozásai nem a múlt történetei, itt és most történik, azért jöttünk ide mindnyájan, hogy találkozzunk Istennel, önmagunkkal, egymással, hogy ebből a találkozásból erőt és gazdagságot nyerve és Isten mélységes igazságára ráébredve tudjunk továbbmenni utunkon.

2023 12 25 ejfeli 25

A találkozásra való meghívás, akár barátokon, ismerősökön, akár az internet által érkezett az életünkbe, Istentől jövő jel, mely által személyes életünkben valami több, gazdagabb születik. Isten ilyen jelekkel akar minket vezetni, hogy rátaláljunk, mely utána belső változást hoz az életünkben. Miként változást hozott a napkeleti bölcsek életében, akik más úton tértek vissza otthonukba, vagy miként a pásztoroknak, akik másként élték az életüket az Istennel való találkozás után.

2023 12 25 ejfeli 20

Az ember csak belülről tud megváltozni, ezért karácsony éjszakájának a titka a belső találkozás, a belső változás. Engedjük, hogy megszólítson minket a betlehemi jászol, melynek hatására olyan szeretet ragyog fel a szívünkben, amely a szó jó értelmében soha nem fog békén hagyni minket, mert utána mindig erősíteni és gazdagítani akar majd.

2023 12 25 ejfeli 21

A karácsony a tiszta újrakezdés Istentől jövő üzenete, melyben kitisztul a szívünk, a gondolataink. Ha személyes életünkben, családi életünkben, az Egyházban többet, szebbet és jobbat várunk, akkor annak most jött el az ideje. De ezt megvalósítani csak együtt, benne létezve lehetséges.

2023 12 25 ejfeli 28

A betlehemi születés is ezt üzeni: az Isten nem fentről, lentről vagy kívülről, hanem a betlehemi barlang sötétjéből, az emberi szív legmélyéről akar hozzánk szólni, világosságot, fényt és szeretetet adni – elmélkedett a Megváltó születésének titkáról Felföldi László püspök a születés éjszakáján celebrált ünnepi szentmisén.

2023 12 25 ejfeli 18

A liturgián koncelebrált Máger Róbert püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa, az asszisztenciában az egyházmegye papnövendékei szolgáltak. A bazilika Mozart Kórusa és Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész-zeneigazgató a zenei szolgálatban működött közre.

Az éjféli szentmise liturgiája megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján:

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

 

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség