A Pécsi Egyházmegye horvát ajkú hívei nagy örömmel várták május 27-ét, amikor Felföldi László pécsi megyéspüspök kezdeményezésére és meghívására horvát nyelven celebrált bérmálkozási szentmisét Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök a pécs-rácvárosi Szent Kereszt felmagasztalása templomban. 

A liturgián koncelebrált Józsa Gáspár, a szabadkai püspöki hivatal irodaigazgatója, Kovács József pécsi püspöki titkár, Bacsmai László mohácsi plébános és Barics Gábriel görcsönyi plébános.

horvat bermalas002

A tizenkét bérmálkozó horvát nyelvű általános iskolában végzett, néhányan a horvát gimnáziumot választották továbbtanulásra, néhányan más pécsi intézményben folytatják tanulmányaikat. Mindannyian örömmel vettek részt a horvát nyelvű szertartáson, mutatva hitük és anyanyelvük iránti hűségüket.

horvat bermalas012

Írott formában tettek tanúságot hitükről, majd a mise elején püspök atyának bemutatták azokat a tárgyakat, amelyek erősítik hovatartozásukat. Legtöbbjük krunicát, azaz rózsafűzért hozott, ahogy Maja is, aki elsőáldozáskor kapta ajándékba és azóta is fontos számára. Mirjana ezüstpénz-nyakéket hozott, ugyanis ezt kapta nagymamájától, és szívesen viseli, amikor népviseletben vesz részt a szentmisén. Püspök atya örömmel hallgatta a fiatalok magyarázatait, akik nemcsak Pécsről, a környező falvakból, de a szomszédos egyházmegyéből is érkeztek.

horvat bermalas008

A szentmise elején Barics Gábriel atya köszöntötte a megjelenteket. A plébános kifejezte örömét, „hogy pünkösd után, ahogy Jézus is mondta, ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük. Imádkozzunk közösen és kérjük a Szentlélek ajándékait a bérmálkozókra, hogy ugyanazzal a lelkülettel hirdessék Krisztus örömhírét, ahogy azt az apostolok tették.”

horvat bermalas019

A bérmálkozó fiatalok sokat készültek az alkalomra, nemcsak tanulással, de imádsággal, lélekben is. Márk édesanyja, Kovács Ilona elmondta, hogy fiát Szigetváron készítette fel Rosner Zsolt atya és le is vizsgáztatta, Gréta, aki református gimnáziumba jár, a katolikus hittanórákon készült fel, édesanyja arra nagyon büszke, hogy a volt általános iskolai barátaival együtt kapta meg a bérmálás szentségét, a közös nyelv és hit továbbra is közösségi kapocsként fogja össze őket. A horvát gimnázium bérmálkozóit Tomola Ágnes hitoktató készítette fel.

horvat bermalas015

Fazekas Ferenc szabadkai megyéspüspök a szentmise homíliájában hangsúlyozta, hogy a Szentlélek állandó lakója szívünknek, a Szentháromság harmadik tagjaként erőt, világosságot, bátorságot, vigaszt nyújt nekünk. Arra bátorít bennünket, hogy szeressük egymást, álljunk ki hitünkért, tegyünk tanúságot arról, hogy Isten szeret bennünket, hogy győzzük le a világ rossz, fenyegető jelenségeit, ugyanis a nehéz pillanatokban van leginkább szükségünk a Szentlélek támogatására, az igazi bölcsességre.

horvat bermalas007

„Kedves bérmálkozók, a bérmálás szentségében maivá válik az egykori pünkösdi esemény. A Szentlélek hozzátok is eljön vigasztaló erejével, elhalmoz ajándékaival, és az ő vezetése által világossá válik számotokra, mit kell tennetek az egyházban és a világban, és mi, akik már megkaptuk a bérmálás szentségét, végezzük továbbra is azt a küldetést, amire fel lettünk hatalmazva a szent krizma által” – fogalmazott Fazekas Ferenc püspök.

horvat bermalas021

A mise végén ajándékozás következett, köszönetet mondtak a fiatalok Fazekas püspök atyának, hogy a Vajdaságból érkezett erre az ünnepélyes alkalomra. Majd ők is kaptak ajándékot: a Pécsi Püspökség horvát referatúrájától bérmálkozási olvasókönyvet, a Pécsi Horvát Önkormányzattól rózsafüzért és emléklapot.

horvat bermalas006

Mindannyian, akik a szentmisén részt vettünk, tanúi voltunk a bérmálás szentsége fölvételének. A bérmaszülők egyike, Simai Petrinovics Ágnes örömmel vállalta a feladatát. Előzetesen gyalogos zarándoklatra hívta leendő keresztgyermekét Máriagyűdre, a tradicionális horvát búcsúra Szentháromság ünnepe alkalmából.  A bérmálkozási mise végén elmondta, hogy a közel húsz kilométeres távon az imádkozás, elmélkedés, a hitbéli példamutatás mellett volt idő arra is, hogy megtervezzenek egy medjugorjei zarándoklatot a Béke Királynője jelenésének helyére, ahova imádkozni, tanúságot tenni érkeznek az világ minden országából. 

horvat bermalas011

„Jöjj Szentlélek Úristen” – szólt az ének a horvát bérmálási szentmisén, ahol a pécsi August Šenoa Asszonykórus tagjai vállalták ezúttal is a zenei szolgálatot.

* * *

Fazekas Ferencet 2023. november 11-én szentelték püspökké Szabadkán az Avilai Szent Teréz-székesegyházban. A főszentelő Kutleša Dražen zágrábi érsek, metropolita, a Horvát Püspöki Konferencia elnöke volt, az egyik társszentelő Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita. Az új püspök jelmondata: „A reményben legyetek derűsek!” (Róm 12,12). Fazekas Ferenc püspök az elhunyt Večerin Slavko püspököt követi a Szabadkai Egyházmegye élén.

Szöveg: Taragyia Györgyné
Fotó: Kollár Ákos

Pécsi Egyházmegye

Az oldalon közzétett fotók és a szöveg részben vagy egészben történő felhasználása kizárólag forrásmegjelöléssel vagy a Pécsi Egyházmegye írásos hozzájárulásával engedélyezett.

Szentmise közvetítések banner v2

 

Szentmise közvetítések banner v2

 

2024 július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közelgő események

Nagyboldogasszony főünnepe:
-
2024. 08. 15. - 2024. 08. 15.

partnerek Báta

partnerek Máriagyűd

partnerek Napi evangélium

partnerek kórházlelkészség