Újabb képzési alkalmon vehettek részt a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség pécsi önkéntesei az Egyházmegyei Hivatalban. Február 15-én Battonyai János mágocsi plébános, mentálhigiénés szakember tartott részükre előadást a gyász témakörében, aki rendszeresen nyújt lelkigondozást gyászolóknak és szervez önsegítő, gyászfeldolgozó sorstárscsoportokat a Pécsi Egyházmegye több plébániáján.

A szakember beszélt a manapság eltűnőben lévő, a gyászhoz kapcsolódó rítusokról, a gyász előszobájáról, a veszteségről, valamint a gyászfeldolgozás szakaszairól. János atya, aki lelkigondózóként végzett a Napfogyatkozás Egyesület módszerspecifikus képzésén, előadásában kitért a gyermekek gyászára is, illetve több hasznos gyászfeldolgozási módszerrel is megismertette a csapatot.

Kifejtette, hogy mivel minden ember egyedi, ezért a szeretett személy elvesztése okozott gyász is egyedi és más. A gyászban bejárt utak eltérőek, és nem biztos, hogy ami az egyiknek jó, az a másik embernél is működik. A gyász egy folyamat, és mivel folyamat, ezért szabad olyannak lennie, amit aktuálisan érzünk: düh, harag, bánat, érzelem vagy akár érzelemmentesség is dominálhat benne. Egymás után, vagy akár egyszerre.

A képzést követően a találkozó az önkéntesek esetmegosztásaival folytatódott, valamint a felmerülő egyéni kérdések, kérések megválaszolásával zárult.

Szöveg és fotó: Kapitányné Légrádi Éva kórházlelkészségi koordinátor

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nincsenek események

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség