Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke videóüzenetben hívja és várja az egyházközségeket, közösségeket, egyéni zarándokokat az egyházmegye május 11-i máriagyűdi gyalogos zarándoklatára.

„A zarándoklat, az úton lét mutatja meg legjobban életünk valóságát, melyben újra és újra elindulunk, az úton pedig társaink vannak, akikkel együtt haladunk, hogy találkozunk önmagunkkal és Istennel" - fogalmazott a főpásztor a személyes hangvételű meghívásban a zarándoklatról, melyen a gyalogosan útra kelő zarándokokhoz ezúttal is lehet majd kerékpárral csatlakozni. 

A gyalogos zarándokok reggel 7.00 órától gyülekeznek Pécs határában a II. János Pál pápa útján található, korábbi FEMA parkolóban és 7.30-kor indulnak az 58-as úton Szalánta, majd pedig a Túrony érintésével Máriagyűdre. A kerékpáros zarándokok 8.30 órakor indulnak a székesegyháztól a kegyhelyre. 

TUDNIVALÓK A ZARÁNDOKLAT RÉSZTVEVŐI SZÁMÁRA

A zarándoklatra nem kell külön regisztrálni, plébániai csoportokat és egyéni zarándokokat is nagy szeretettel várnak a szervezők. Egyházmegyénk több plébániája csoportokat indít, a csatlakozás lehetőségeiről a plébánosok adnak tájékoztatást.

A zarándoklat idején a máriagyűdi bazilika személyautóval nem közelíthető meg. Amennyiben beteg vagy idős embert szállítanak, a gépkocsival – a lezárt területen történő kiszállást követően – parkolni csak a kijelölt parkolóhelyen lehet. Személyautók számára parkolási lehetőség a Máriagyűd felé vezető út két oldalán, illetve a vasútállomás felé vezető utcában lesz. Az autóbuszokkal érkező csoportok a Máriagyűdi Idősek Otthonánál tudnak le- és felszállni.

A zarándokút során két helyszínen, Szalántán, a Művelődési házban, majd pedig Túronyban, a református Gondozó Egyházközség területén lehet felfrissülni, regenerálódni. A megállóhelyeken és Máriagyűdön érkezéskor szükség szerint vizet osztanak, valamint lehetőség lesz a kulacsok vízzel való megtöltésére is.

A zarándoklaton mindenki kizárólag a saját felelősségére vehet részt. A szervezők kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetről, napfény elleni védelemről, kalapról, vízhatlan ruházatról, továbbá kellő mennyiségű folyadékról, valamint igény szerinti hideg élelemről mindenki saját maga számára gondoskodni szíveskedjen.

A zarándoklat ideje alatt a szervezők folyamatos orvosi ügyeletet biztosítanak. Mentőautó és egészségügyi személyzet kíséri a menetet, a pihenőhelyeken orvosi sátrakat állítanak fel.

Az egyházmegye által szervezett buszjáratokon idén sem lesz lehetőség Pécsre visszautazni. A hazautazás egyénileg, a plébániák, zarándokcsoportok saját szervezésében, illetve a Volánbusz Zrt. menetrendszerinti járataival lehetséges.

PROGRAM A MÁRIAGYŰDI KEGYHELYEN

  • A zarándokok várható érkezése a kegyhelyre kb. 14.00 órától.
  • A helyszínre érkezést követően a zarándokok közös imádságban mondanak köszönetet a zarándoklat kegyelmeiért.
  • A zarándoklat záró szentmiséje előtt folyamatos gyónási lehetőség biztosított a  kegyhelyen. A szentgyónás végzésére alkalmas helyszíneket táblák jelölik majd.
  • A zarándoklatot záró ünnepi szentmisét 15.30-kor mutatja be Felföldi László pécsi megyéspüspök a jelenlévő papság koncelebrálásával a kegyhely szabadtéri oltáránál.

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Közelgő események

Férfitalálkozó :
Szigetvár -
2024. 05. 17. - 2024. 05. 17.
HOLY MASS - Angol nyelvű szentmise a székesegyházban:
-
2024. 05. 19. - 2024. 05. 19.
Úrnapi szentmise és körmenet Pécs belvárosában:
-
2024. 06. 02. - 2024. 06. 02.
Egyházmegyei szavalóverseny döntője:
-
2024. 06. 07. - 2024. 06. 07.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség