„Fiatalságunk rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt. Manapság fiaink […] nem állnak fel, amikor a helyiségbe belép egy idős ember, feleselnek a szüléikkel és fecsegnek ahelyett, hogy dolgoznának. Egyszerűen kiállhatatlanok.”

Mit gondolsz, mikori ez a szöveg? Meg fogsz lepődni! – tette fel a kérdést a szigetvári plénánia munkatársa. Szókratész írta a Kr. e. 5. században. Ma is érvényesnek érezzük, ez pedig azt mutatja, hogy valami általános emberit fogalmaz meg. A kamaszkorban a kisgyermek fejlődéséhez hasonlóan valami új születik, egy rendkívül értékes, új ember.

A kérdés az, hogyan éljük meg jól ezt az időszakot? Ebben kaptunk segítséget Kapitányné Légrádi Éva, a Pécsi Egyházmegye munkatársának kamaszokról szóló, Neveljünk szeretettel! című előadásában.

Az előadó rendkívül szemléletesen, sokoldalúan körbejárta a témát. Kalauzolásával időgépre szálltunk, és visszagondoltunk saját kamaszkorunkra. Dr Ross Campbell: Nehéz évek könyve alapján pedig arról gondolkodtunk, hogyan szeressük helyesen kamaszkorú gyermekeinket, unokáinkat.

Gary Chapman öt szeretetnyelvéről beszélve az előadó azt ajánlotta, fedezzük fel családtagjaink szeretetnyelvét, hogy a leghatásosabb módon tudjunk velük kommunikálni. Alapfogalomként említette azt a harmonikus, elfogadó, szerető családi légkört, amire stabilan támaszkodhat a kamasz, még ha azt fenekestől fel is forgatja időnként. Hangsúlyozta, a fegyelem, az önfegyelem és a határok kiemelkedő szerepét.

Zárásként hívóképek alapján kiscsoportos beszélgetésben reflektálhatott a hallgatóság az érdekfeszítő témára. A főprogram előtt a rózsafüzér társulat kényeztette a családokat ínycsiklandó sütijeivel. A felnőtteknek szóló előadás közben a kicsiknek játszóház, a nagyobbaknak elsőáldozási felkészítő, a felsősöknek társasjátékot szerveztek, majd családos szentmisén vettünk részt. A programon mintegy húsz felnőtt és ugyanennyi gyermek vett részt.

Szöveg: Szigetvári Plébánia
Fotó: Pixabay

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.
A Pécsi Egyházmegye főbúcsúja - Szentmise Máriagyűdön:
-
2024. 08. 17. - 2024. 08. 17.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség