Olajszentelési szentmisét celebrál Felföldi László pécsi megyéspüspök a Pécsi Egyházmegye papságával együtt március 28-án, nagycsütörtökön 10.00 órai kezdettel a székesegyházban. A liturgiában a lelkipásztorok megújítják szenteléskor tett ígéreteiket.

Nagycsütörtökön, az Oltáriszentség és a papság alapításának ünnepén az Egyház az utolsó vacsorára emlékezik. Megkezdődik a szent három napnak nevezett liturgikus idő, amikor a keresztény hívek Krisztus megváltó áldozatát ünneplik az egész világon. 

A nagycsütörtöki liturgia délelőtt olajszentelési ünnepi szentmisével kezdődik. A Katolikus Egyház székesegyházaiban a főpásztorok a papsággal koncelebrálva mutatják be a szentmisét, amelyet olaj- vagy krizmaszentelési misének is neveznek. Ekkor szentelik meg azokat az olajokat, amelyeket a keresztelés, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés és a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. A papság pedig a mise keretében közösségben újítja meg a szenteléskor tett ígéretét.

A katolikus templomokban nagycsütörtök este celebrált szentmise Krisztus dicsőítésével kezdődik, megszólalnak a templom harangjai, csengői és az orgona, melyeket legközelebb a nagyszombati vigília szertartáson hallhatunk. Addig a hagyomány szerint a világ harangjai „Rómába mennek", ahol Jézust közösen gyászolják.

A zsidók húsvéti lakomája az Egyiptomból való szabadulás ünneplése: a tanítványok az utolsó vacsorán erre emlékeznek. Ennek az alkalomnak a történéseit idézzük fel a nagycsütörtöki szentmisén, ahol megjelenítik Jézus példáját, aki megmosta tizenkét tanítványának lábát. Ez a gesztus nem csak jelképes, hiszen általa Jézus a saját személyén keresztül adott példát a felebaráti szeretetre és az alázatosságra.

Az utolsó vacsorán Jézus önmagát adta tanítványainak, az emlékezésen keresztül pedig minden keresztény hívőnek. „Ez az én testem" és „ez az én vérem" - halljuk szavait a kenyér és a bor felajánlásakor. Jézus saját testét adta áldozatul értünk, vére pedig lemossa bűneinket és az örök halált.

Az utolsó vacsorára emlékező szentmise végén a miséző pap minden díszítést eltávolít az oltárról, mely annak jelképe, ahogy Krisztust megfosztották ruháitól. Az Oltáriszentséget egy külön kápolnába viszik, ott őrzik a nagyszombati vigília szentmiséig. A szertartásnak csendben, a nép elbocsátása nélkül van vége.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 26. - 2024. 05. 26.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség